Η άφιξη της ηθοποιού Βανέσα Ρεντγκρέιβ για την προβολή του ντοκιμαντέρ της «Τα δεινά της θάλασσας» (τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Safe Passage) δίνει αυτομάτως αίγλη στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας του οποίου το πρόγραμμα ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η Βρετανίδα ηθοποιός που με αυτή την ταινία κάνει το ντεμπούτο της στην σκηνοθεσία, υπογράφει έναν προσωπικό στοχασμό πάνω στη σημερινή παγκόσμια προσφυγική κρίση.
Καλεσμένος του εφετινού φεστιβάλ όμως, είναι και ο Γάλλος σκηνοθέτης Ρομπέν Καμπιγιό που εφέτος έκανε την έκπληξη στο φεστιβάλ των Καννών κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο της επιτροπής για την ταινία «120 BPM» που αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της νόσου του AIDS στην Γαλλία. Στην Αθήνα όμως θα παραβρεθεί και η τρανς πρωταγωνίστρια της ταινίας «Μια φανταστική γυναίκα» Ντανιέλα Βέγκα.
H τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την προβολή της ταινίας «Wonderstruck» του Αμερικανού Τοντ Χέινς, ενώ ταινία λήξης θα είναι η «Αλλη όψη της ελπίδας» του Φινλανδού Ακι Καουρισμάκι.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν εφέτος 10 ταινίες, οι οποίες αποτελούν την πρώτη ή δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα των δημιουργών τους και θα διεκδικήσουν την Χρυσή Αθήνα καθώς και τα υπόλοιπα βραβεία του Τμήματος, όπως το Βραβείο Κοινού του οποίου χορηγός φέτος είναι το Popcode powered by Oneman.gr.
Το Διαγωνιστικό Τμήμα Μουσική και Φιλμ αποτελείται από 8 μουσικά ντοκιμαντέρ τα οποία ρίχνουν φως στις ζωές και τις καριέρες σημαντικών καλλιτεχνών και εξερευνούν διαφορετικά μουσικά ρεύματα και τάσεις που όρισαν την παγκόσμια κουλτούρα.
Το τελευταίο διαγωνιστικό τμήμα είναι εκείνο των ελληνικών μικρού μήκους. Επιλέχθηκαν 44 από 200 ταινίες οι οποίες θα διεκδικήσουν τα έξι βραβεία του τμήματος, με το Βραβείο Καλύτερης ταινίας να συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Στο πλαίσιο των συνεργασιών του Φεστιβάλ, οι Πρεμιέρες εφέτος συνεργάζονται με το Διεθνές Φεστιβάλ Αγορά Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου – ANIMASYROS, και το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – ΕΤΗΝΟFEST.
Για δεύτερη φορά στην ιστορία του, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς», Σινεμά και Αναπηρία, σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 21 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου.
Οι αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τις ταινίες είναι οι ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΟDEON ΟΠΕΡΑ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, ενώ τo Φεστιβάλ θα παρέχει και φέτος 2000 δωρεάν προσκλήσεις σε άνεργους
Το φεστιβάλ σε νούμερα
108 μεγάλου μήκους ταινίες
57 μικρού μήκους ταινίες
3 διαγωνιστικά τμήματα