Mε την προβολή της κλασικής βωβής ταινίας «Μισαλλοδοξία» («Intolerance: Love’s Struggle Throughout the Ages», 1916) του Ντ.Γ.Γκρίφιθ ανοίγει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Η επιλογή της ταινία δεν έγινε τυχαία καθώς προαναγγέλλει το μεγάλο αφιέρωμα του εφετινού Πανοράματος που ονομάζεται «Η γοητεία του μαυρόασπρου» και περιλαμβάνει ταινίες που σφράγισαν αλλά και ανέδειξαν την αισθητική του μαυρόασπρου κινηματογράφου».
Τέσσερις ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο της Ιστορίας και με παράλληλη ανάπτυξη, διαμορφώνουν την «Μισαλλοδοξία», ένα κινηματογραφικό ορόσημο που δημιουργήθηκε όταν το μέσον βρισκόταν ακόμη σε βρεφική ηλικία για να επηρεάσει βαθύτατα κατοπινούς εκφραστές του.
Οι ιστορίες αυτές είναι η πτώση της Βαβυλώνας, η σταύρωση του Ιησού Χριστού, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και ένα σύγχρονο επεισόδιο τοποθετημένο στην Αμερική. Κάθε μια, με τον δικό της τρόπο, μιλά για την διαχρονική κυριαρχία του μίσους και της μισαλλοδοξίας έναντι της αγάπης και της καλοσύνης. Στην ταινία εμφανίζονται οι Λίλιαν Γκις, Ρόμπερτ Χάρον, Μέι Μαρς, Χάουoρντ Γκέι και άλλοι ηθοποιοί της εποχής του βωβού κινηματογράφου.
Η προβολή θα γίνει με ζωντανή μουσική συνοδεία από το Νίκο Πλάτανο και αξιοσημείωτο είναι ότι θα προβληθεί η πρωτότυπη βερσιόν της ταινίας, με τα φίλτρα που χρησιμοποιούνταν (όπως και στις υπόλοιπες βουβές ταινίες) την εποχή Α’ προβολής της.
Μεγάλη χρονιά για το εφετινό Πανόραμα καθώς κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας και γίνεται έτσι το μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας.
Ωρα έναρξης: 19.30

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εκδοτήρια:
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Ομήρου 8, Αθήνα
Tηλ 210 7282333
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Τηλ 210 7282367