Η μουσική είναι περίεργη ιστορία. Εκεί που μπορεί να γράφεις μουσική για τη δική σου ευχαρίστηση, ίσως και κάποιων φίλων σου και σιγά-σιγά νιώθεις ότι ανοίγουν τα φτερά σου, έρχεται η επιτυχία και σε κάνει αστέρι πρώτου μεγέθους. Πάνω-κάτω έτσι είναι και η ιστορία με τον Mάικλ Κιγουανούκα, το νέο αστέρι της βρετανικής σόουλ, που εμφανίζεται στις 29 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και στις 30 στην Αθήνα. Φυσικά σε όλα αυτά μεγάλη σημασία έχουν και οι επιρροές, τα ακούσματά σου.
Οι δύο βραδιές στην Ελλάδα θα μας θυμίσουν τι σημαίνει να μπαίνουν ξανά στο κάδρο της μουσικής το συναίσθημα και η λυρικότητα. Ακούγοντας τραγούδια σαν τα«Love & Hate», «Black Man In A White World», «One More Night», «Cold Little Heart», «Rule The World», «Home Again», «I’ll Get Along», «Bones», «I’m Getting Read»και πολλά ακόμη διαπιστώνουμε από κοντά γιατί γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος και για ποιον λόγο ο Mάικλ Κιγουανούκα θεωρείταιτο μέλλον της soul μουσικής.
H soul του Μάρβιν Γκέι, του Oτις Ρέντινγκ, του Μπιλ Γουίδερς και του Tέρι Κάλιερ, αλλά και τα blues και η folk του Μπομπ Ντίλαν, του Βαν Μόρισον και της Τζόνι Μίτσελ έχουν αναθρέψει μουσικά τον 30χρονο Βρετανό. Με καταγωγή από την Ουγκάντα (οι γονείς του την εγκατέλειψαν το 1975 για να γλιτώσουν από το καθεστώς του Αμίν Νταντά), μεγάλωσε στο Βόρειο Λονδίνο και σπούδασε στη Σχολή Επικοινωνίας, Τέχνης και Ντιζάιν του Πανεπιστημίου του Γουεστμίνστερ.
Παράλληλα έμαθε να παίζει κιθάρα και συνεργάστηκε ως session μουσικός με συγκροτήματα όπως οι Chipmunk and Bashy μέχρι να υπογράψει ο πρώτο του συμβόλαιο. Τον Ιούνιο του 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο του LP με τίτλο «Tell Me a Tale». Πρώτο δείγμα εξαιρετικόν. Η Γηραιά Αλβιώνα έχει βρει τον νέο της τραγουδοποιό.
Το 2012 ο Mάικλ Κιγουανούκα παρουσίασε το ντεμπούτο του,«Home Again», κερδίζοντας αμέσως τις εντυπώσεις. Η απαλή, αισθαντική και γεμάτη ψυχή φωνή του μάγεψε τους πάντες. Ομως ακόμη κι αυτή η, ιδιαίτερα ζεστή για έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη, υποδοχή δεν προετοίμαζε τον ίδιο αλλά και όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στα μουσικά πράγματα για τον θρίαμβο που θα ακολουθούσε.
Πραγματικά, είναι από εκείνες τις φορές που δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Το γεγονός είναι ότι ένας 30άρης μουσικός με δύο μόλις albums ήδη συγκρίνεται από πολλούς με ονόματα όπως οΜάρβιν Γκέι και oΚέρτις Μέιφιλντ. Οσο καλά κι αν δουλεύει το μάρκετινγκ στη βρετανική ποπ-ροκ μουσική, δεν είναι συνηθισμένο ένα τραγουδιστής/τραγουδοποιός να βλέπει το όνομά του να τοποθετείται από τόσο νωρίς δίπλα σε «ιερά τέρατα» ολόκληρης της ιστορίας της μουσικής, ανεξαρτήτως ειδών.
Με τονDanger Mouseκαι τονInfloστην παραγωγή, ο Κιγουανούκα κατόρθωσε να κυκλοφορήσει έναν δίσκο από αυτούς που οι άνθρωποι της μουσικής βιομηχανίας και του Τύπου ονομάζουν «gamechanger». To«Love & Hate»αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την παγκόσμια δισκογραφία μέσα στο 2016, συνοδευόμενο απόδιθυραμβικές κριτικές και πωλήσεις (Νο 1 στη Βρετανία). Ο δημιουργός του θεωρείται ήδη ένα από τα ονόματα που όχι μόνο θα συνεχίσουν να μας απασχολούν μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά που σε μεγάλο βαθμόθα προσδιορίσουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια μουσική σκηνή.
Ο ίδιος ο Κιγουανούκα έχει δηλώσει τα εξής για τη μουσική: «Πριν από χρόνια πρώτα δημιουργούσαν μουσική και στη συνέχεια έκαναν επιτυχία και αποκτούσαν χρήματα. Σήμερα κατά κύριο λόγο όλοι ενδιαφέρονται για το χρήμα. Οπότε ναι, η μουσική αλλάζει, και καμιά φορά ανησυχώ και σκέφτομαι ότι πολλοί δεν θα θέλουν να με ακούσουν, γιατί ακούγομαι τόσο διαφορετικός, σαν μην ταιριάζω στην εποχή μου, αλλά αν αυτό που κάνω θεωρείται μουσική, τότε αυτό θα συνεχίσω να κάνω».
Ξεκάθαρη η θέση του. Στο χέρι του εναπόκειται αν θα την κρατήσει σε όλη την πορεία του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ