Ανέπαφο, σαν να δείχνει το ρολόι 10.10 (όπως του άρεσε) παραμένει το σήμα-κατατεθέν του Σαλβαδόρ Νταλί. Όπως αποκάλυψαν οι ειδικοί, που πραγματοποίησαν την εκταφή του διάσημου εκκεντρικού ζωγράφου, προκειμένου να πάρουν δείγμα DNA, έχει γίνει ένα μικρό «θαύμα»: το περίφημο μουστάκι του παραμένει σταθερό στη θέση του.

Ο Νταλί ετάφη σε μία κρύπτη κάτω από το μουσείο που ο ίδιος σχεδίασε για τον εαυτό του, στη γενέτειρά του, στο Φιγκέρες, στην Καταλωνία.

Η εκταφή του ισπανού καλλιτέχνη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η 61 ετών Μαρία Πιλάρ Αβελ είναι όντως κόρη του, όπως η ίδια υποστηρίζει και έχει γι’ αυτό προσφύγει στα δικαστήρια.

Ενθουσιασμένη που είδε ξανά το πρόσωπό του έπειτα από τόσα χρόνια δήλωσε η Ναρσίς Μπαρνταλέτ, η γυναίκα που είχε ταριχεύσει το σορό του Νταλί, το 1989, και την Πέμπτη το βράδυ βοήθησε στη διαδικασία της εκταφής.

«Το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο με ένα μεταξωτό μαντίλι. Ενθουσιάστηκα που είδα το μουστάκι του ανέπαφο, όταν αφαιρέσαμε το μαντίλι. Ηταν συγκινητικό, φαίνονταν ακόμη και τα μαλλιά του», προσθέτει.