Μουσική, χορός, ρούμι, πούρα, Φιντέλ Κάστρο, Τσε Γκεβάρα. Αυτά έρχονται στο μυαλό των περισσοτέρων στο άκουσμα της λέξης «Κούβα». Τα τελευταία χρόνια, όμως, στο νησί της Καραϊβικής πραγματοποιούνται ιστορικές αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων του και όχι μόνο.

Η εκπομπή «Ταξιδεύοντας Αλλιώς» με τον Σταύρο Σαμουηλίδη φέρνει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μέσα από τρία επεισόδια, την Κούβα του σήμερα, επιχειρώντας μία προσέγγιση πέρα από τα κλισέ.
Ο δημοσιογράφος, Σταύρος Σαμουηλίδης, βρέθηκε στην Κούβα για 17 ημέρες και όπως σημειώνει κατάφερε μέσα από μαρτυρίες κατοίκων, πολιτικών και αμερικανών τουριστών να δώσει στο κοινό την Κούβα του χθες και του σήμερα. Όπως λέει ο ίδιος στο Βήμα η όλη προσπάθεια για το ντοκιμαντέρ για την Κούβα ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. «Λόγω της ιδιαιτερότητας της χώρας, η διαδικασία για να πάρουμε τις απαραίτητες άδειες ήταν πολύ χρονοβόρα και αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μια καχυποψία απέναντι στα media. Εχουν κακό προηγούμενο με αμερικανικά δίκτυα τα οποία πάνε στην Κούβα με μια προκατάληψη. Θεωρούν ότι οι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν τα πράγματα μονόπλευρα από την πλευρά του δυτικού πολιτισμού και μόνο».

Η εκπομπή ξεκινά με το νέο πρόγραμμα του σταθμού. Στο πρώτο επεισόδιο, με τίτλο «Τα Πρόσωπα Μιας Χώρας», η εκπομπή μας ταξιδεύει στο Τρινιντάντ, όπου χιλιάδες τουρίστες πλημμυρίζουν καθημερινά τους λιθόστρωτους δρόμους και συναντά Αμερικανούς τουρίστες που εξομολογούνται πως έρχονται στην Κούβα πριν το πρόσωπο της χώρας αλλάξει ριζικά. Μεταξύ άλλων ο φακός της εκπομπής μας μεταφέρει στην ταράτσα μιας μονοκατοικίας της Αβάνας, όπου κάθε απόγευμα δεκάδες παιδιά και έφηβοι χορεύουν mambo, salsa αλλά και RnB και hip-hop. Η Γιούλι Ροντρίγκεζ είναι η δασκάλα χορού στο σπίτι της οποίας γίνονται τα μαθήματα του «Paso a Paso», ενός προγράμματος που επινόησε η ίδια πριν από εννέα χρόνια, με σκοπό να βοηθήσει παιδιά που προέρχονταν από δυσλειτουργικές οικογένειες.
Στο δεύτερο επεισόδιο γίνεται μια αναδρομή «από την επανάσταση στο σήμερα». Ο Σταύρος Σαμουηλίδης επισκέπτεται το Σαντιάγκο του Φιντέλ σε μια προσπάθεια να καταγράψει τί σημαίνει για τον λαό της Κούβας η απώλεια του Κομαντάντε, αλλά και πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου 2016, όταν ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ανακοίνωσε στην τηλεόραση την είδηση του θανάτου του αδερφού του. Μεταξύ άλλων στην κάμερα της εκπομπής μιλάει ο Γκιλμπέρτο Γκαρσία-Αλόνσο, φίλος των Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, που από το 1953 βρέθηκε να αγωνίζεται στο πλευρό τους, ο οποίος διηγείται τις εφιαλτικές στιγμές που πέρασαν οι επαναστάτες κατά την ιστορική μεταφορά τους με το πλοίο «Γκράνμα» από το Μεξικό όπου βρίσκονταν εξόριστοι, προς την Κούβα, προκειμένου να αρχίσουν το αντάρτικο που το 1959 τους έφερε στην εξουσία.
Στο τρίτο και τελευταίο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ, η εκπομπή «εξερευνά» ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα «παράδοξα» της παγκόσμιας ιστορίας: την Κούβα που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα μοιάζει «παγωμένη» στη δεκαετία του ’50, την «χρυσή» εποχή πριν την κουβανική επανάσταση, όταν η χώρα είχε μετατραπεί σε θέρετρο για τους πλούσιους Αμερικανούς που επισκέπτονταν τακτικά τα μπαρ και τα καζίνο της.
Ο φακός της εκπομπής ακολουθεί τη νυχτερινή διαδρομή των τουριστών στο ιστορικό club Tropicana και καταγράφει το μοναδικό υπερθέαμα χορού και μουσικής που από τη δεκαετία του 1930 προσφέρουν οι εντυπωσιακές Κουβανές χορεύτριες. Στο μπαρ όπου σύχναζε τη δεκαετία του ’50 ο Αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ, οι τουρίστες μπαίνουν σήμερα κατά δεκάδες, ενώ στη γύρω περιοχή έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια νέα ξενοδοχεία και ιδιόκτητα εστιατόρια.
«Το μεγάλο στοίχημα ήταν για εμάς να δώσουμε το αφήγημα της Κούβας πιο ολοκληρωμένο και όπως το βιώνουν στην Κούβα και όπως το βλέπουμε εμείς. Επίσης θέλαμε να προλάβουμε το νησί πριν γίνουν οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι κάτι παραπάνω από ένα ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ» καταλήγει ο δημοσιογράφος.
Info
«Τα Πρόσωπα Μιας Χώρας», το πρώτο μέρος του οδοιπορικού του «Ταξιδεύοντας Αλλιώς» στην Κούβα, θα μεταδοθεί με το νέο πρόγραμμα του σταθμού.
Παρουσίαση: Σταύρος Σαμουηλίδης
Παραγωγή: Ιωάννα Λουλούδη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρόνης Τσιχλάκης
Μοντάζ: Σταύρος Πετρολέκας