Πρώτες απόπειρες: ιστορίες και τραγούδια: O γενικός τίτλος του κινηματογραφικού αφιερώματος που διοργανώνει τo Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, η SGAE (Εταιρεία Συγγραφέων και Εκδοτών της Ισπανίας) και το FeCHA (Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας) σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Οι προβολές θα είναι με ελεύθερη είσοδο και έχουν ενδιαφέρον για τον κινηματογραφόφιλο κόσμο (καθώς επίσης και τους φίλους της ισπανικής γλώσσας) γιατί οι ταινίες προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το μίνι αυτό φεστιβάλ σύγχρονων ισπανικών ταινιών κρατά δύο ημέρες και στόχο έχει την ανάδειξη του έργου των Ισπανών κινηματογραφιστών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα (είναι εξάλλου γνωστό ότι ο ισπανικός κινηματογράφος βρίσκεται σε άνοδο μετά την επιτυχία ταινιών όπως «Το μικρό νησί» και εφέτος ο «Αόρατος επισκέπτης», ή «Η οργή ενός υπομονετικού ανθρώπου»).
Ωστοσο, ο κρίκος που ενώνει τις τέσσερις πρόσφατες ισπανικές παραγωγές που θα προβληθούν από την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου ως την Πέμπτη 26 του μηνός, είναι η μουσική που «παίζει σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση της μυθοπλασίας» όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του διημέρου που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης , Μασσαλίας 22, Κολωνάκι (2ος όροφος).
Τετάρτη 25/10
Στην δραματική κωμωδία «Ανοιχτή πόρτα» («La puerta abierta», 2016) της Μαρίνα Σερεσέφσκι, κεντρική ηρωίδα, ακολουθώντας τα βήματα της μητέρας της έχει γίνει πόρνη. Η συμβίωση με την μητέρα της που πλέον θεωρεί τον εαυτό της διάσημη τραγουδίστρια, δεν είναι εύκολη αλλά η εμφάνιση ενός νέου μέλους σε αυτή την «παράλογη» οικογένεια θα σημάνει μια νέα αντιμετώπιση της ζωής (η προβολή θα στις 18.00, παρουσία της σκηνοθέτριας η οποία μετά το τέλος της ταινίας θα συζητήσει με το κοινό). Την ίδια ημερα στις 20:00 σειρά έχουν οι «Στάχτες» («La pols», 2016), του Λάτζερ Γκαρσία, ένα οικογενειακό δράμα με κεντρκά πρόσωπα δύο αδέλφια (άντρας γυναίκα) και την φίλη του ενός. Ζωές που οδηγούνται στα άκρα και συγκρούονται με τις κοινωνικές συμβατικότητες.
Πέμπτη 26 / 10
Το πρόγραμμα της Πέμπτης αρχίζει στις 18.30 με τον «Θάνατο στην Λα Αλκάρια» («La muerte en la Alcarria», 2015), του Φερνάντο Πομάρες, μια ταινία που έχει σίγουρα έντονη σχέση με την μουσική ακριβώς επειδή είναι μιούζικαλ: με φόντο την περιοχή της Αλκάρια, δυο αδέλφια μουσικοί ερμηνεύουν τραγούδια με μουσική και στίχους που θυμίζουν έναν κόσμο που κάποτε υπήρξε αλλά τώρα έχει χαθεί. Η ταινία υμνεί την τέχνη των αδελφών Κουμπέρο και του κόσμου που εκπροσωπούν τα τραγούδια τους. Οι προβολές ολοκληρώνονται με την ταινία «Η Μαρία (και οι άλλοι)» («Maria (y los demas)», 2016), της Νέλι Ρεγκουέρα που θα προβληθεί στις στις 19:30. Μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Μαρία προσέχει τον πατέρα και τα αδέλφια της νιώθοντας τπερήφανη για τον ρόλο της. Ολα θα αλλάξουν όμως όταν ο πατέρας της ανακοινώνει ότι παντρεύεται την νοσοκόμα του…
Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 3680052