Τα 100.000 εισιτήρια σε Ελλάδα και Κύπρο άγγιξε η τελευταία ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καζαντζάκης» σε μια ακριβώς εβδομάδα από την στιγμή που άνοιξε στις αίθουσες. Η πρεμιέρα της έγινε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου και παίζεται σε περισσότερες από 110 αίθουσες των δύο χωρών σε διανομή ODEON.

Εμπνευσμένη από το έργο «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη, η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Μαρίνα Καλογήρου (Νίκος και Ελένη Καζαντζάκη) υποκλίνεται στην ομορφιά του ελληνικού φωτός και στον μεστό λόγο του συγγραφέα και καταλήγει σε μια αν μη τι άλλο ικανοποιητική προσωπογραφία της τεράστιας μορφής που λέγεται Νίκος Καζαντζάκης.
Ο κινηματογραφικός «Καζαντζάκης» έχει συγκεντρώσει θετικά σχόλια από πολλούς θεατές οι οποίοι αναφέρονται στο φως της, στην μουσική της (Μίνως Μάτσας) αλλά και στο γεγονός ότι είναι μια ταινία που απευθύνεται «στην καρδιά των Ελλήνων.»
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της ΝίκηςΣταύρου των εκδόσεων Καζαντζάκη που παραχώρησε δωρεάν τα δικαιώματα της «Αναφοράς» στον σκηνοθέτη: «Εγώ, ως Νίκη, που γνώρισα το χαμόγελο της νονάς μου, της Ελένης Καζαντζάκη, όταν μιλούσε για τον Νίκο της, είδα το ίδιο ακριβώς χαμόγελο στο πρόσωπο της Μαρίνας Καλογήρου, όταν ήταν με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, ο οποίος ενσάρκωσε με σεβασμό τον Νίκο Καζαντζάκη. Και αυτό για μένα λέει πολλά.»
Από την πλευρά του ο Γ. Σμαραγδής δηλώνει εκτός άλλων τα κάτωθι: «Απλοί άνθρωποι αλλά και μεγάλες προσωπικότητες της χώρας που είδαν την ταινία μας εισέπραξαν αγάπη, συγκίνηση και αισιοδοξία» δήλωσε ο Γιάννης Σμαραγδής. «Και μας ανταπέδωσαν αντίστοιχα αισθήματα. Για τα υπόλοιπα θα μιλήσουν οι καιροί και η Ιστορία.»