Θυμάστε τη βινιέτα με τον σπουδαστή των Καλών Τεχνών που χάνεται μέσα στα έργα του Βαν Γκογκ στη σπονδυλωτή ταινία «Ονειρα» του Ακίρα Κουροσάβα; Κάτι αντίστοιχο υπόσχεται να προσφέρει η εμπειρία «Van Gogh Alive» στο Μέγαρο Μουσικής (7/11 – 5/3/18) σε όσους αποπειραθούν να βυθιστούν στον κόσμο του σπουδαίου μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου. 3.000 ψηφιακές εικόνες σκιαγραφούν τη ζωή και το έργο τουκαι θα προβάλλονται σε τοίχους, κολόνες, οροφή και πάτωμα δημιουργώντας αυτή την ιδιαίτερη, σχεδόν μεταφυσική, εμπειρία. «Σε ένα μουσείο κοιτάζουμε τους πίνακες. Σε αυτή την περίπτωση θα νιώθουμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε αυτούς» περιγράφειστο «Βήμα» ο επιμελητής της έκθεσης, Ρομπ Κερκ. «Ανάμεσα στους πίνακες, στα σκίτσα και στα σχέδια θα παρεμβάλλονται φωτογραφίες εποχής, βίντεο που δείχνουν τα αληθινά τοπία στους πίνακες του Βαν Γκογκ, αλλά και ορισμένα γράμματα από την αλληλογραφία του με τον αδερφό του, Τεό –ορισμένες φράσεις τους θα χρησιμοποιούνται μάλιστα ως λεζάντες στα έργα.
Με έμφαση στα δέκα πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας του (1880-1890), όταν δηλαδή ο ολλανδός ζωγράφος μετακομίζει ψυχή τε και σώματι από τη χώρα του στη Γαλλία και το Παρίσι, την Αρλ, το Σεν Ρεμί, την Οβέρ-συρ-Ουάζ και ζωγραφίζει αριστουργήματα όπως τα «Υπνοδωμάτιο στην Αρλ» αλλά και τα πασίγνωστα «Ηλιοτρόπιά» του, η «Van Gogh Alive» είναι «μια καινοτόμα τρισδιάστατη εικαστική πρόταση», όπως αυτοπροσδιορίζεται από τους διοργανωτές της, αλλά και μια «έντονα συναισθηματική εμπειρία», όπως τονίζει ο Ρομπ Κερκ. «Σε αυτό συμβάλλει ιδιαίτερα η κλασική μουσική που συνοδεύει ηχητικά τα έργα. Χωρίς αυτήν η εμπειρία θα ήταν πλήρως αποδυναμωμένη».
Η εμπειρία λοιπόν «Van Gogh Alive», ή το φαινόμενο αν θέλετε, δεδομένου ότι την έχουν βιώσει περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια επισκέπτες σε 35 πόλεις του κόσμου, έρχεται στην Αθήνα από την εταιρεία παραγωγής Λάβρυς και είναι ένα δημιούργημα της εταιρείας Grande Exhibitions με έδρα την Αυστραλία. Ειδίκευσή της είναι ο σχεδιασμός, η παραγωγή, αλλά και μεταφορά ανά τον κόσμο εντυπωσιακών εκθέσεων οι οποίες αποσκοπούν να έχουν μια ευρεία απήχηση. Στο πορτφόλιο της εταιρείας περιλαμβάνεται μέχρι στιγμής η multimedia απεικόνιση του έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι και των γάλλων ιμπρεσιονιστών, αλλά και η ιστορία της «Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων» ή τα μικρά και τα μεγαλύτερα μυστικά των… καρχαριών. Η Grande Exhibitions «αποσκοπεί να προσφέρει μια νέα εμπειρία επαφής με την τέχνη ή την επιστήμη, έναν διαφορετικό τρόπο για να εκπαιδεύεις και να ψυχαγωγείς», όπως εξηγεί ο Ρομπ Κερκ. Αυτός είναι και ένας λόγος που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος ζωγράφος. «Αν όχι ο πιο γνωστός, ένας από τους πιο γνωστούς αλλά και αναγνωρίσιμους διεθνώς. Γιατί ακόμη και αν δεν γνωρίζεις λεπτομέρειες για τα έργα του, μπορείς να αναγνωρίσεις ότι ανήκουν σε αυτόν. Αναζητούσαμε μια θεματική πολύ δημοφιλή σε όλον τον κόσμο, ικανή να απευθύνεται και σε ένα κοινό που δεν επισκέπτεται απαραίτητα μια γκαλερί και ελκυστική και σε μια νεότερη γενιά, σε οικογένειες και μαθητές» καταλήγει ο Ρομπ Κερκ. Επιπλέον, «η πληθωρικότητα και η ένταση των χρωμάτων στους πίνακές του προσδίδει ένταση και φωτεινότητα στις προβολές. Είναι έργα ιδανικά για να δημιουργήσουν μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία».
Το κλειδί εξάλλου σε αυτή την υπόθεση είναι η τεχνολογία. Η εταιρεία έχει αναπτύξει το σύστημα SENSORY4™ που μπορεί να προσαρμόσει ήχο και βίντεο υψηλής πιστότητας σε οποιαδήποτε επιφάνεια μέσα από περισσότερους από σαράντα HD προτζέκτορες. Από έναν (πρώην) ναό στην Μπολόνια, όπου προβάλλεται αυτή τη στιγμή η «Van Gogh Alive», μέχρι ένα (πρώην) εργοστάσιο του Ναυτικού στη Λισαβόνα και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο 1.500 τ.μ. του Μεγάρου Μουσικής, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει φορεθεί σαν γάντι σε εντελώς διαφορετικούς χώρους διεξαγωγής στις πόλεις όπου έχει ταξιδέψει, από τη Σιγκαπούρη, το Πεκίνο και τη Σανγκάη μέχρι το Σαντιάγο. Ειδικά για την περίπτωση της Αθήνας, θα προστεθεί και πληροφοριακό υλικό με τη μορφή timeline στην αρχή της έκθεσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ