Τι έχει σημασία; Η ζωή, η ελευθερία, η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια. Το δικαίωμα να έχεις ίση με όλους μεταχείριση ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης. Το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Το δικαίωμα στην ανάπαυση και στον ελεύθερο χρόνο. Το δικαίωμα να συμμετέχεις ελεύθερα στην πνευματική ζωή της κοινότητας, να χαίρεσαι τις καλές τέχνες και να μετέχεις στην επιστημονική πρόοδο και στα αγαθά της. Το δικαίωμα να κυκλοφορείς ελεύθερα και να επιλέγεις τον τόπο της διαμονής σου στο εσωτερικό ενός κράτους. Το δικαίωμα να ζητάς άσυλο και σου παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες όταν καταδιώκεσαι…

Είναι ορισμένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα που περιλαμβάνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που υιοθέτησε με απόφασή της η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Τη Διακήρυξη και το επίκαιρο σε μέρες διώξεων, πολέμων και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιεχόμενό της θέλησε να θυμίσει στους επισκέπτες του εφετινού Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ του Βερολίνου ο διευθυντής του Ούλριχ Σράιμπερ.
Ο Σράιμπερ ζήτησε σε τριάντα συγγραφείς και καλλιτέχνεςνα διαβάσουν ο καθένας ένα από τα τριάντα άρθρα της Διακήρυξης. Μεταξύ αυτών, οι βραβευμένες με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ και Χέρτα Μίλερ, ο ισραηλινός συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν, ο βρετανός διευθυντής ορχήστρας σερ Σάιμον Ρατλ, ο κινέζος εικαστικός Αι Γουέι-Γουέι, η βρετανή σχεδιάστρια μόδας Βίβιεν Γουέστγουντ, ο διωκόμενος από την κυβέρνηση τούρκος δημοσιογράφος Καν Ντουντάρ, ο ιρακινός συγγραφέας Φαντίλ Αλ Αζάουι, η αμερικανή τραγουδοποιός Πάτι Σμιθ και ο έλληνας ποιητής Χάρης Βλαβιανός.
Σε ένα σύντομο βίντεο, ο καθένας διαβάζει στη γλώσσα του ένα από τα άρθρα της Διακήρυξης, το οποίο μεταφράζεται σε υπότιτλους στα αγγλικά. Η πρώτη επίσημη προβολή του έγινε στο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ του Βερολίνου στις 6 Σεπτεμβρίου και είναι τώρα προσβάσιμο στο διαδίκτυο μέσω του You Tube.
https://www.youtube.com/watch?v=ZvNbnPzksyE
H Διακήρυξη υπάρχει στα χαρτιά από το 1948, αλλά δεν εφαρμόζεται, αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Σράιμπερ σε μια εποχή που πυκνώνουν οι καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων, στην Τουρκία, στη Συρία, στη Βόρειο Κορέα και αλλού.
Ανάμεσα στους διακεκριμένους δημιουργούς βρίσκονται και αρκετά παιδιά, παιδιά προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία, τα οποία διαβάζουν άρθρα της Διακήρυξης υπογραμμίζοντας ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι υποχρέωσή μας και καθήκον μας προς τις μελλοντικές γενιές ανθρώπων.