Μια ιστορία έρωτα και μνήμης, μια παράσταση με μουσική και τραγούδια. Αυτό είναι το «Δεν σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντος Α. Ναρ που θα δούμε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το προσεχές Σαββατοκύριακο. Δύο πρόσωπα, γιαγιά και εγγονός, θα προσπαθήσουν να συνδέσουν το χθες με το σήμερα, την ιστορία με τη ζωή. Κινητήριος δύναμη ο έρωτας. Με φόντο τις θρησκευτικές διαφορές και την πίκρα της μετανάστευσης, η Θεσσαλονίκη γίνεται ο τόπος της ιστορίας. Εκεί όπου κάποτε ζούσαν Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.
Ιδωμένο από τη μεριά των Σεφαραδίμ, οι δύο ήρωες αφηγούνται. Εκείνη, ήταν μια διάσημη τραγουδίστρια. Γι’ αυτό και στην παράσταση ακούγονται δέκα σεφαραδίτικα και ρεμπέτικα τραγούδια, πολλά από τα οποία έχουμε ακούσει στην ελληνική τους εκδοχή.

«Ηθελα να συνδυαστούν τρία διαφορετικά πράγματα» λέει για το έργο του ο Λέων Ναρ: «Μια αφήγηση, η πρόζα, τα τραγούδια και το video mapping που λειτουργεί υποστηρικτικά στην υπόθεση. Με ενδιέφερε να παρακολουθούμε παράλληλα με το έργο και τα ιστορικά δρώμενα, γιατί μπορεί κάποιος να μη γνωρίζει τα γεγονότα. Επίσης προβάλλεται με το video υλικό πάνω σε συγκεκριμένα σημεία, αντικείμενα, έπιπλα, ρούχα».
Ολα ξεκίνησαν για τον Λέοντα Ναρ πριν από τριάντα χρόνια, όταν ο πατέρας του μετέφρασε και συγκέντρωσε σεφαραδίτικα τραγούδια και εξέδωσε σε έναν βιβλίο με πρόλογο του Γιώργου Ιωάννου. «Τότε δεν υπήρχε εκδότης, γι’ αυτό και την έκδοση ανέλαβε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Στα τέλη του ’90 η Σαβίνα Γιαννάτου τα ηχογράφησε. Τώρα με αφορμή τις παραστάσεις στον Πειραιά το έργο θα εκδοθεί σε βιβλίο, όπου θα συμπεριλαμβάνεται και CD με τα τραγούδια (εκδόσεις Ευρασία). Το στοίχημα ήταν μια γνωριμία του κοινού με τα τραγούδια και το ιστορικό background. Η παράσταση απευθύνεται σε διαφορετικά κοινά, για άλλους είναι τα τραγούδια, για άλλους η ερωτική ιστορία, για άλλους να μάθουν τι συνέβη τότε».
Εγγονός επιζώντων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγχρόνως εγγονός Εβραίων που τους έκρυψαν Ορθόδοξοι στη Θεσσαλονίκη, ο Λέων Ναρ, σήμερα συγγραφέας και καθηγητής στο Κολέγιο Ανατόλια, κουβαλά μνήμες καθώς μεγάλωσε ακούγοντας ιστορίες μιας σκληρής πραγματικότητας. «Ηθελα αυτό το μεγαλείο της ανθρωπιάς να περάσει και στο έργο μου» λέει. «Είναι κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας. Το ΚΘΒΕ αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία και αυτό είχε μεγάλη σημασία για εμάς. Ευτυχής συγκυρία ήταν η συνεργασία με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Σιώνα. Να σκεφτείτε ότι το Βασιλικό Θέατρο είναι χτισμένο με πλάκες του εβραϊκού νεκροταφείου. Το θέμα καίει ακόμα την πόλη μας. Ολοένα και περισσότερο το θέμα ενδιαφέρει. Είναι πολλοί εκείνοι που ψάχνουν να βρουν τη μνήμη τους».
Ξεκινώντας από έναν διάλογο που αφορά τη μετανάστευση, το έργο «προσπαθεί να ορίσει τη διαφορά του πρόσφυγα και του μετανάστη, μια διαφορά που θα έλεγα ότι τελικά είναι στα χαρτιά». Ενα ζευγάρι Εβραίων τότε και ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, τρία γράμματα που δεν έφτασαν ποτέ στον παραλήπτη τους, είναι τα βασικά στοιχεία που δομούν το θεατρικό «Δεν σε ξέχασα ποτέ».
Πού και πότε
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Σάββατο & Κυριακή, 16-17/9, στις 21.00.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Δεν σε ξέχασα ποτέ» του Λέοντος Ναρ.
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας.
Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας.
Φωτισμοί – διδασκαλία κάμερας: Χάρης Πάλλας.
Video mapping: Κλεάνθης Καραπιπέρης.
Παίζουν: Σοφία Καλεμκερίδου, Γιάννης Χαρίσης.Μουσικοί επί σκηνής: Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλι), Γιώργος Μιναχείλης (κανονάκι), Ηλίας Σαρηγιαννίδης (πολίτικο λαούτο).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ