Ο Γάλλος Ζοέλ Πομερά και ο Ρώσος Κονσταντίν Μπογκομόλοφ είναι οι δύο πρώτες αφίξεις στη Στέγη, μέσα στο φθινόπωρο. Ο γάλλος σκηνοθέτης θα παρουσιάσει τη βραβευμένη με Μολιέρ παραγωγή του με τον τίτλο «Ca ira», που μεταμορφώνει τον χώρο σε Κοινοβούλιο, ενώ μαίνεται η Γαλλική Επανάσταση. Δεκατέσσερις ηθοποιοί και ένα πλήθος κομπάρσων ερμηνεύουν βασιλείς, προέδρους, βουλευτές, καρδιναλίους, επαναστάτες και αγανακτισμένους πολίτες, εκφράζοντας τις ιδέες τους. Ενα σύγχρονο και επικό μαζί πρότζεκτ για τη δημοκρατία. Από τις 4 ως τις 8 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή.
Είναι η πρώτη φορά που η Στέγη καλεί έναν ξένο σκηνοθέτη να συνεργαστεί με έλληνες ηθοποιούς: ο Κονσταντίν Μπογκομόλοφ ανέλαβε να μεταφέρει στη σκηνή τις χίλιες σελίδες των «Δαιμονισμένων» του Ντοστογέφκσι και μαζί μηδενιστές και προφήτες, τρομοκράτες και επαναστάτες, εκτελεστές και αυτόχειρες. Πρόκειται για τον ίδιο σκηνοθέτη που παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2016, πάλι στη Στέγη, τους «Καραμάζοφ», σε μια παράσταση που κέρδισε τις εντυπώσεις στη χώρα μας. Ο 42χρονος δημιουργός, από τα τρομερά παιδιά του σύγχρονου ρωσικού θεάτρου, έχει πλέον ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας του και έχει βάλει την τέχνη σε νέους, αντισυμβατικούς αλλά και ποιητικούς δρόμους. Σκηνοθέτης, συγγραφέας και ενίοτε ηθοποιός (όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν), συνεργάζεται με το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, έχει λάβει αρκετά βραβεία στην πατρίδα του και έχει υπάρξει πολλές φορές υποψήφιος για το Εθνικό Βραβείο «Χρυσή Μάσκα». Δουλειές του έχουν παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο της Πολωνίας στη Βαρσοβία, στο Festwochen στη Βιέννη και στο Theaterformen στο Ανόβερο.
Ο Μπογκομόλοφ έχει αναλάβει και τη διασκευή. Η μετάφραση είναι της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου. Οι πρόβες έχουν ξεκινήσει. Παίζουν: Ελενα Μεγγρέλη, Αρης Μπαλής, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαρία Πανουργιά, Γιάννης Παπαδόπουλος, Αγλαΐα Παππά, Ελενα Τοπαλίδου, Αινείας Τσαμάτης, Μιλτιάδης Φιορέντζης. Από τις 22/11 ως τις 10/12, στην Κεντρική Σκηνή.
Τριπλός Σταμάτης Φασουλής
Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί τον «Αλέξη Ζορμπά» με τον Γρηγόρη Βαλτινό, στην παράσταση που μετά την καλοκαιρινή της περιοδεία θα φιλοξενηθεί στη σκηνή του Βέμπο. Το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη διασκεύασαν ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου. Παίζουν: Μέμος Μπεγνής, Ταμίλα Κουλίεβα, Ναταλία Δραγούμη, Νίκος Βερλέκης και πολλοί ακόμη. Σε δική του σκηνοθεσία, η Ελένη Ράντου επανέρχεται με τη «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο Ντε Φιλίπο, μια παραγωγή που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη σκηνή του Εθνικού προ διετίας. Ντομένικο Σοριάνο, ο Γιάννης Βούρος. Τέλος, επιστρέφει η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη, στη σκηνή του Μείζονος Ελληνισμού, μια σύγχρονη εποποιία, με τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιο Μάινα, Μίρκα Παπακωνσταντίνου.
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος επιστρέφει
Με το «Τίμημα» του Αρθουρ Μίλερ ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος επιστρέφει μετά από δύο χρόνια στο θέατρο. Θα ερμηνεύσει τον ρωσοεβραίο παντοπώλη Γκρέγκορι Σόλομον, που κινεί τα νήματα και προσθέτει βαθιά κωμικά στοιχεία στο έργο. Η υπόθεση αφορά μια συνάντηση δύο αδελφών, μετά από πολλά χρόνια, με αφορμή το μοίρασμα της πατρικής περιουσίας. Μόνο που η διευθέτηση του παρελθόντος θα τους φέρει αντιμέτωπους με το παρόν και με τις αλήθειας μιας ζωής. Σε μετάφραση του Μάκη Μαρσέιλ και σε απόδοση-σκηνοθεσία της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου, το «Τίμημα» θα ανέβει στο θέατρο Ιλίσια. Τα δύο αδέλφια παίζουν ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και ο Χρήστος Σαπουντζής. Μαζί τους η Ρένια Λουιζίδου.
«Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν» επί σκηνής
Η Λένα Παπαληγούρα πρωταγωνιστεί και ο Γιώργος Σκεύας υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία του έργου που βασίζεται στην ταινία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, παραγωγής 1979. Η ηθοποιός θα ερμηνεύσει τον ρόλο που δόξασε η Χάνα Σιγκούλα, μια γυναίκα που αναμετριέται με την ιστορία της εποχής της. Μέσα από τη ματιά του Φασμπίντερ ασκείται παράλληλα κριτική στο γερμανικό θαύμα. Τον θίασο αποτελούν η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, ο Νίκος Γεωργάκης, ο Μάξιμος Μουμούρης, ο Γιάννης Νταλιάνης, ο Γιώργος Συμεωνίδης. Τη σκηνογραφία έχει αναλάβει ο Αγγελος Μέντης. Από τον Νοέμβριο στο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής.
Επαναλήψεις με σημασία
Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού «Η τάξη μας», στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος «Στέλλα, κοιμήσου», στο Κοτοπούλη-Rex «Οπερέτα» και στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα».Στη Σφενδόνη «Ο παπαγάλος», στο Χορν «Αύγουστος» και «Στέλλα Βιολάντη», στο Εμπορικόν «Ηταν όλοι τους παιδιά μου», στο Οδού Κεφαλληνίας «Τρεις ψηλές γυναίκες» και στο Πορεία «Η μεγάλη χίμαιρα» (για περιορισμένες παραστάσεις).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ