Οι Βρετανοί Slowdive, ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα της shoegaze / indie rock σκηνής των τελευταίων 30 χρόνων, επιστρέφουν στην Αθήνα το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στο Fuzz Live Music Club.
Οι Neil Halstead (φωνητικά, κιθάρα, πλήκτρα), Rachel Goswell (φωνητικά, κιθάρα), Nick Chaplin (μπάσο), Christian Savill (κιθάρα), Simon Scott (drums) συνεχίζουν την ιστορία της μπάντας, πραγματοποιώντας μια ενδιαφέρουσα επιστροφή, προϊόν της οποίας είναι το 4ο lp τους (22 χρόνια μετά το προηγούμενο), με τίτλο το όνομά τους.
Το Slowdiveκυκλοφόρησε τον Μάιο του 2017 και δεν έχει περάσει απαρατήρητο, από κοινό και κριτικούς.
Και όσοι θυμόμαστε τα άλμπουμ τους «Just For A Day» (1991), «Souvlaki» (1993), «Pygmalion» (1995), η τελευταία –νέα –δουλειά τους όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει κάτι από το παρελθόν του συγκροτήματος, αλλά παραμένει απορίας άξιο πώς έπειτα από τόσα χρόνια απουσίας κατάφεραν να παρουσιάσουν κάτι τόσο ενδιαφέρον. Αργός και ζαλιστικός ήχος που σε παρασύρει σε μια δίνη από κιθάρες, με «κρυμμένες» μελωδίες. Ενα συγκρότημα που μπορεί να σταθεί άξια δίπλα στους Ride, My Bloody Valentine, Verve, Cocteau TwinsκαιThe Jesus and Mary Chain.
ΟιSlowdiveσχηματίστηκαν στο Reading το 1989 από τη, 18χρονη τότε,Rachel Goswellκαι τον 19χρονο Neil Halstead. Η πρώτη πρότεινε το όνομα από το αγαπημένο της τραγούδι τωνSiouxsie and the Banshees. Ο δεύτερος εξελίχθηκε στον βασικό συνθέτη της μπάντας και έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες βρετανούς συνθέτες της τελευταίας 25ετίας. Μαζί με την Goswell και τονIan Mc Cutcheon, μετά το τέλος των Slowdive, δημιούργησε τους εξαιρετικούςMojave 3.
Tα πρώτα singles και EPs με τις διθυραμβικές κριτικές τους οδήγησαν σε ένα πολύ γρήγορο συμβόλαιο με τηνCreation RecordsτουAlan Mc Gee. Το πρώτο, από τα μόλις τρία albums τους, ήταν το«Just for a Day», τον Σεπτέμβριο του 1991. Γραμμένο σε ενάμιση μόλις μήνα, με την μπάντα να βρίσκεται σε έντονα πειραματική διάθεση. Η Creation τους ζήτησε έναν εμπορικό δεύτερο δίσκο. ΟHalsteadαποσύρθηκε σε ένα σπίτι στην Ουαλία, ενώ είχαν ξεκινήσει να ηχογραφούν, αλλά ο McGee είχε απορρίψει το υλικό. Το ιστορικό πλέον«Souvlaki» κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1993. Για όσους αναρωτιέστε, ο τίτλος προήλθε από ένα σκετσάκι των Jerky Boys, μιας cult κωμικής δυάδας από τη Νέα Υόρκη με ιστορικές τηλεφωνικές φάρσες.
Οι Slowdive ζήτησαν τη βοήθεια του μέγιστου Brian Eno στην παραγωγή. Εκείνος συνεργάστηκε μαζί τους στη σύνθεση του «Sing» και στο «Here She Comes» παίζοντας keyboards. Σήμερα, το «Souvlaki» συγκαταλέγεται στις μεγάλες στιγμές της δεκαετίας του ’90, εξασφαλίζοντας στο συγκρότημα συνεχείς πετυχημένες εμφανίσεις σε μεγάλα festival και συναυλίες.
Ο δίσκος δεν πούλησε (ξανά) αρκετά. «Δεν ασχολούμασταν με τις πωλήσεις, μέχρι που η Creation έπαθε παράκρουση με αυτές. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι λατρεύαμεNirvanaκαιSoundgarden, ενώ όταν γνωρίσαμε τουςSmashing Pumpkinsστο Chicago, οCorganμας εξομολογήθηκε πως τον είχαμε επηρεάσει» είναι τα λόγια των μελών των Slowdive.
O τελευταίος δίσκος τους πριν από την επανένωση,«Pygmalion», βγήκε τον Φεβρουάριο του 1995. Λιγότερες κιθάρες και περισσότερο ambient / electronic. Πλέον όμως, οι σχέσεις μέσα στο συγκρότημα δεν ήταν οι καλύτερες, όπως και εκείνες με τη δισκογραφικήτους. Το τέλος ήταν αναπόφευκτο.
Τον Ιανουάριο του 2014 ήρθαν τα καλά νέα για τους απανταχού fans της shoegaze / dreampop σκηνής. Οι Slowdive αποφάσισαν να βρεθούν πάλι όλοι μαζί, ξεκινώντας εμφανίσεις σε μεγάλα festival. Τον Ιούνιο του 2016 εμφανίστηκαν στο Release Athens (παρέα με την PJ Harvey και τους Brian Jonestown Massacre) και τον Ιανουάριο του 2017 παρουσίασαν το πρώτο single τους έπειτα από 22 ολόκληρα χρόνια, το υπέροχο και ασυνήθιστα ρυθμικό «Star Roving». Τον Μάρτιο ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του 4ου album της καριέρας τους, το οποίο σηματοδοτεί πλέον την οριστική επιστροφή τους, με τη συνοδεία ενός ακόμα single, του «Sugar For The Pill».
To «Slowdive» κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2017 στην Dead Oceans. Περισσότερα το Σάββατο στο Fuzz.
n Πληροφορίες
* Slowdive + opening act (tba):
Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, Fuzz Live Music Club (Πατριάρχου Ιωακείμ 1 και Πειραιώς 209, Ταύρος, τηλ. 210 3450817 / www.fuzzclub.gr)
* Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 20.00.
* Τιμές εισιτηρίων: 30 (μονό) και 55 ευρώ (διπλό). Τιμή στο ταμείο: 33 ευρώ.

HeliosPlus