Ο Διονύσης Καψάλης (φωτογραφία) έλαβε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης (ξένου έργου στην ελληνική γλώσσα) για τον «Αμλετ» που ανέβασε ο Γιάννης Χουβαρδάς στη Στέγη τον Ιανουάριο του 2015 –μια μετάφραση που χρησιμοποιήθηκε και πέρυσι στην παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
nnn
Ο διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, ποιητής, δοκιμιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής –κυρίως του Σαίξπηρ -, ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», μια ανάθεση από τον Διαγόρα Χρονόπουλο. Ακολούθησαν τα σαιξπηρικά «Οθέλλος», «Βασιλιάς Ληρ», «Περικλής», «Αμλετ» και ορισμένα από τα «Σονέτα».
nnn
Εχοντας πάντα στον νου του ότι «αν κάνεις τον έξυπνο στον Σαίξπηρ», εκείνος θα σε εκδικηθεί, συνεχίζει να προσεγγίζει τον βάρδο με τον στόχο να αποδώσει τον κόσμο του και μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο να μπει ο θεατής. Και, όπως φαίνεται, τα καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία…
nnn
Ακέφαλο παραμένει, ως προς το πρόσωπο του προέδου, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μετά την παραίτηση του Γιώργου Κιμούλη –από την οποία έχουν περάσει ήδη επτά μήνες…
nnn
Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα φαίνεται να έχουν γίνει ορισμένες επαφές, προσβλέποντας κυρίως στον σημειολογικό χαρακτήρα του προσώπου που θα αναλάβει το πόστο. Μέσα στο πλαίσιο αυτό έγινε μια κρούση – πρόσκληση στον Κώστα Γαβρά, ο οποίος δεν δέχθηκε, κυρίως γιατί οι υποχρεώσεις του τον κρατούν επί μακρόν εκτός Ελλάδας.
nnn
Ωστόσο, με την αναζήτηση να συνεχίζεται, φαίνεται πως τώρα περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν λιγότερο σταρ και περισσότερο άνθρωποι που ξέρουν τη δουλειά και το αντικείμενό της. Και μάλλον δεν αργεί η ανακοίνωση…
nnn
«Σ’ αυτό το τηλέφωνο παίζει ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος;»… Με την προπώληση να συνεχίζεται αυξανόμενη, «Το τίμημα» αποδεικνύεται μια από τις πρώτες δυνατές επιτυχίες της σεζόν…
nnn
Ερχονται οι Ρώσοι –στη Θεσσαλονίκη…
nnn
Τιμώντας τα εκατό χρόνια της Ρωσικής Επανάστασης, το ΚΘΒΕ ανεβάζει την παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις, μέσα από την οποία ο σκηνοθέτης προσπαθεί να ανασυνθέσει τις πρώτες μέρες της Ρωσικής Επανάστασης μέσα από τα μάτια ενός απλού ανθρώπου που βρέθηκε τότε εκεί. Ενδιαφέρον…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ