Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται στις 16 Σεπτεμβρίου από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας. Η απόλυτη ντίβα της όπερας άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 53, μόλις, ετών στο Παρίσι έχοντας, ωστόσο, σφραγίσει ανεξίτηλα τον χώρο του λυρικού θεάτρου και όχι μόνο. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνονται εν όψει της επετείου προσφέρουν μια ευκαιρία να στρέψει κανείς τον νου στην τραγουδίστρια-φαινόμενο, στη γυναίκα που όπως τραγούδησε στην «Τόσκα», έναν από τους χαρακτηριστικότερους ρόλους της, «έζησε για την Τέχνη, έζησε για τον έρωτα…» («Vissi d’ arte»…).
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η Εθνική Λυρική Σκηνή διοργανώνει γκαλά όπερας στις 14 Σεπτεμβρίου (στις 21.30) στο Ηρώδειο. Τρεις υψίφωνοι της ΕΛΣ με διεθνή σταδιοδρομία, η Τσέλια Κοστέα, η Μυρτώ Παπαθανασίου και η Χριστίνα Πουλίτση, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες των Βέρντι, Γκουνό, Ντελίμπ, Πουτσίνι, Τζιορντάνο, Ντονιτσέτι, Μπελίνι, τις οποίες σημάδεψε με τις ερμηνείες της η Μαρία Κάλλας. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. Το γκαλά πραγματοποιείται σε συνεργασία με το New York Times Athens Democracy Forum, ένα διεθνές φόρουμ για τη Δημοκρατία.
Ανήμερα του θανάτου της ντίβας, στις 16/9, δύο ακόμη γκαλά στη μνήμη της θα πραγματοποιηθούν. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η διάσημη σοπράνο από το Αζερμπαϊτζάν Ντινάρα Αλίεβα θα τραγουδήσει άριες του ιταλικού ρεπερτορίου τις οποίες επίσης σφράγισε ερμηνευτικά η Κάλλας (από τον «Τροβατόρε», την «Αΐντα» και τη «Δύναμη του Πεπρωμένου» του Βέρντι, αλλά και από την «Τόσκα» και τη «Μανόν Λεσκό» του Πουτσίνι). Την Αλίεβα πλαισιώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (σε συμπαραγωγή με την οποία διοργανώνεται το γκαλά) υπό τον Μίλτο Λογιάδη.
Σολίστ, σήμερα, του θεάτρου Μπαλσόι της Μόσχας, η γεννημένη στο Μπακού σοπράνο έχει τραγουδήσει στα μεγαλύτερα λυρικά του κόσμου. Ωστόσο, κομβικό σημείο της μετέπειτα σταδιοδρομίας της ήταν η διάκρισή της πριν από μερικά χρόνια στον Διεθνή Διαγωνισμό Grand Prix Maria Callas, ο οποίος διοργανώνεται εδώ και 40 χρόνια από το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum.
Στις 16/9, εξάλλου, ακόμη μία βραδιά λυρικού τραγουδιού διοργανώνεται στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης με τίτλο «Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου» και με ελεύθερη είσοδο. Σκοπός της συναυλίας είναι να θυμίσει το ξεκίνημα της ντίβας του λυρικού τραγουδιού στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα της βραδιάς διαμορφώθηκε από τον σπουδαίο σολίστα και παιδαγωγό του κλασικού τραγουδιού Αρη Χριστοφέλλη και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2017. Στη συναυλία στο Θέατρο στην Αρχαία Μεσσήνη συμμετέχουν οι λυρικές τραγουδίστριες Νίνα Κουφοχρήστου, Μαρία Κωστράκη και Αρτεμις Μπόγρη, οι οποίες πλαισιωμένες από τον Θανάση Αποστολόπουλο στο πιάνο θα ερμηνεύσουν έργα τα οποία η νεότατη Μαρία Καλογεροπούλου, στη διάρκεια των σπουδών της και στα πρώτα χρόνια της καριέρας της, την περίοδο 1938-1945, τραγούδησε σε διάφορες συναυλιακές εκδηλώσεις με τη συνοδεία πιάνου. Η συναυλία αποτελεί συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου.


Εκθεση με σχέδια


Με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατο της Κάλλας το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει έκθεση με σχέδια του Θανάση Μακρή τα οποία αποτυπώνουν την ντίβα. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 21/9 στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Αμερικής 13) και περιλαμβάνει αφενός σχέδια με κάρβουνο που φιλοτεχνήθηκαν το 1994 για την εικονογράφηση του διηγήματος του Μένη Κουμανταρέα «Θυμάμαι τη Μαρία» (εκδόσεις Καστανιώτη), αφετέρου έγχρωμα σχέδια με παστέλ που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2016.
Τέλος, με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο της Κάλλας, το Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας, το οποίο ιδρύθηκε από την ίδια και του οποίου οι δράσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη της, τελεί επιμνημόσυνη δέηση στις 16/9, στις 11.30, στον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη στην οδό Σκουφά.

HeliosPlus