Ενα τεράστιο επίτευγμα στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού αθλητισμού είναι το θέμα της επόμενης κινηματογραφικής ταινίας του Τάσου Μπουλμέτη που πρόκειται να δούμε στις αίθουσες τη χρονιά που μας έρχεται. Τίτλος της, «1968». Η ταινία βρίσκεται στην τελική ευθεία. Τα γυρίσματα τελείωσαν την περασμένη άνοιξη και αυτή την περίοδο το «1968» μοντάρεται από τον σκηνοθέτη και τον Λάμπη Χαραλαμπίδη.
Οσοι γνωρίζουν τον Τάσο Μπουλμέτη γνωρίζουν επίσης τη μεγάλη αγάπη του απέναντι στον σύλλογο της ΑΕΚ, της ομάδας που πρωταγωνιστεί στο «1968». Ο σκηνοθέτης της «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Κουζίνας» και του «Νοτιά» «επιστρέφει» στον επικό αγώνα καλαθοσφαίρισης ανάμεσα στην ΑΕΚ και τη Σλάβια Πράγας που διεξήχθη στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1968. Με αφορμή λοιπόν τα 50 χρόνια της επετείου του ο Μπουλμέτης έφτιαξε μια ταινία μέσω της οποίας θα αποκαλύψει τα παρασκήνια του αγώνα που από ό,τι φαίνεται υπήρξαν συναρπαστικά.
Μια πρώτη γεύση του τι πάνω-κάτω θα πρέπει να περιμένουμε από το «1968» δίνει η Feelgood Entertainment, εταιρεία διανομής της ταινίας, με την παρακάτω σύνοψη: «Μέσα σε μια λαμπερή νύχτα, ξετυλίγεται μια ιστορία εθνικής ανάτασης, με επίκεντρο τον θρυλικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο που παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο, και πάνω από 80.000 άνθρωποι από κοντά. Οι συγκινητικές και αστείες ιστορίες της ταινίας συνθέτουν έναν πολύχρωμο μικρόκοσμο, αλλά και τον καμβά μιας συγκλονιστικής εποχής, και μιας ολόκληρης χώρας».
Με προπονητή τον Νίκο Μήλα και με τους Γιώργο Αμερικάνο, Χρήστο Ζούπα, Γιώργο Τρόντζο, Λάκη Τσάβα, Αίαντα Λαρεντζάκη, Στέλιο Βασιλειάδη, Αντώνη Χρηστέα, Νίκο Νεσιάδη, Πέτρο Πετράκη και Ανδρέα Δημητριάδη στο ρόστερ της, η ΑΕΚ μπροστά σε 80.000 φιλάθλους κέρδισε 89 – 82 τη Σλάβια Πράγας των Zίντεκ, Pουζίτσκα, Mπάροχ, Mίφκα, Tόμασεκ, Kονοπάτσκο και Aμερ. Το γεγονός ότι ο τελικός αγώνας της 4ης Απριλίου του 1968 διεξήχθη στο Καλλιμάρμαρο οφείλεται στο ότι δεν υπήρχε κατάλληλο κλειστό γήπεδο πέρα από το ιστορικό Σπόρτιγκ που δεν έπαυε να είναι πολύ μικρό για τη φιλοξενία ενός αγώνα που συγκέντρωσε παραπάνω από 80.000 θεατές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο αγώνας μπήκε στο βιβλίο Γκίνες έχοντας σπάσει το ρεκόρ ως η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ!
Ο αγώνας στο Καλλιμάρμαρο ήταν ένα γεγονός που άγγιξε το πανελλήνιο διότι από κάποια στιγμή και μετά έπαψε να αφορά αμιγώς τους φίλους της ΑΕΚ. Ηταν υπόθεση του αθλητισμού γενικότερα, ενδεχομένως του κάθε Ελληνα. Ενα μοναδικό αθλητικό γεγονός που θα διεξαγόταν στην Ελλάδα. Και ίσως αυτό να είναι το γενικότερο πνεύμα της ταινίας, να παρουσιάσει μια Ελλάδα ενωμένη σε μια εποχή που το ηθικό των κατοίκων αυτής της χώρας είναι σμπαραλιασμένο.
Ο ίδιος ο Μπουλμέτης υπογράφει το σενάριο του «1968», ενώ για την υλοποίηση της ταινίας κάλεσε στο πλευρό του γνωστούς συνεργάτες του, όπως τον Γιάννη Δασκαλοθανάση στη διεύθυνση φωτογραφίας, τον Λάμπη Χαραλαμπίδη στο μοντάζ και την Ευανθία Ρεμπούτσικα στη μουσική. Διευθυντές παραγωγής είναι οι έμπειροι στον χώρο του ελληνικού σινεμά Κώστας Λαμπρόπουλος και Γιώργος Κυριάκος.
Οσο για το καστ, εκλεκτό όπως πάντα, με τους Αντώνη Καφετζόπουλο, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Ορφέα Αυγουστίδη, Στέλιο Μάινα, Βασιλική Τρουφάκου, Θέμη Πάνου, Ταξιάρχη Χάνο, Αντώνη Αντωνίου, Ερρίκο Λίτση αλλά και τον Γιώργο Μητσικώστα σε μοιρασμένους ρόλους να δίνουν ζωή σε καθημερινές ιστορίες μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από καθοριστικές αλλαγές σε όλο τον πλανήτη.
Εμφανίζονται επίσης οι: Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Σουξές, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Αλέξανδρος Μούκανος, Μαρία Αντουλινάκη, Γιώργος Βουρδαμής, Αλέξανδρος Αγραφιάδης, Ελπιδοφόρος Γκότσης, Μάγδα Λέκκα, Κώστας Νικούλη, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αχιλλέας Σκευής, Φοίβος Ταραμπίκος, Νάνσυ Μπούκλη, Ηλίας Κωνσταντάτος, Δημήτρης Παχής και ο σκηνοθέτης Χρήστος Δήμας.

HeliosPlus