Υπάρχουν ημέρες που ο καναπές του σπιτιού μας δεν φαντάζει καθόλου ελκυστικός. Ας βάλουμε το κλειδί στην πόρτα και ας περιηγηθούμε την πόλη. Μπορούμε να χορέψουμε τάνγκο στην Ερμού, να μαγειρέψουμε στην ύπαιθρο, να παρακολουθήσουμε ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Γιατί η μουντή Αθήνα της κρίσης ακόμα αντιστέκεται μέσα από τους ανθρώπους της. «Το Βήμα» ξεναγήθηκε σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Χορός υπό το φως του φεγγαριού

Αν μια μουντή Δευτέρα βρεθείτε να περπατάτε στο τέλος του πεζοδρόμου της Ερμού, λίγο πριν από την οδό Πειραιώς, μην παραξενευτείτε αν πέσετε επάνω σε δεινούς τανγκέρος. Eδώ και οκτώ χρόνια, ανελλιπώς κάθε Δευτέρα, εκτός και αν ο καιρός έχει άλλα σχέδια, οι Αθηναίοι δίνουν ραντεβού ακριβώς εκεί για να χορέψουν τάνγκο. «Ολα ξεκίνησαν το 2008» εξηγεί στο «Βήμα» ο Γιώργος Μηναδάκης. «Εκεί κοντά στην περιοχή υπήρχε μια σχολή και ένας φίλος, ο Βασίλης, μια Δευτέρα βράδυ, μετά το τέλος του μαθήματος πήρε την ντάμα του και ένα μικρό κασετόφωνο για να χορέψουν ακριβώς σε αυτόν τον χώρο, στο τέλος της Ερμού. Την επόμενη Δευτέρα το είπαν και σε άλλους και έτσι τελικά από στόμα σε στόμα ξεκίνησε η «Μιλόνγκα δρόμου». Δύο μήνες αργότερα προστέθηκα και εγώ στην ομάδα και άρχισα να το οργανώνω πιο συστηματικά. Από το μικρό κασετόφωνο και ύστερα από πολλές πατέντες φτάσαμε να αγοράσουμε επαγγελματικά μηχανήματα». Το καλοκαίρι, ως και 400 άτομα μπορεί να δώσουν το χορευτικό «παρών», όμως και τον χειμώνα η «Μιλόνγκα δρόμου» δεν πτοείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλωστε, it takes two to tango.
Πληροφορίες στο Facebook: Milonga Dromou.

Μαγειρέματαστο Κέντρο της Γης

Μια επίσκεψη στο Κέντρο της Γης, ένα αστικό πάρκο 25 στρεμμάτων στο Ιλιον (συνορεύει με το Πάρκο Αντ. Τρίτσης), θα σας αποδείξει ότι η επιστροφή στη φύση απέχει μόλις 30 λεπτά από την πλατεία Ομονοίας. Γιατί εκεί οι άνθρωποι της Οργάνωσης Γη σάς περιμένουν δύο Κυριακές τον μήνα με τη Συλλογική Κουζίνα. Θα κόψετε λαχανικά από τον βιολογικό λαχανόκηπο, θα τα χρησιμοποιήσετε σε πρωτότυπες, υγιεινές συνταγές, θα μαγειρέψετε στα τρία μεγαλοπρεπή σφυρήλατα καζάνια και ύστερα θα στρώσετε το τραπέζι για να απολαύσετε το κυριακάτικο γεύμα σας. Την ίδια στιγμή τα παιδιά τα περιμένουν εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα, ενώ διοργανώνονται δράσεις ευ ζην (γιόγκα, tai chi, διαλογισμός), αλλά και ενδιαφέρουσες ομιλίες, συζητήσεις και εκθέσεις για ενηλίκους.
Πληροφορίες στο: www.organizationearth.org.

Mαλλιά κουβάρια στη μόδα

Ναι, το πλέξιμο είναι ξανά στη μόδα και στην αγχολυτική του δράση ορκίζονται ακόμη και οι σταρ του Χόλιγουντ, από την Τζούλια Ρόμπερτς μέχρι τον σκληρό Ράσελ Κρόου. Αν τώρα δεν γνωρίζετε καν πώς πιάνονται οι βελόνες, στα καταστήματα νημάτων, κεντημάτων και ειδών ραπτικής Ηobby Lobby (στο Σύνταγμα, στο Περιστέρι, στην Ελευσίνα, στην Κατερίνη, στα Ιωάννινα, στο Αγρίνιο και στην Κύπρο) προσφέρονται δωρεάν σεμινάρια και μαθήματα κεντήματος και πλεξίματος ήδη από το 2012. Aφήστε τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη λοιπόν και καταπολεμήστε το στρες πόντο πόντο.
Πληροφορίες στο www.hobbylobby.gr.

Επιστημονικοί… καφέδες

Μπορεί μια επιστημονική διάλεξη να συνοδευτεί από ένα φλιτζάνι αχνιστό καφέ σε ένα χαλαρό και φιλικό περιβάλλον; Στην περίπτωση του Cafe Scientifique, η απάντηση είναι ναι. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία, για μια σειρά δωρεάν επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών, προσιτών και όσο το δυνατόν ψυχαγωγικών που δίνονται από αξιόλογους επιστήμονες για το ευρύ κοινό. Ο εγκέφαλος πίσω από τη διοργάνωσή τους είναι η Λίλα Κουμάντου, λέκτορας σήμερα στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, η οποία επιστρέφοντας από τη Βρετανία, το 2010, θέλησε να προωθήσει ξανά τον θεσμό αυτόν και στη χώρα μας. Φέτος το Cafe Scientifique φιλοξενεί τις ομιλίες του, μία φορά τον μήνα, πάντα Δευτέρα, στο κελάρι Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο).
Πληροφορίες στο: www.cafescientifique.org.

«Δείπνο με τον Σατανά»

Θα τολμούσατε ένα δείπνο με την πιο μοχθηρή δύναμη του σύμπαντος; Στο ατμοσφαιρικό Νoel της οδού Κολοκοτρώνη, από τις 20 Νοεμβρίου, ο συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Νικόλας Ανδρουλάκης επιστρέφει ξανά κάθε Δευτέρα βράδυ με την παράσταση «Δείπνο με τον Σατανά». Αυστηρά 30 καλεσμένοι δειπνούν, με μια δαιμονισμένη, αμίλητη σερβιτόρα να τους προσφέρει άφθονο κρασί. Υστερα; «Με βασικό οδηγό το ψέμα και τις αμαρτίες, οι συνδαιτυμόνες μου είναι αυτοί που επιλέγουν ποιοι είναι» εξηγεί ο Νικόλας Ανδρουλάκης. «Συστήνεσαι όπως θέλεις, σου ανατίθενται αμαρτήματα και φτάνεις στα όρια. Ετσι, άγνωστοι κατέληξαν γνωστοί, αντάλλαξαν φιλιά ή μπουνιές στην κοιλιά, χόρεψαν πάνω στο τραπέζι και αλληλοκατηγορήθηκαν για τα πιο θανάσιμα αμαρτήματα σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι του μυαλού».
Από 20 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21.00, στο Noel (Κολοκοτρώνη 59Β).

Απόδραση μετά φαγητού

Την ίδια στιγμή η εταιρεία Βρες τον Δολοφόνο επέστρεψε με το νέο δείπνο μυστηρίου «Προσεχώς απόδραση». Εδώ κάθε Κυριακή, στο El Convento del Arte στο Μεταξουργείο, οι θεατές, απολαμβάνοντας το δείπνο τους ή πίνοντας το ποτό τους, βοηθούν τον ηθοποιό Γιάννη Σαρακατσάνη να λύσει τους γρίφους και να δραπετεύσει από τη φυλακή Κούκου. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αξιολογήσουν τα στοιχεία που τους δίνονται, ανακρίνοντας τους ηθοποιούς του θιάσου. «Η εμπειρία μου μού λέει ότι η διάδραση αρέσει πολύ στον Ελληνα» αναφέρει ο ηθοποιός στο «Βήμα». «Και έχουμε μια σειρά πετυχημένων παραστάσεων. Δείτε για παράδειγμα το «Σεσουάρ για δολοφόνους» ή την «Kατσαρίδα». Tέτοιες προτάσεις αγγίζουν το ταλέντο του έλληνα θεατή στο χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό».
Κάθε Κυριακή, στις 19.00, στο El Convento Del Arte, (Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο).

Γελάστε με την καρδιά σας

Η Γιόγκα του Γέλιου ξεκίνησε το 1995 από τον δρα Μαντάν Κατάρια, έναν παθολόγο από την Ινδία, με μόλις πέντε άτομα σε ένα πάρκο στη Βομβάη. Σήμερα αποτελεί ένα παγκόσμιο κίνημα με πάνω από 16.000 κλαμπ γέλιου σε 106 χώρες. Στην Ελλάδα το Κλαμπ Γέλιου Ακρόπολης, με συντονιστή τον σύμβουλο ψυχικής υγείας Τόλη Βούλγαρη, διοργανώνει δωρεάν κάθε Δευτέρα συναντήσεις στο καφέ Αλικο (Αγίου Δημητρίου 16, Πλατεία Ψυρρή). Οπως εξηγεί ο Τόλης Βούλγαρης, ξεκινώντας να γελάμε στην αρχή προσποιητά, μέσα από ασκήσεις, «ντοπάρουμε» τελικά τον εαυτό μας στην ευτυχία, καθώς η συγκεκριμένη πρακτική απελευθερώνει τις ενδορφίνες, τις λεγόμενες ορμόνες της χαράς. Αλλωστε, πάντα στο τέλος το προσποιητό γέλιο καταλήγει αυθόρμητο.
Πληροφορίες στο yogageliou.blogspot.gr.

Δημιουργικές αγορές

Το 2010 η ελληνοβρετανή σχεδιάστρια κοσμημάτων Αλισον Δαμιανού επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από χρόνια παραμονής στο εξωτερικό. Οι ατμοσφαιρικές, υπαίθριες αγορές στις οποίες είχε συνηθίσει της έλειπαν εδώ. Ετσι, για να προωθήσει τις δημιουργίες της, αποφάσισε να πάρει τα ηνία στα χέρια της και να δημιουργήσει μόνη της τις συνθήκες. Οπερ και εγένετο: το Meet Market, μια νομαδική αγορά, δίνει κάθε μήνα ραντεβού σε κεντρικά σημεία της πόλης. Εκεί μπορείς να αναζητήσεις χειροποίητα ρούχα ανεξάρτητων σχεδιαστών, αξεσουάρ, αντικείμενα τέχνης, βιολογικά προϊόντα, είδη σπιτιού, αλλά και νόστιμες λιχουδιές, συλλεκτικά vintage και ρετρό αντικείμενα με DJ sets, με διαδραστικά παιχνίδια να δίνουν τον τόνο.
Πληροφορίες στο: www.themeetmarket.gr.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ