Σειρά σεμιναρίων απευθυνόμενη σε όσους θέλουν να εντρυφήσουν στην σκηνοθεσία του κινηματογράφου, πρώτα σε θεωρητικό επίπεδο και εν συνεχεία σε πρακτικό, διοργανώνει το Filmschools.gr σε συνεργασία με την Art Syndicate. Αυτή θα είναι η έβδομη χρονιά που η εν λόγω συνεργασία λαμβάνει χώρα και ο χώρος φιλοξενίας θα είναι το Booz Cooperativa.
Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο Χρήστος Πυθαράς, ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη και γενική εποπτεία όλου του σχεδίου, ενώ γνωστοί σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου θα είναι συνεργάτες με masterclasses.
Τα ονόματα των σκηνοθετών που ανακοινώθηκαν είναι: Γιάννης Οικονομίδης («Σπιρτόκουτο», «Το μικρό ψάρι»), Φίλιππος Τσίτος («Ακαδημία Πλάτωνος», «Αδικος κόσμος») και ο Γιώργος Ζώης που εφέτος με την τρίτη μικρού μήκους ταινία του, «Η 8η ήπειρος», συμμετείχε εντός διαγωνισμού στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας. Επίσης, masterclass θα παραχωρήσει και ο παραγωγός Γιώργος Τσούργιαννης («Κυνόδοντας»).
Σε ό,τι αφορά το θεωρητικό επίπεδο, τα μαθήματα σχετίζονται με την αποδόμηση και κατανόηση της γλώσσας του κινηματογράφου, ενώ σε πρακτικό επίπεδο κάθε μαθητής θα σκηνοθετεί μια μικρού μήκους ταινία και τρία κινηματογραφικά πρότζεκτ κατά τη διάρκεια του έτους.
Εξάλλου, για τον Χρήστο Πυθαρά το σεμινάριο ήταν ανέκαθεν «κατά το 70% του πρακτικό», με τον μαθητή στο τέλος των εργασιών να έχει παρακολουθήσει 200 περίπου ώρες μαθήματος. 214 μαθητές έχουν μέχρι σήμερα αποφοιτήσει από τα σεμινάρια, 400 project έχουν ολοκληρωθεί και 94 ταινίες έχουν παραχθεί. Θα δοθεί επίσης η προοπτική συμμετοχής στην παραγωγή μικρού και μεγάλου μήκους ταινιών και μουσικών βίντεο, εφόσον τρέξουν γυρίσματα από τους συντελεστές του σεμιναρίου.
«Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές και απόφοιτους κινηματογραφικών σχολών, σε ανθρώπους που ήδη εργάζονται στη βιομηχανία επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, σε ηθοποιούς που τους ενδιαφέρει να αναπτύξουν τη σκηνοθετική τους αντίληψη, αλλά και σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία πάνω στην κινηματογράφηση» λέει ο Χρ. Πυθαράς. «Η προσέγγιση και τα μαθήματα ξεκινούν από τις βασικές αρχές της σκηνοθεσίας».


Στα Workshops συνεργάτες της προσπάθειας είναι ο Ευγένιος Διονυσόπουλος στη διεύθυνση φωτογραφίας, ο Νίκος Θωμάς στον χειρισμό της κάμερας, ο Κώστας Δαβελάς στο μοντάζ και ο Γιάννης Γιαννακόπουλος στον σχεδιασμό του ήχου.
Με το τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες μαθητές θα έχουν σκηνοθετήσει μια μικρού μήκους ταινία, μια κινηματογραφική άσκηση (Το Μονοπλάνο), ένα κινηματογραφικό project (Το Προσωπικό), μια σκηνή στην τάξη στο πλαίσιο του directing workshop. Επίσης θα έχουν συμμετάσχει σε σκηνές συμμαθητών τους ως οπερατέρ, ηχολήπτες, βοηθοί σκηνοθέτη και βοηθοί παραγωγής.

HeliosPlus