Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου μαζί με «Το Βήμα» ένα εύχρηστο και απαραίτητο εργαλείο γνώσης, επίκαιρο όσο ποτέ: ο πρώτος τόμος της συλλεκτικής δίτομης έκδοσης «Βολταίρος. Φιλοσοφικό Λεξικό».

«…η πληγωμένη αλαζονεία και ο οργισμένος φανατισμός στρέφουν τους ηγεμόνες ή τους άρχοντες εναντίον αθώων ανθρώπων που το μοναδικό τους παράπτωμα είναι πως έχουν διαφορετική γνώμη…»

«…το καλό και το κακό συχνά γειτονεύουν˙ τα πάθη μας τα συγχέουν…»

Δραματουργός, ποιητής, κριτικός, ιστορικός, ηθικολόγος, ο Βολταίρος ασκεί σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση της συνείδησης της εποχής του. Τα έργα του κυκλοφορούν σε εκατοντάδες αντίτυπα, διαβάζονται, καταδιώκονται, καίγονται στην πυρά. Η αμείλικτη κριτική του φανατισμού, της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και η ανατρεπτική δύναμη που αποπνέουν ενθαρρύνουν την επαναστατικότητα κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου και αδιαμφισβήτητα συμβάλλουν στην προετοιμασία της Γαλλικής Επανάστασης.

Στο «Φιλοσοφικό Λεξικό» -το οποίο όταν πρωτοεκδόθηκε προκάλεσε σκάνδαλο και ρίχτηκε στην πυρά-, ο κορυφαίος στοχαστής του Διαφωτισμού συνδυάζοντας χιούμορ, σαρκασμό, ζωντανούς διαλόγους, παραβολές, γλαφυρότητα, απλότητα και σαφήνεια, καταγγέλλει κάθε πρακτική περιοριστική ή εξευτελιστική για τον άνθρωπο και καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας, ενώ παράλληλα προασπίζει την ελευθερία της σκέψης, τον πολιτικό και θρησκευτικό φιλελευθερισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στα αλφαβητικά ταξινομημένα λήμματα του Λεξικού αναπτύσσονται όλα τα θέματα που απασχόλησαν τον Βολταίρο, όπως ανεξιθρησκία, αρετή, αίρεση, βασανιστήρια, δεισιδαιμονία, δόξα, ειδωλολατρία, ελευθερία, εξομολόγηση, ηθική, θρησκεία, νόμοι, πατρίδα, προκαταλήψεις κ.ά.

Την επόμενη Κυριακή 1 Οκτωβρίου μαζί με «Το Βήμα »ο δεύτερος τόμος.