Το «Τελευταίο σημείωμα», τελευταία ταινία του Παντελή Βούλγαρη, θα είναι η ταινία έναρξης του προσεχούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, μια μεγάλη επιτυχία για την 5η κατά σειρά διοργάνωση. Βεβαίως, σε αυτό ρόλο έπαιξε το ότι η ίδια η πόλη έχει άμεση σχέση με τα γυρίσματα της ταινίας, που άρχισαν στις 20 Μαρτίου στις Φυλακές Ιτζεδίν και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκαν σε επιλεγμένες τοποθεσίες της Κρήτης.
Η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, φορείς και εκατοντάδες πολίτες πλαισίωσαν με αγάπη την προσπάθεια του έμπεριου σκηνοθέτη, ενώ η παραγωγή χρησιμοποίησε και κατοίκους για τις ανάγκες διαφόρων σκηνών πλήθους της ταινίας.
Με κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας τον 34χρονο Ναπολέοντα Σουκατζίδη (Ανδρέα Κωνσταντίνου), Κρητικό μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστή του λαϊκού κινήματος και κρατούμενο σε εξορίες και φυλακές από το 1936, το «Τελευταίο σημείωμα» καταπιάνεται με μια από τις πιο γνωστές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας: την εκτέλεση από τους γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της Ελληνικής Αντίστασης.
Ο Παντελής Βούλγαρης στη σκηνοθεσία και η συγγραφέας και σύζυγός του Ιωάννα Καρυστιάνη στο σενάριο στόχο έχουν να «μεταφέρουν» τον θεατή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν από την Πρωτομαγιά του 1944.
Είναι λοιπόν συγχρόνως Ιστορία και μυθοπλασία, ένα κινηματογραφικό «σημείωμα» μνήμης και αναστοχασμού όπου κινητήριος μοχλός της ιστορίας είναι πάντα οι άνθρωποι, οι άνθρωποι πίσω από τα τραγικά γεγονότα.
Και αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα προηγούμενων συνεργασιών των Βούλγαρη – Καρυστιάνη («Πέτρινα χρόνια», «Ψυχή βαθιά», «Νύφες», «Μικρά Αγγλία»), τολμάς να προβλέψεις ότι η επιτυχία του «Σημειώματος» είναι δεδομένη.
Εκτός από τον πρωταγωνιστή Ανδρέα Κωνσταντίνου (που είχε παίξει και στη «Μικρά Αγγλία»), βασικούς ρόλους στο «Σημείωμα» έχουν ο γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε («Μια επικίνδυνη μέθοδος», «Pandorum», «Η πτώση») ως Καρλ Φίσερ και η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ («Tyrant», «The Borgias») ως Χαρά Λιουδάκη.
Κινηματογραφικός θεσμός που στοχεύει στη φιλοξενία καλού προϊόντος από τον χώρο του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων σχεδιάζεται και υλοποιείται από μια ομάδα που ζει και δημιουργεί στα Χανιά και αγαπά το σινεμά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται είναι τα cine Μαθήματα, που αποτελούν την εκπαιδευτική δράση του Φεστιβάλ. Ξεκίνησαν το 2001 και σήμερα αποτελούν πολυεπίπεδη παρέμβαση στον χώρο της οπτικοακουστικής παιδείας σε επίπεδο Κρήτης.
Το φεστιβάλ των Χανίων θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου ως το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, ενώ η εμπορική διανομή του «Τελευταίου σημειώματος» είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου σε διανομή Tanweer.

HeliosPlus