Νίπτει τας χείρας της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου για το «Αττικόν», το ιστορικό κτήριο του Τσίλλερ στον οδό Σταδίου, όπου στέγαζε τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων» μέχρι που παραδόθηκε στις φλόγες κατά την διάρκεια επεισοδίων τον Φεβρουάριο του 2012. Το θέμα του αδιεξόδου που έχει προκληθεί όσον αφορά την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία των δύο κινηματογραφικών αιθουσών λόγω των νομικών διαφορών του Ιδρύματος Σταματίου Δεκόζη Βούρου, στο οποίο ανήκει το ακίνητο και του παρακειμένου Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία, έφερε στην Βουλή ο βουλευτής του Ποταμιού και αντιπρόεδρος της Βουλής Σπ. Λυκούδης, καλώντας το ΥΠΠΟ να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. «Είναι απωθητική και καταθλιπτική η εικόνα και προκαλεί απόλυτη θλίψη στους Αθηναίους», είπε ο κ. Λυκούδης, επισημαίνοντας ότι το ιστορικό κτήριο «παραμένει ως έχει: κουφάρι, ανοιχτή πληγή και δυστυχία για το κέντρο της Αθήνας».

Η κυρία Κονιόρδου σημείωσε ότι πράγματι αποτελεί «μεγάλη θλίψη σε όλους μας που βρίσκεται ακόμα σε αυτή την κατάσταση» και ότι ως ΥΠΠΟ «παρακολουθούμε αυτά που εξελίσσονται, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε όμως νομικά η ευθύνη μας είναι περιορισμένη», καθώς ανήκει στο Ίδρυμα Δεκόζη-Βούρου. «Δεν μπορεί το ΥΠΠΟ να βοηθήσει. Την υποχρέωση την έχει αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι το κτήριο δεν είναι χαρακτηρισμένο από το ΥΠΠΟ, αλλά από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1984. Άφησε πάντως ένα μικρό «παράθυρο» ανοιχτό, λέγοντας ότι εκεί που μπορεί να εμπλακεί το υπουργείο είναι ότι το κτήριο βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου από το ΥΠΠΟ παρακείμενου κτηρίου του ΟΤΕ κάτι που «μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ώστε το ΥΠΠΟ να βοηθήσει, όμως αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη μελετών οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει».

Από την πλευρά του ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι παρά τα υπαρκτά νομικά προσκόμματα που προβάλλουν τα εμπλεκόμενα ιδρύματα, το ΥΠΠΟ έχει ηθική ευθύνη και πρέπει να επιδείξει την επιβεβλημένη ευαισθησία. «Έχει υποχρέωση πολιτικών πρωτοβουλιών. Είναι κτήριο της πόλης. Δεν μπορεί να εμπλέκεται στην διαδικασία ποιος χρωστάει σε ποιον. Πρέπει να πάρει πολιτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες. Να καλέσετε τους εμπλεκόμενους φορείς, να αποκαταστήσετε μια νέα επαφή με το Ίδρυμα Νιάρχος», είπε στην υπουργό, ώστε όλοι να κάνουν ένα βήμα πίσω και να δοθεί διέξοδος. Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Νιάρχος απέσυρε χορηγία ύψους 500.000 ευρώ που είχε προσφέρει λόγω του αδιεξόδου, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης είχε αναλάβει εδώ και καιρό πρωτοβουλία και έφερε τις δυο αντίδικες πλευρές στο ίδιο τραπέζι. Αν και διαφάνηκε κάποια λύση, οι προσπάθειες κατέληξαν σε ναυάγιο. Όπως είπε η κυρία Κονιόρδου, «δεν αποποιούμαστε την έγνοια, όμως είναι ιδιωτικό το κτήριο και δεν έχουμε το δικαίωμα να παρέμβουμε».

Κατά τα λοιπά, είπε ότι το ΥΠΠΟ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ένταξης και ιδιωτικών έργων στο ΕΣΠΑ. Αυτό αφορά το σχέδιο βελτίωσης της εικόνας του κέντρου της Αθήνας με ανάδειξη μνημείων, παρεμβάσεις σε εγκαταλελειμμένα κτήρια κλπ., κάτι όμως, που όπως διευκρίνισε η ίδια, «χρειάζεται χρόνος».