«Ο κόσμος που γύρισε ανάποδα» είναι ένα βιβλίο με μικρές ιστορίες «παραλόγου» για το θέατρο και είναι το πρώτο βιβλίο του νεαρού Δημήτρη Νταούλη (εκδόσεις Γαβριηλίδης –στη φωτογραφία το εξώφυλλο).
nnn
Με μια γλώσσα και ένα ύφος που ξαφνιάζουν τον αναγνώστη, με ένα χιούμορ «ανάποδο» και παράλογο, αλλά συνάμα τόσο μα τόσο λογικό, ο συγγραφέας (που αγαπάει πολύ το θέατρο) ανεβάζει στη σκηνή μορφές της διπλανής πόρτας –ή μήπως όχι ακριβώς;
nnn
Μεταξύ άλλων ζωντανεύουν στη σκηνή μια καθαρίστρια, μια καλλιτέχνιδα, μια γυναίκα που σιδερώνει, μια χορεύτρια, ένα χωρισμένο ζευγάρι, μια γυναίκα που πίνει βενζίνη, ένας πολιτικός, μια ποιήτρια που μοιράζει μήλα ή ένας διασκεδαστής. Και μιλάνε και λένε πράγματα σωστά και παράλογα μαζί.
nnn
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εισαγωγή στο βιβλίο που αποτελεί και τον πρώτο μονόλογο με τον τίτλο «Η εισαγωγή».
nnn

«Είμαι η εισαγωγή. Αυτός που γράφει είναι ανασφαλής και γι’ αυτό αποφάσισε να βάλει μια εισαγωγή. Η Εισαγωγή. Είμαι η Εισαγωγή. Γένος θηλυκού. Ούτε εισάγημα ούτε εισαγωγός. Γένος θηλυκού. Γιατί; Ισως γιατί μας θυμίζει τη μάνα μας. Ετσι γένος θηλυκού είναι η ευτυχία, η απόλαυση, η αγάπη. Ετσι συμβαίνει τουλάχιστον στα ελληνικά. Αν διαβάζετε ή ακούτε σε άλλη γλώσσα, δικό σας πρόβλημα. Σας έχω λοιπόν ένα νέο αρχικά. Δεν είμαι η μάνα σας! Τι κρίμα! Είμαι η Εισαγωγή. Η Εισαγωγή είναι εδώ για να σας θυμίσει αυτά που έχετε ξεχάσει. Είναι εδώ για να σας θυμίσει τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται».
nnn
Με μια φρέσκια γραφή ο Δημήτρης Νταούλης κάνει την είσοδό του στον εκδοτικό-θεατρικό χώρο.
nnn
Ιστορίες και παραμύθια. Eπιστρέφουν για τέταρτη χρονιά με την Ξένια Καλογεροπούλου, κάθε Σάββατο στο θέατρο Πόρτα, για τα παιδιά από τεσσάρων έως οκτώ ετών. Και είναι μεγάλη απόλαυση.
nnn
Γιατί αυτές οι ιστορίες, μαζί με τις δράσεις και τα παιχνίδια στα οποία θα συμμετέχουν επί σκηνής τα παιδιά, φτιάχνουν κόσμους φαντασίας και δημιουργίας, ενώ παράλληλα επιτρέπουν και συζητήσεις με τους γονείς –κάθε Σάββατο στις 15.00, ως τις 16/12.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ