Το έργο στερέωσης και αποκατάστασης των τμημάτων του βορειοανατολικού περιβόλου του κάστρου της Μυτιλήνης, το μεγαλύτερο αναστηλωτικό έργο που εκτελείται στο βόρειο Αιγαίο επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευμένη από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη και υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη της Περιφέρειας.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με προϋπολογισμό στις 800.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Οι εργασίες υλοποιούνται σε μήκος 400 μέτρων και ύψος 12 μέτρων. Πάντως, όπως διαπιστώθηκε κατά τις εργασίες τόσο των επιχωματώσεων όσο και της μορφολογικής εξέτασης του τείχους, διαπιστώθηκε ότι αυτό επιδιορθώθηκε μετά τον σεισμό τους τέλους του 18ου αιώνα που έπληξε τη Λέσβο.

Στο έργο απασχολούνται τέσσερις εργαζόμενοι ως επιστημονικό προσωπικό και εννέα εργατοτεχνίτες. Η πορεία υλοποίησής του είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019. Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου υλοποιούνται καινοτόμες δράσεις ως προς την αναστήλωση του τείχους, όπως τοποθέτηση τεχνητών λίθων στη θεμελίωσή του, ειδικά ενέματα για την αποκατάσταση της εσωτερικής και εξωτερικής όψης αυτού, ενώ προβλέπεται και η αποκατάσταση των πολεμίστρων, καθώς και της ανώτερης επιφάνειας του τείχους με τον περίδρομο (διάδρομος γύρω από τα τείχη), ο οποίος και θα είναι επισκέψιμος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά με τη σημερινή της επίσκεψη: «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκεται σταθερά αρωγός σε έργα πολιτισμού που αποτελούν έναν σημαντικό πυρήνα τουριστικής επισκεψιμότητας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ανάμεσα στα οποία το Κάστρο της Μυτιλήνης έχει σημαντική θέση. Η αναστήλωση και η ανάδειξή του αποτελούν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Μυτιλήνης στο οποίο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανταποκρίνεται με χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού της Προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτής της ανάδειξης υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα να ενταχθεί στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το έργο αποκατάστασης του κάτω κάστρου Μυτιλήνης, προκειμένου το πολύμορφο μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης να αντιμετωπιστεί πλέον ως ενιαίο σύνολο».

Ας σημειωθεί ότι πριν την ολοκλήρωση του έργου της στερέωσης και αποκατάστασης των τμημάτων του βορειοανατολικού περιβόλου του κάστρου της Μυτιλήνης και πιο συγκεκριμένα στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2018, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «οχυρώσεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο Αιγαίο». Τα πρακτικά του συνεδρίου αυτού, όπως επίσης και αναλυτικός δίγλωσσος οδηγός (στα ελληνικά και στα αγγλικά), θα εκδοθούν με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.