Με τίτλο «Εύκρατη Ζώνη» εγκαινιάζεται το Σάββατο 22 Ιουλίου η εικαστική έκθεση, που αποτελεί το τρίτο, κατά σειρά, μέρος μιας τετραλογίας, του θεσμού Πλόες, που σχετίζεται με την περιβαλλοντική φύση, σε αντανάκλαση με την αλληγορική φύση του «εαυτού», όπως την διατυπώνουν αντιπροσωπευτικά επιλεγμένοι καλλιτέχνες και έργα, καθώς εκφραστικά ανταποκρίνονται στα ποικίλα περιεχόμενα και στις στοχαστικές προκλήσεις, οι οποίες αναφύονται, μέσα από εικαστικά σύγχρονες προσεγγίσεις του θέματος.

Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει μια τιμητική αναφορά στην συμβολή του πρόωρα χαμένου γλύπτη Γιώργου Λάππα, μέσα από έργα του που υποδεικνύουν με πρωτοποριακό και ριζοσπαστικό τρόπο, οριακές ισορροπίες σε όσα σκοπίμως περιγράφηκαν παραπάνω. Εκτός του Γ. Λάππα, οι ζωγράφοι και γλύπτες που επελέγησαν και συμμετέχουν, με βάση τις συγκεκριμένες πτυχές του σκεπτικού της έκθεσης, ξεχωρίζουν επίσης ο καθένας για το ταλέντο, για τον διαπραγματευτικό τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα υλικά τους, όπως επίσης την πολυδύναμη γραφή αλλά και την εκφραστική τους πολυεπίπεδη γλώσσα. Τα έργα τους, διευθετούνται κατάλληλα στους εκθεσιακούς χώρους, με στόχο να διατηρούν αφενός την αυτονομία και τις ιδιοσημάνσεις της υφολογίας τους, ανοίγοντας αφετέρου και χωρίς προαπαιτούμενα, έναν πρωτότυπο και ουσιαστικό διάλογο, τόσο μεταξύ τους, όσο και με το κοινό.

Αλφαβητικά και συνολικά, οι συμμετέχοντες εικαστικοί δημιουργοί, είναι οι εξής : Νίκος Αγγελίδης, Χρύσα Βουδούρογλου, Πέτρος Βρέλλης, Γιώργος Γυπαράκης, Έλλη Κουτσουκέλλη, Γιώργος Λάππας, Κωνσταντίνος Μάσσιος, Βαρβάρα Σπυρούλη, Αντώνης Στάβερης, Ηλίας Τσακμάκης. Σκεπτικό, επιμέλεια έκθεσης και Καταλόγου: Αθηνά Σχινά, Κριτικός & Ιστορικός Τέχνης.

• Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 22 Ιουλίου στις 20.00, στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως στην Χώρα της Άνδρου. Εως 1/10.