Η 58η έκδοσή του ολοκληρώθηκε την Κυριακή που μας πέρασε, όμως οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ασταμάτητες. Ηδη στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους πραγματοποιείται διήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα, με τίτλο «Με άλλο βλέμμα», που διοργανώνει το θεραπευτικό πρόγραμμα εφήβων ΚΕΘΕΑ Ανάδυση με την υποστήριξη του Φεστιβάλ. Το αφιέρωμα, το οποίο άρχισε την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, περιλαμβάνει τις ταινίες «Από την άκρη της πόλης» (Ελλάδα, 1998) του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, μια ματιά στο γκέτο των ρωσοπόντιων προσφύγων του Μενιδίου, «Το παρελθόν» (Γαλλία – Ιράν, 2013) πολυβραβευμένο οικογενειακό δράμα του σπουδαίου ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, «Πες στη Μορφίνη ακόμα την ψάχνω» (Ελλάδα, 2001) του Γιάννη Φάγκρα, μια ασπρόμαυρη ταινία «με μια αβίαστα εναλλακτική αίσθηση και μια ηρωίδα (Εκάβη Ντούμα) που δεν χωράει στα συνηθισμένα κουτάκια», «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» (Ηνωμένο Βασίλειο, 2011) της Λιν Ράμσεϊ, το πορτρέτο ενός 15χρονου (Εζρα Μίλερ) που οδηγείται σε μια εγκληματική πράξη, και «Μαθήματα ζωής» (Γαλλία, 2014) της Μαρί-Καστίγ Μανσιόν-Σαρ που καταγράφει την ιστορία μιας γενναίας καθηγήτριας σε ένα λύκειο στα προάστια του Παρισιού.
Το αφιέρωμα πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά και είναι αφιερωμένο στα 16 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Ανάδυση (www.kethea-anadysi.gr). Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις δύο μέρες του αφιερώματος, ανάμεσα στις προβολές, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συζητάει με τους ειδικούς και τα μέλη του ΚΕΘΕΑ Ανάδυση για το ζήτημα των ναρκωτικών και την απεξάρτηση.
¢ Πρόγραμμα προβολών αφιερώματος «Με άλλο βλέμμα»

Τρίτη 14 Νοεμβρίου
18.00 Από την άκρη της πόλη
20.30 Το παρελθόν


Τετάρτη 15 Νοεμβρίου
17.00 Πες στη Μορφίνη ακόμα την ψάχνω
19.30 Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν
22.00 Μαθήματα ζωής


Εν τω μεταξύ, ιστορίες με φόντο γωνιές του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν καθημερινά στην κόψη του ξυραφιού συνθέτουν την ερχόμενη εβδομάδα το αφιέρωμα «Διασταυρούμενα πυρά στη Μέση Ανατολή» στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Κυριακή που μας έρχεται (19 Νοεμβρίου) ως και την Τρίτη 21 Νοεμβρίου και οι τρεις ταινίες του αφιερώματος συγκαταλέγονται ανάμεσα στα «διαμάντια» του σύγχρονου κινηματογράφου της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για τα φιλμ «Παράδεισος τώρα» (2005), «Ομάρ» (2013) του Χάνι Αμπού-Ασάντ και «Σταυροδρόμια ζωής» (2009) των Γιαρόν Σανί και Σκαντάρ Κόπτι.
¢ Πρόγραμμα προβολών για τα «Διασταυρούμενα πυρά στη Μέση Ανατολή»


Κυριακή 19/11
18.30 Ομάρ
21.00 Σταυροδρόμια ζωής


Δευτέρα 20/11
18.30 Παράδεισος τώρα
21.00 Ομάρ


Τρίτη 21/11
18.30 Σταυροδρόμια ζωής
21.00 Παράδεισος τώρα


Τέλος, από την Πέμπτη 23 ως την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, το Φεστιβάλ συμμετέχει στην Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair που πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, στα περίπτερα 8, 9, 10 της ΔΕΘ – Helexpo. Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στις 20.00, στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα προβληθεί το φιλμ «Μοντιλιάνι – Ο καταραμένος ζωγράφος» του Μικ Ντέιβις, που αναφέρεται σε μια στιγμή – σταθμό στη ζωή του ιταλού ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι με φόντο το Παρίσι του 1919. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Αντι Γκαρσία.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της 2ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, στο περίπτερο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν ειδικές προσφορές σε ξεχωριστές εκδόσεις για την έβδομη τέχνη, μονογραφίες καταξιωμένων ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, εκδόσεις που αφορούν θεματικά αφιερώματα, αλλά και εθνικές κινηματογραφίες, καθώς και συλλεκτικά αντικείμενα, αφίσες, τσάντες, Τ-shirts, κονκάρδες κ.ά. προηγούμενων διοργανώσεων του Φεστιβάλ.

HeliosPlus