Το πιο θερμό χειροκρότημα χάρισε το κοινό της Θεσσαλονίκης στον Παντελή Βούλγαρη για τη νέα του ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα» που προβλήθηκε σε επίσημη, προφεστιβαλική πρεμιέρα την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στο κατάμεστο Ολύμπιον, σε συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ήταν μια βραδιά έντονα συγκινητική. Η ταινία ενθουσίασε το κοινό, που παρέμεινε στην αίθουσα για μία ολόκληρη ώρα μετά το τέλος της προβολής, προκειμένου να συζητήσει με τους συντελεστές: τον Παντελή Βούλγαρη, την Ιωάννα Καρυστιάνη, με την οποία ο σκηνοθέτης συνυπογράφει το σενάριο, τους πρωταγωνιστές Ανδρέα Κωνσταντίνου και Μελία Κράιλινγκ, τον νέο ηθοποιό Βασίλη Σύρρο, τον διευθυντή φωτογραφίας Σίμο Σακερτζή και τον παραγωγό Γιάννη Ιακωβίδη.

Τον Παντελή Βούλγαρη παρουσίασε στους θεατές ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλώντας τους να υποδεχθούν «έναν από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του ελληνικού σινεμά, έναν δημιουργό ο οποίος αφηγήθηκε μερικές από τις ωραιότερες ιστορίες του, ξέροντας πάντα να τις συνδέει με την ελληνική Ιστορία».

Ο Παντελής Βούλγαρης ανέβηκε στη σκηνή σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Έκανα μία πρόσθεση-αφαίρεση πριν έρθω σήμερα εδώ: 2017-1965, 52 χρόνια έρχομαι στο Φεστιβάλ. Κλείσαμε μισό αιώνα! Ευχαριστώ πολύ το Φεστιβάλ, σας ευχαριστώ όλους. Γιατί κάνουμε αυτές τις ταινίες; Για την ανάσα σας, για τη συγκίνησή σας, για μια κουβέντα που μπορείτε να κάνετε μετά την προβολή και για κάποιους σαν τον Ναπολέοντα και τους 200, που σε κάποιες άλλες εποχές στήθηκαν με αξιοπρέπεια δίνοντας τη ζωή τους».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η σεναριογράφος της ταινίας Ιωάννα Καρυστιάνη. «Βλέπω στην αφίσα, που έχει τον τίτλο της ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα», ότι επάνω γράφει Άραγε θα μας ξεχάσουν; Σκεφτόμασταν με τον Παντελή ότι μπορεί κάποιος από τους 200 μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα ή στην πορεία από το Χαϊδάρι προς την Καισαριανή μέσα του να το αναρωτήθηκε.

»Σας διαβεβαιώνω ότι όλα αυτά τα χρόνια, σχεδόν 40 που είμαι με τον Παντελή, δεν είχε ξεχάσει τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη και τους συντρόφους του. Και ήθελε με αυτή την ταινία όχι να τους ξαναθυμίσει σε κάποιους μεγάλους που μπορεί να τους είχαν ξεχάσει, αλλά να συστήσει το ήθος, τη σεμνότητα, την παλικαριά και στους νεότερους. Μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη προσέγγιση, όπως όλες οι ταινίες του Παντελή εδώ και 55 χρόνια».

Η κινηματογραφική επιστροφή του Παντελή Βούλγαρη τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη Μικρά Αγγλία, καταπιάνεται με μια από τις πιο συγκλονιστικές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας: την εκτέλεση 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, από τους γερμανούς κατακτητές, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης. Ένα κινηματογραφικό «σημείωμα» μνήμης, σεμνότητας και αναστοχασμού, όπου η μυθοπλασία συναντά την ιστορία και τους ήρωές της.

Το φιλμ θα βγει στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου 2017 από την Tanweer.