Η Αντίπαρος, έτσι όπως την αποτύπωσε στην ταινία του «Suntan» ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, έχει την ευκαιρία μιας παραπάνω διεθνούς απήχησης, καθώς είναι μία από τις έντεκα τοποθεσίες που έχουν περάσει σε ταινίες και πρόκειται να συναγωνιστούν για το βραβείο European Location Award. Πρόκειται για ένα βραβείο που θεσπίστηκε από το Filming Europe, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Film Commissions (EUFCN), σε συνεργασία με το Cineuropa.
Η τελική λίστα (shortlist) των καλύτερων ευρωπαϊκών τοποθεσιών γυρισμάτων (locations) προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων σε δύο στάδια: πρώτον, το Film Commission κάθε χώρας, το οποίο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Film Commissions (EUFCN), επέλεξε και πρότεινε μια συγκεκριμένη τοποθεσία στην οποία γυρίστηκε κινηματογραφική ή τηλεοπτική ταινία.
Εν συνεχεία, μια ομάδα ειδικών και κριτικών κινηματογράφου του Cineuropa επέλεξαν την τελική λίστα των υποψηφιοτήτων.
Πόλεις, φρούρια, νησιά, ιστορικές και αρχαιολογικές τοποθεσίες, εντυπωσιακά οροπέδια: τα τοπία της υπέροχης ηπείρου της Ευρώπης αφηγήθηκαν τις ιστορίες τους σε έντεκα από τα ωραιότερα ευρωπαϊκά locations, τα οποία φιλοξένησαν γνωστές και αγαπημένες ταινίες και σειρές, τα τελευταία δέκα χρόνια και τα οποία θα συναγωνιστούν τώρα για τον τίτλο του «Καλύτερου Ευρωπαϊκού Κινηματογραφικού Location της Δεκαετίας» («Best European Film Location of the Decade»).
Ολοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν τον νικητή, επιλέγοντας και ψηφίζοντας το καλύτερο ευρωπαϊκό κινηματογραφικό location. Από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου όλοι μπορούν να επισκεφθούν την πανευρωπαϊκή τετράγλωσση πλατφόρμα Cineuropa – www.cineuropa.org και να ψηφίσουν, συμπληρώνοντας την online φόρμα.
Πέρα από την ευχαρίστηση να βοηθήσουν το μέρος που αγαπούν να κερδίσει τον τίτλο του «Καλύτερου Ευρωπαϊκού Κινηματογραφικού Location της Δεκαετίας», οι ψηφοφόροι μπορούν επίσης να διεκδικήσουν τριήμερη διαμονή για δύο άτομα στην τοποθεσία που θα κερδίσει το βραβείο. Οι νικητές θα επιλεγούν με κλήρωση, μεταξύ αυτών που θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία, από το EUFCN και το Cineuropa.
Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 7 Νοεμβρίου, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της τελετής το Filming Europe – EUFCN θα ανακοινώσει τόσο τη νικήτρια τοποθεσία όσο και τον ψηφοφόρο που θα κερδίσει το έπαθλο της διαμονής.
Το European Film Location Award αποτελεί ένα project το οποίο πραγματοποιείται από το Filtming Europe – the European Film Commissions Network (EUFCN), το οποίο αποτελείται από 90 Film Commissions-μέλη, προερχόμενα από 30 ευρωπαϊκές χώρες, και αποστολή του είναι η προβολή των ευρωπαϊκών locations ως τόπων πραγματοποίησης διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών. Η απονομή του βραβείου αποτελεί μέρος του εορτασμού της 10ης Επετείου του Δικτύου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.filmingeurope.com και www.cineuropa.org.

HeliosPlus