Τον περασμένο Μάιο στο φεστιβάλ των Καννών έκανε την παγκόσμια πρώτη του, εκτός συναγωνισμού, το ντοκιμαντέρ «Sea Sorrow» (Η θάλασσα της θλίψης) που υπήρξε επίσης το ντεμπούτο στη σκηνοθεσία της ηθοποιού Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Η ταινία, ένας προσωπικός και δυναμικός στοχασμός πάνω στη σημερινή παγκόσμια προσφυγική κρίση άρεσε, κριτικοί και κοινό την αποθέωσαν και τώρα, η Β. Ρέντγκρεϊβ, γνωστή για τον ακούραστο ακτιβισμό επιστρέφει στην Ελλάδα για μια παρουσίασή του στο 23ο φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας (20/9 – 1/10).
Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 8:00 μ.μ., σε μια βραδιά που αναμένεται να διακριθεί για τον συμβολισμό της, το «Sea Sorrow» θα παρουσιαστεί στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τη βραδιά θα προλογίσει η Μιμή Ντενίση και μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει συζήτηση με το κοινό και τους Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Λόρδο Άλφρεντ Νταμπς (Εργατικό Κόμμα Μεγ. Βρετανίας, υποστηρικτής Safe Passage), Μιμή Ντενίση, Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και Safe Passage.
Η έμπνευση της Ρεντγκρέιβ για την ταινία γεννήθηκε το 2015 χάρη σε μια φωτογραφία:ένα αγόρι από τη Συρία, ο Αϊλάν, ξεβράστηκε σε μια παραλία της Τουρκίας. Η εικόνα προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή για την τραγική μοίρα εκατομμυρίων προσφύγων που εγκαταλείπουν χώρες που σπαράσσονται από τον πόλεμο αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Το γεγονός παρακίνησε τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ, αφοσιωμένη ακτιβίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να γράψει το σενάριο ενός ντοκιμαντέρ που καλύπτει την ιστορία των προσφύγων στην Ευρώπη από τον 20ό αιώνα. Ετσι γεννήθηκε το «Sea of sorrow».
Περισσότερα για την ταινία «Sea of sorrow». μπορείτε να διαβάσετε στην ανταπόκριση του Βήματος από το φεστιβάλ των Καννών με τίτλο 70ό Φεστιβάλ Καννών: Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ σε μια «Θάλασσα θλίψης»
Το σύνολο των εσόδων από τα εισιτήρια της προβολής θα ενισχύσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και «Safe Passage».