Βασισμένη στην ομότιτλη, σουρεαλιστική κινηματογραφική ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ είναι η όπερα του βρετανού συνθέτη Τόμας Αντές «Εξολοθρευτής άγγελος» που θα μεταδοθεί στις 18 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης και σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους ανά την υπόλοιπη Ελλάδα από τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης μέσω του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD», το οποίο προβάλλεται και στη χώρα μας με την υποστήριξη του ομίλου ANTENNA.
Η όπερα αποτελεί συμπαραγωγή της Μετροπόλιταν με το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ (όπου έκανε θριαμβευτική πρεμιέρα το καλοκαίρι του 2016), τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου (όπου παρουσιάστηκε με εξίσου μεγάλη επιτυχία την άνοιξη του 2017) και τη Βασιλική Οπερα της Δανίας. Οι κριτικές μιλούν για την καλύτερη, μέχρι τούδε, όπερα του 46χρονου Αντές, ένα πραγματικά συγκλονιστικό επίτευγμα, γεγονός που εντείνει τον πολυαναμενόμενο χαρακτήρα της αμερικανικής πρεμιέρας, η οποία θα δοθεί υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη και σε σκηνοθεσία του λιμπρετίστα Τομς Κερνς. Σύμφωνα με τις κριτικές, η όπερα κάθε άλλο παρά προσφέρει εύκολες απαντήσεις στα σκοτεινά αινίγματα της ταινίας. Βάσει της υπόθεσης, οι καλεσμένοι σε κάποιο αριστοκρατικό δείπνο μεταφέρονται στο σαλόνι από το οποίο, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, είναι αδύνατον να εξέλθουν. Ο εγκλεισμός τους, στο διάστημα των επόμενων ημερών, οδηγεί στην απώλεια της αξιοπρέπειάς τους και στην υποταγή στα ένστικτά τους.
Στην επιτυχία της όπερας συμβάλλει το γεγονός ότι ο συνθέτης καταφέρνει να προσθέσει την απαραίτητη ποίηση και το ψυχολογικό βάθος στην ιστορία. Εκεί που οι χαρακτήρες του Μπουνιουέλ μοιάζει κάποια στιγμή δύσκολο να ξεχωρίσουν, ο Αντές καταφέρνει να τους ξεχωρίσει απόλυτα φωτίζοντας την προσωπικότητα του καθενός. Ο μουσικός κόσμος που «χτίζει» ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρων: άρπα, κιθάρα, καμπάνες, πνευστά, βιεννέζικα βαλς και ένα «βασανιστικό» ρέκβιεμ στο τέλος δημιουργούν έναν δυναμικό, πολύχρωμο καμβά. Αριες και ντουέτα εμβαθύνουν τη συγκέντρωση στους χαρακτήρες και τις εμμονές τους…
Eρχεται το… λυκόφως των χρεών!
Την ιστορία του προδομένου έλληνα ψηφοφόρου, τον μύθο του χρέους και τη σύγχυση του… νεοκλασικού φαντασιακού με τη νεοελληνική πραγματικότητα αφηγείται η όπερα «Το λυκόφως των χρεών», με την οποία η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής εγκαινιάζει τη λειτουργία της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μια ριζική διασκευή του «Λυκόφωτος των Θεών» του Ρ. Βάγκνερ που κάνει πρεμιέρα στις 6 Οκτωβρίου (επόμενες παραστάσεις στις 8, 10, 12, 14/10 και 5, 7, 10, 12, 14, 17 και 19/1/2018). Το έργο παρουσιάζεται σε μεταγραφή-μουσική διεύθυνση Χαράλαμπου Γωγιού, κείμενο Δημήτρη Δημόπουλου, ενώ η ιδέα και η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη (φωτογραφία).

Η Πέτερσεν στην Αθήνα ως «Λεονόρα»
H διάσημη κολορατούρα σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν (φωτογραφία) ερμηνεύει τον ρόλο του τίτλου στη «Λεονόρα» του Μπετόβεν που θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή με σκηνικά στοιχεία στις 30 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ διευθύνει ο Ρενέ Γιάκομπς, από τους κορυφαίους εκπροσώπους του αντίστοιχου ρεπερτορίου. Η «Λεονόρα» είναι η πρώτη εκδοχή (1805) του «Φιντέλιο», της δίπρακτης όπερας του Μπετόβεν. Παρότι πρόκειται για τη μοναδική όπερα του συνθέτη, θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες του ρεπερτορίου καθώς απαιτεί εξαιρετική δεξιοτεχνία τόσο από την ορχήστρα όσο και από τους εννέα ερμηνευτές. Ιδιαίτερα αγαπητή στη χώρα μας η Γερμανίδα Πέτερσεν, στο παρελθόν την έχουμε θαυμάσει σε σπουδαίες ερμηνείες.
«Λίμνη των ήχων» η Βουλιαγμένη
Τόπος συναυλιών κλασικής μουσικής γίνεται η Λίμνη Βουλιαγμένης (φωτογραφία), στο πλαίσιο ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντός της. Η πρώτη συναυλία, εμπνευσμένη από το μαγευτικό τοπίο, σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι διοργανωτές, έχει τίτλο «Παραμύθια και Μαγεία» και έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Διονύση Γραμμένου και της πιανίστριας Aννα Φεντόροβα. Στόχος του εγχειρήματος, να αναδειχθεί η Λίμνη σε χώρο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή των νοτίων προαστίων αλλά και συνολικά της Αθήνας με υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία…
«Νόρμα» από τη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης
Ενα πραγματικό αριστούργημα του μπελκάντο, τη «Νόρμα» του Μπελίνι με την οποία θα ανοίξει η σεζόν 2017-2018 στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μέσω του προγράμματος ζωντανών μεταδόσεων «The Met: Live in HD» στις 7 Οκτωβρίου σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Η νέα παραγωγή της όπερας θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση Κάρλο Ρίτσι και σκηνοθεσία του σερ Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ. Η σοπράνο Σόντρα Ραντβανόφσκι (φωτογραφία), από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες του ρόλου διεθνώς, θα ερμηνεύσει την ηρωίδα του τίτλου. Τη λαμπερή διανομή συμπληρώνουν ο τενόρος Τζόζεφ Καλίγια ως Πολιόνε και η μέτζο σοπράνο Τζόις Ντιντονάτο ως Ανταλτζίζα.
Συναυλίες

Στις 20 Δεκεμβρίου οι Μουσικοί του Λούβρου υπό τον Μαρκ Μινκοφσκί θα παρουσιάσουν το περίφημο Χριστου­γεννιάτικο Ορατόριο του Μπαχ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

***

Στις 24 και 25 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί η σύνθεση του Γιώργου Απέργη «Δίνες» («Tourbillons») στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. Μια παράσταση-πορτρέτο για μια ηθοποιό-τραγουδίστρια που υπερβαίνει τη γλώσσα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ