Με σκέψεις και λέξεις θα τιμήσουν τη μνήμη της Ελευθερίας Σαπουντζή γυναίκες της τέχνης που έχoυν τιμηθεί με το βραβείο που φέρει το όνομά της ή έχουν υπάρξει υποψήφιες. Αυτή η «γιορτή για την Ελευθερία» θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε δύο χρόνια, στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, ανήμερα του θανάτου της –στις 19.00.
nnn
Ηταν δεκαεπτά χρόνια πριν, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2000, όταν το νεαρό και πολυτάλαντο κορίτσι έφευγε για το μακρύ ταξίδι. Ηταν 29 ετών.
nnn
Στην εκδήλωση θα παρευβρεθούν πολλές από τις σαράντα περίπου υποψήφιες, όπως η Aννα Μάσχα, που ήταν και η πρώτη βραβευθείσα, η Αγγελική Παπαθεμελή, η Φένια Παπαδόδημα, η Ελένη Μποζά, η Γαλήνη Χατζηπασχάλη, η Κατερίνα Ευαγγελάτου, η Αργυρώ Χιώτη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη και η Λένα Δροσάκη.
nnn
Το βραβείο θα απονείμει η Μπέτυ Αρβανίτη ενώ την εκδήλωση οργανώνει η στενή της φίλη Νικαίτη Κοντούρη, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελευθερία Σαπουντζή.
nnn
Εξι είναι οι φετινές υποψήφιες: Eλίνα Ρίζου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Λένα Παπαληγούρα, Κίττυ Παϊταζόγλου, Αλεξάνδρα Καζάζου και Ιώ Βουλγαράκη, ενώ, όπως πάντα, τα κριτήρια αφορούν τη θεατρική ερμηνεία, τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση, τρεις από τις ιδιότητες της Ελευθερίας, στη σύντομη ζωή της.
nnn
Στη φωτογραφία, με τον Γιάννη Χουβαρδά στο Αμόρε, όταν η νεαρή τότε δημιουργός είχε αναλάβει μαζί με τον Θωμά Μοσχόπουλο και τον ιδρυτή του Θεάτρου του Νότου τη συνδιεύθυνση.
nnn
Είκοσι σχεδόν είναι οι παραγωγές/συμπαραγωγές στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο οποίο έχει προστεθεί και το Κιβωτός –ποικίλο ρεπερτόριο. Από τα πλέον αναμενόμενα η σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά στο έργο των Κεχαΐδη – Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά» (αρχές Οκτωβρίου) και η νέα παραγωγή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (3/11) που θα ανεβάσει το «Heisenberg» του Σάιμον Στίβενς, με τον Περικλή Μουστάκη και την Κόρα Καρβούνη.
nnn
Σταθερή αξία το Θέατρο Αλληλεγγύης για παιδιά, που εφέτος θα παρουσιάσει τον «Πινόκιο», σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη –με καθημερινές παραστάσεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, δομές αλληλεγγύης, σχολεία αλλά και στο φουαγέ του θεάτρου. Αλλά και το θέατρο για εφήβους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ