Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή τραγουδιούν σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες. Το ρεπερτόριο τους κινείται σε ένα ευρύ φάσμα της έθνικ μουσικής, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Ειδικότερα: ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, πορτογαλικό φάντο, ισπανόφωνα, γαλλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, αμερικάνικο μπλουζ και τζαζ, ρέγκε, αρμένικα, σεφαραδίτικα, πομάκικα και βουλγάρικα, και δικές τους συνθέσεις.

Οι αυθεντικές ερμηνείες των δύο performers συναντιούνται με το εκστατικό rhythm section που αναλαμβάνουν επί σκηνής ο Αλέξης Αποστολάκης στα τύμπανα και ο Χρήστος Τσαπράζης στο κοντραμπάσο.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή μιλούν στο vima.gr, για τις εμφανίσεις τους στη Σφίγγα και το μεγάλο τους πάθος που δεν είναι άλλο από το τραγούδι και τη μουσική

Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε στις 3 και 10 Νοεμβρίου στη Σφίγγα;

«Wake up ο τίτλος της παράστασής μας στη Σφίγγα και θα παρουσιάσουμε τραγούδια δικά μας από το album ΄΄To Be Safe¨, θα παρουσιάσουμε συνθέσεις από επερχόμενη δουλειά μας, καθώς και μουσικές του κόσμου…από την Ήπειρο μέχρι τη Νέα Ορλεάνη!»

Πώς ακριβώς έχει προκύψει αυτό το πρότζεκτ που παρουσιάζεται;

«Κινητήριος δύναμη για τα πρότζεκτ που κάνουμε είναι η καλλιτεχνική μας ανάγκη. Έτσι προέκυψε και ο ήχος που δημιουργήσαμε με βάση τη διφωνία και το drum n’ bass … ένας ήχος δυναμικός, αρχέγονος, μπορεί και κάποιες φορές σκληρός, που βρίσκει ανάσα στα τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα στην παγκόσμια κρίση. Συνοδοιπόροι μας από την αρχή αυτού του πρότζεκτ, που θα είναι και μαζί μας επί σκηνής, είναι ο Αλέξης Αποστολάκης στα τύμπανα και ο Χρήστος Τσαπράζης στο κοντραμπάσο».

Η καταγωγή σας από την Ξάνθη έχει παίξει ρόλο στη δουλειά σας; Ποιες ήταν οι επιρροές σας;

«Φυσικά κι έπαιξε ρόλο. Η Ξάνθη δεν έπαιξε ρόλο μόνο για την πολυπολιτισμικότητά της αλλά και για τoν πλούτο της στα πολιτιστικά δρώμενα. Φεστιβάλ, συναυλίες, λογοτεχνικές βραδιές, εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές λέσχες -και λόγω του Πολυτεχνείου. Μας έδωσε πάρα πολλά ερεθίσματα κι έχουμε δει απίστευτες, σε αριθμό και σε ποιότητα, παραστάσεις. Σίγουρα, τον πρώτο και βασικό ρόλο έπαιξε η οικογένεια, αλλά η επίδραση της πόλης ηπήρξε καθοριστική. Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε ηλικία περίπου 3-4 ετών ζήσαμε για 2 χρόνια στην Αγγλία, Ουαλία, όπου εκεί, πήγαμε σε πολυπολιτισμικό σχολείο! Δηλαδή, οι μουσικές που κάνουμε ήταν πάντα μέσα στην καθημερινότητά μας, στη ζωή μας και πάντα βλέπαμε τη μουσική ως μία κι ενιαία! Ροκ, μπλουζ, ηλεκτρονική, κλασική, λαϊκή, μέταλ…Όλα μουσική. Είναι άπειρες οι επιρροές, οι αγαπημένοι καλλιτέχνες, οι μπάντες…Αλήθεια! Από Keith Jarret και Nina Simone μέχρι Oum Kalsoum και Χρύσανθο! Από Bach και Beethoven μέχρι Σκαλκώτα και Erik Satie! Από Κάλλας και Galas μέχρι Klaus Nomi και Freddy Mercury! Από Beatles, Doors, Pink Floyd μέχρι Nirvana, Portishead, Rage Against The Machine! Από Χατζιδάκι και Θεοδωράκη μέχρι Τσιτσάνη και Βαμβακάρη..Από Ρόζα Εσνενάζυ και Ρούκουνα μέχρι Lead Belly και Screamin’Jay Hawkins… Μπορείτε να καταλάβετε ότι το μόνο «όριο» στη μουσική μας είναι το να θεωρούμε και να νιώθουμε ότι κάτι είναι αληθινό και αυθεντικό.»

Τι σημαίνει τραγούδι για σας;

«Τραγούδι είναι η έκφραση του λόγου και των συναισθημάτων του ανθρώπου με όχημα μια μουσική μελωδία ή έναν ρυθμό… Τραγούδι είναι η έκσταση της τελετουργίας….τραγούδι είναι ο σπαραγμός του αποχωρισμού, της απώλειας… τραγούδι είναι το πάθος του έρωτα και της λαχτάρας…τραγούδι είναι η συν-κίνηση ανάμεσα στους ανθρώπους…»

Θα σας χαρακτήριζα ως δημιουργούς avant garde παραδοσιακούς. Απέχω πολύ από το πώς βλέπετε εσείς τον εαυτό σας;

«Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χαρακτηρισμό αυτό! Έχουμε ως πρώτη ύλη τις μνήμες, τα βιώματά μας… και τα εκφράζουμε, μέσω της μουσικής και του είναι μας, στο τώρα, στο σήμερα….και γιατί όχι, και στο αύριο!»

Παρουσιάζετε ένα πρότζεκτ το οποίο δεν είναι από τα πλέον εμπορικά. Σας προβληματίζει αυτό;

«Πλέον τί μπορεί να σημαίνει “εμπορικό”; Από τη στιγμή που η δισκογραφία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καταρρεύσει, από τη στιγμή που οι ζωντανές εμφανίσεις καλλιτεχνών είναι από σπάνιες εως μηδαμινές… Διότι δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε έναν μουσικό “εμπορικό”, από τη στιγμή που δεν “πουλάει” δίσκους και δεν κάνει συναυλίες, αλλά “πουλάει” αρώματα και ρούχα. Αυτός δεν είναι ένας εμπορικός μουσικός, είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας το οποίο είναι αρκετά διαφορετικό! Στην πραγματικότητα, εμπορικοί είναι καλλιτέχνες όπως ο Beethoven, οι Beatles, οι Pink Floyd, ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις… Ο χρόνος καθορίζει τελικά, το τί είναι εμπορικό και τί όχι. Οπότε το σημαντικό για εμάς είναι να ακολουθούμε το ένστικτό μας ως μουσικοί και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και αυτό να το μοιραζόμαστε με τον κόσμο, με τρόπο αυθεντικό και καθάριο»

Η ενασχόλησή σας με την μουσική σάς καλύπτει οικονομικά;

«Ναι. Είναι όμως μια εργασία στη οποία έχουμε δοθεί ολοκληρωτικά από νεαρή ηλικία»

Όταν κλείνετε τα μάτια σας ποια είναι η πρώτη εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό από την παιδική σας ηλικία;

«Πολλά γέλια, πολύ παιχνίδι στη γειτονιά, πολλή μουσική»


Τι θα θέλατε να «πάρει» ο κόσμος μαζί του από τις παραστάσεις σας;

«Θα θέλαμε ο κόσμος να νιώσει πληρότητα και ευτυχία….να ευφρανθεί η καρδιά του, που λέμε! Μύχιος πόθος μας, πάντα, είναι η…κάθαρσ»

Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
sfigamusic@gmail.com
Ώρα έναρξης: 22.30
Τιμή εισόδου στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί