Το ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο, το παλαιότερο φεστιβάλ εγχώριων ταινιών στην Αμερική, ανοίγει για ακόμη μία χρονιά τις πόρτες του και γιορτάζει τα 14α γενέθλιά του. Η εφετινή διοργάνωση, που θα αρχίσει το Σάββατο 14 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, θα παρουσιάσει 27 ταινίες. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει μεγάλου αλλά και μικρού μήκους ταινίες φτιαγμένες από σκηνοθέτες ελληνικής και κυπριακής καταγωγής σε όλον τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, του οποίου το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.grfilm.com.), θα προβάλλονται κάθε βράδυ από δύο ταινίες μικρού μήκους, ακολουθούμενες από μία ταινία μεγάλου μήκους. Οι προβολές θα γίνονται στο Delancey Street Screening Room στην οδό Embarcadero του Σαν Φρανσίσκο και φυσικά όλες οι ταινίες θα είναι υποτιτλισμένες στα αγγλικά.
Στην ανακοίνωση των διοργανωτών είναι εμφανές ότι στα highlights της εφετινής διοργάνωσης ανήκει η ταινία «Πλατεία Αμερικής» («Amerika Square») του Γιάννη Σακαρίδη, αλλά και ο «Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου. Η «Πλατεία Αμερικής» θα σηκώσει την αυλαία του φεστιβάλ το Σάββατο 22 Οκτωβρίου (το «παρών» θα δώσει ο σκηνοθέτης Γ. Σακαρίδης), ενώ ο «Γιος της Σοφίας» θα κατεβάσει την αυλαία την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, παρουσία της Ελ. Ψύκου. Μεγάλου μήκους ταινίες που επίσης θα προβληθούν είναι οι «Park» της Σοφίας Εξάρχου, «Πέδρο Νούλα» του Καρόλου Ζωναρά και «Αφτερλοβ» του Στέργιου Πάσχου.
Σημαντική βραδιά της εφετινής διοργάνωσης θα είναι η Πέμπτη 19 Οκτωβρίου. Θελοντας να τιμήσει τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο που απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2017, το φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο θα αφιερώσει μια βραδιά στο έργο του με την προβολή της κλασικής ταινίας του «Ο Δράκος», παραγωγής 1956. Η προβολή θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου αφού θα έχει προηγηθεί η προβολή των μικρού μήκους ταινιών «Nipenthes» του Τζον Σιμβόνις και «911-Pizza», σκηνοθέτης της οποίας είναι ο Ελευθέριος Ζαχαρόπουλος.
Από το φεστιβάλ δεν θα λείψουν τα Q & A και κάθε βράδυ ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης θα συντονίζει συζητήσεις με τους καλεσμένους του φεστιβάλ. Εκτός από τους Γιάννη Σακαρίδη και Ελίνα Ψύκου στο Σαν Φρανσίσκο θα παρευρεθούν για να παρουσιάσουν τα έργα τους οι Ιωάννα Μπολομύτη (παραγωγός, «Η Ρόζα της Σμύρνης»), Σωτήρης Τσαφούλιας (σκηνοθέτης, «Ετερος εγώ»), Κίκα Γεωργίου (ηθοποιός, «Το αγόρι πάνω στη γέφυρα»).
Θα έρθουν επίσης ο σκηνοθέτης της μικρού μήκους ταινίας «Bad habits» Αιμίλιος Αβραάμ, ο μουσικοσυνθέτης της Γιώργος Χατζησολωμός, ο σκηνοθέτης του «Luke jib» Ιωάννης Χάνσεν και ο Κώστας Ελευθεριάδης, σκηνοθέτης της ταινίας «The balcony».
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο επιχορηγείται από το Ιδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών του Σαν Φρανσίσκο και όλες οι εισπράξεις του στηρίζουν τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών και της Εδρας Νίκος Καζαντζάκης στο San Francisco State University (πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων διατίθενται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ).

HeliosPlus