Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το KinderDocs, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με βραβευμένες ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και νέους, αλλά και εκπαιδευτικούς, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείες, θείους, νονούς, νονές, είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Η πρεμιέρα θα γίνει με την ταινία «Childhood» που θα προβληθεί στην Αθήνα την Κυριακή 15 Οκτωβρίου (12.00, στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138) και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 21 Οκτωβρίου (12.00, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης). Πρόκειται για μια νορβηγική ταινία μεγάλου μήκους με θέμα την εκπαίδευση των παιδιών ενός νηπιαγωγείου μέσα στο δάσος, όπου εκπαιδεύονται αποκλειστικώς μέσω παιχνιδιών. Η ταινία παίζεται σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα με τις προβολές τα Σαββατοκύριακα για το κοινό ξεκινούν και οι πρωινές προβολές τις καθημερινές για τα σχολεία. Προβολές και παράλληλες δράσεις διαρκούν μία έως μιάμιση ώρα.
Αρκετές οι ιστορίες που αναδεικνύονται και εφέτος μέσω του KinderDocs. Στο «Not without Us!» παρακολουθούμε παιδιά από 14 χώρες του πλανήτη, καθ’ οδόν για το σχολείο: με τα πόδια, με σκι, με γαϊδουράκι, με βάρκα, λεωφορείο ή skateboard, θα μπούμε στους κόσμους τους και θα ανακαλύψουμε τα όνειρα αλλά και τις ανησυχίες τους. Στο «Nowhere to Hide» τίθεται το κρίσιμο ερώτημα «από πού έρχονται οι πρόσφυγες και γιατί;» ενώ το «Geert» αναρωτιέται πώς είναι να είσαι εικαστικός καλλιτέχνης στα 13 σου.
Από πού πηγάζει η δημιουργικότητα; Μπορείς να είσαι δημιουργική φωτογράφος μέσα από τα social media; Και αν τα καταφέρεις, τι ευθύνη έχεις απέναντι στους 672.000 followers σου, που αποτελούν λουκουμάκι για τις διαφημιστικές και ευκαιρία για να γίνεις πλούσια; Αυτό είναι το θέμα που πραγματεύεται η ταινία «The Girl with the 672K», την ώρα που στο «Mo’s Bows» κεντρικός ήρωας είναι ένας 11χρονος επιχειρηματίας από το Τενεσί ο οποίος κατασκευάζει χειροποίητα παπιγιόν και κατάφερε να γνωρίσει ως και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Πόσες selfies χωράνε στη ζωή μιας δεκαεξάχρονης; Στο «Perfect Selfie» ζούμε έναν χρόνο της αληθινής ζωής της Ολίβια, της ζωής που δεν μοιράζεται στα social media και στο Instagram. Στο «Rockenrollers» η μουσική δένει μια παρέα φίλων και δίνει φτερά στην μπάντα τους και στο «The World of Kim and Bob», δύο φίλοι, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μεγαλώνουν, παίζουν και ονειρεύονται μαζί μέχρι που φτάνουν τα 13, και τότε όλα αλλάζουν.
Το «School full of Fish!» μας μιλάει για τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και το «New» είναι η ιστορία ενός οκτάχρονου Κονγκολέζου που έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Μια παρόμοια ιστορία έχει και το «Lagoon», μόνο που εκεί αφετηρία είναι τα τροπικά δάση του Μεξικού.
«Καθεμία από τις 12 ταινίες είναι έμπνευση για δημιουργικό διάλογο και δράσεις, με στόχο τη δημιουργία των νέων, σκεπτόμενων θεατών του αύριο, σήμερα» λέει η έμπειρη στον χώρο του ντοκιμαντέρ Δήμητρα Κουζή που έχει την ευθύνη του KinderDocs. (Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την εταιρεία Kouzi Productions σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Μακεδονικό́ Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και υποστηρίζεται από το idfa, το μεγαλύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, στο Αμστερνταμ, και το doxs!, το παλαιότερο και σημαντικότερο γερμανικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ