Με μια σειρά εκδηλώσεων ο δήμος Αθηναίων τιμά την 12η Οκτωβρίου του 1944, ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και επίσημων προσκεκλημένων. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

«Είναι μια μέρα ιστορική, που τείνουμε να λησμονούμε. Οι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν την συντριβή του φασισμού και τον τερματισμό των αιματηρών εχθροπραξιών», τονίζει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, μεταξύ των άλλων δράσεων, θα φιλοξενείται έως και την 29η του μηνός, η έκθεση «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» (επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Γκλαβίνας, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μενέλαος Χαραλαμπίδης – καλλιτεχνική επιμέλεια: Παύλος Θανόπουλος).

Ανάμεσα στις δράσεις και η έκθεση κόμικς «Ένα γλυκό ξημέρωμα. Ιστορίες κόμικς για την κατοχική Αθήνα». Μία διαφορετική ματιά των όσων συνέβησαν στην Κατοχική Αθήνα με το πενάκι των: Τόμεκ Γιοβάνη, Γιώργου Γούση, Σπύρου Δερβενιώτη, Πέτρου Ζερβού, Δημήτρη Καμένου, Λέανδρου, Τάσου Μαραγκού, Θοδωρή Μπαργιώτα, Αλέξιας Οθωναίου, Αλέκου Παπαδάτου, Θανάση Πέτρου, Soloup, Γιώργου Τραγάκη, Γιώργου Φαραζή, Πέτρου Χριστούλια (επιμέλεια: Γιάννης Κουκουλάς).

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στον ίδιο χώρο, στο Κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, φιλοξενούνται δύο επιμορφωτικά σεμινάρια με τίτλο «Στα βάθη του καθημερινού»: Προσεγγίζοντας την κοινωνία της περιόδου 1940-44 στη διδακτική πράξη».

Και στις δύο συναντήσεις οι εκπαιδευτικές δράσεις περιλαμβάνουν παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού και βιωματικά εργαστήρια και θα δώσουν τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της Ιστορίας (για δήλωση συμμετοχής, τηλ. 210 3735253).

Στο πλαίσιο των επιστημονικών δράσεων η φετινή διοργάνωση έχει εντάξει σειρά ομιλιών-συζητήσεων από επιστήμονες, που θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα της ιστορίας της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης, με τίτλο «Ιστορίες της Κατοχής μέσα από τα αρχεία» (Τετάρτη 11, Τετάρτη 18 και Τετάρτη 25 Οκτωβρίου) και η συζήτηση με τίτλο «Δημόσια Ιστορία και Χώρος. Αθήνα: από τη λήθη στη μνήμη» (Δευτέρα 23 Οκτωβρίου) θα πραγματοποιηθούν στο Κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας. Όλες οι ομιλίες – συζητήσεις ξεκινούν στις 7 το απόγευμα.

Οι μουσικές εκδηλώσεις

Η κεντρική συναυλία της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στο Κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης: 19:00).

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Ματούλα Ζαμάνη θα παρουσιάσουν μία μουσική παράσταση σε επιλογή κειμένων του Φοίβου Δεληβοριά και του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, μεταφέροντας μουσικά το κλίμα των ημερών της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα.

Ιστορικοί περίπατοι

Οι ιστορικοί περίπατοι περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης δίνοντας την ευκαιρία στους Αθηναίους και τους Πειραιώτες να περπατήσουν στην πόλη τους και να γνωρίσουν άγνωστα τοπόσημα της Αθήνας και του Πειραιά.

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, με αφετηρία τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης μας οδηγεί στην πόλη σε μια περιήγηση για την
Αντίσταση και τον Δωσιλογισμό στην κατεχόμενη Αθήνα.

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, με αφετηρία την είσοδο του ναού της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά, η ιστορικός Ευαγγελία Μπαφούνη ακολουθεί τα ίχνη του Βομβαρδισμού του Πειραιά στις 11 Ιανουαρίου 1944, από τα συμμαχικά αεροπλάνα.