Ο Ράιαν Μέρφι, ο δημιουργός του «Feud» που είχε ως θέμα την έχθρα ανάμεσα στην Μπέτι Ντέιβις και στην Τζόαν Κρόφορντ, ρωτήθηκε κάποια στιγμή αν είχε συμβουλευτεί την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ (αυτόπτη μάρτυρα των εξελίξεων, την οποία στη σειρά υποδύθηκε η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς) όταν ετοίμαζε το σίριάλ του. «Δεν το κάναμε, γιατί δεν θέλαμε να την ενοχλήσουμε» απάντησε προσπαθώντας με ευγενικό (αλλά διόλου πειστικό) τρόπο να δώσει τέλος σε μια κουβέντα που μάλλον ήθελε να αποφύγει.

Οι δημοσιογράφοι του «Hollywood reporter» μέσω email ζήτησαν τα σχόλια της ηθοποιού. «Δεν έχω δει τη σειρά, οπότε δεν μπορώ να πω κάτι» απάντησε εκείνη από το Παρίσι όπου ζει: «Ωστόσο αντιτίθεμαι στην απεικόνιση προσώπων που πλέον δεν βρίσκονται στη ζωή ώστε να μπορούν να κρίνουν την ακρίβεια των γεγονότων». Αυτά την περασμένη άνοιξη. Στο μεταξύ, ως φαίνεται, η εκατονταετής (συν ένα!) σταρ είδε το «Feud» και έσπευσε να εκδηλώσει τη δυσφορία της για το τελικό αποτέλεσμα καταθέτοντας μήνυση. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της: «Το FX δεν ζήτησε ποτέ από την κυρία Ντε Χάβιλαντ την άδεια για να χρησιμοποιήσει το όνομά της και ποτέ δεν την αποζημίωσε για τη χρήση του. Επίσης, έβαλε στο στόμα της λόγια ανακριβή».


Η «νεκρανάσταση» του Μάικλ Τζάκσον
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται τέτοιες αντιδράσεις. Παρόμοιο «πόλεμο» πυροδότησε και η σειρά «Urban Myths», η οποία μερικούς μήνες μετά την προβολή της στο εξωτερικό (έκανε πρεμιέρα στις αρχές του 2017) καταφθάνει και στην Ελλάδα. Το σίριαλ του Sky θα ξεκινήσει να προβάλλεται από τις 29 Ιουλίου από το Cosmote Cinema 4HD, «ζωντανεύοντας» ξανά, όπως και το «Feud», τον κόσμο κορυφαίων προσωπικοτήτων του θεάματος, των τεχνών, των γραμμάτων, της πολιτικής και της επιστήμης, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Η μυθοπλασία (με τη βοήθεια και της τεχνολογίας που κάνει θαύματα) μπορεί για τις ανάγκες του σόου να κάνει ακόμα και τον Μάικλ Τζάκσον να χορέψει ξανά! Θαύμα; Και όμως, η κόρη του Τζάκσον δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη από τη «νεκρανάσταση» του πολυαγαπημένου της πατέρα. Η Πάρις Τζάκσον αντέδρασε πολύ πιο γρήγορα από την Ντε Χάβιλαντ και κατάφερε να μπλοκάρει ένα επεισόδιο που μπορεί και να μη βγει ποτέ στον αέρα.
Τι είναι όμως το «Urban Myths»; Πρόκειται για σειρά αυτοτελών επεισοδίων, καθένα εκ των οποίων αφορά ένα περιστατικό από τη ζωή διάσημων ανθρώπων που έζησαν και έδρασαν τις τελευταίες δεκαετίες. Περιστατικά που έχουν περάσει στην αστική μυθολογία χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι αν έχουν συμβεί όπως ακριβώς μας τα έχουν διηγηθεί. Η αλήθεια και το ψέμα μπερδεύονται, οι δημιουργοί της σειράς παίζουν με τις φήμες, με τις πιθανότητες, προσθέτοντας στα γεγονότα και τη δική τους φαντασία και δημιουργώντας ένα παραμύθι που θα μπορούσε και να είναι εντελώς αληθινό, ή να κρύβει μέσα του μερικές αλήθειες, ή και όχι… Το «Urban Myths» είναι κυρίως ένα παιχνίδι που αντλεί τα συστατικά του από τις ζωές των ανθρώπων για να διηγηθεί όμως την ιστορία τους αλλιώς. Αυτό το «αλλιώς» ενόχλησε πολύ, πάρα πολύ, την Πάρις Τζάκσον.
Για την τιμή του πατέρα της
Το επίμαχο επεισόδιο αναφέρεται σε ένα (φανταστικό;) ταξίδι με αυτοκίνητο που έκαναν τον Σεπτέμβριο του 2001, λίγο μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ (την ερμηνεύει η Στόκαρντ Τσάνινγκ), ο Μάρλον Μπράντο (στον ρόλο ο Μπράιαν Κοξ) και ο Μάικλ Τζάκσον, τον οποίο υποδύεται ο Τζόζεφ Φάινς. Η κόρη του «βασιλιά της ποπ» δεν χρειάστηκε να δει όλο το επεισόδιο για να αντιδράσει, ήταν μάλλον αρκετές οι πρώτες φωτογραφίες και το διαφημιστικό βίντεο. «Παίρνουν έναν θαυμάσιο άνθρωπο και τον λοιδορούν, και τον σταυρώνουν» έσπευσε να δημοσιεύσει στον λογαριασμό της στο Twitter, για να συνεχίσει με όλο και πιο επιθετικές δημοσιεύσεις, αναρωτώμενη «πού είναι ο σεβασμός;», κάνοντας λόγο για «ντροπιαστικές απεικονίσεις», δηλώνοντας ξανά και ξανά «προσβεβλημένη από την αγένεια που δείχνουν προς τον πατέρα μου αλλά και προς τη νονά μου Λιζ» και καταλήγοντας «θέλω να κάνω εμετό από την αηδία μου». Η αντίδρασή της, η αντίδραση της οικογένειας αλλά και θαυμαστών του Τζάκσον (που μεταξύ άλλων σχολίασαν με οργή την απόφαση να ερμηνεύσει τον έγχρωμο Μάικλ ένας λευκός ηθοποιός) είχαν αποτέλεσμα. Το επίμαχο επεισόδιο δεν βγήκε ποτέ στον αέρα.
Προβλήθηκαν όμως τα άλλα πέντε επεισόδια, έτσι και το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει: Τον νεαρό Αδόλφο Χίλτερ να προσπαθεί να εισαχθεί στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης. Τον Μπομπ Ντίλαν να αποφασίζει να επισκεφθεί τον Ντέιβιντ Στιούαρτ των Eurythmics, αλλά να βρίσκεται πιθανώς στο λάθος μέρος. Τη φιλία του Σάμιουελ Μπέκετ με τον παλαιστή «Αντρέ ο γίγαντας». Τον Κάρι Γκραντ (στα γυρίσματα της χιτσκοκικής «Σκιάς των τεσσάρων γιγάντων») να παίρνει LSD μαζί με τον ψυχολόγο Τίμοθι Λίρι. Τον Μοχάμεντ Αλι να εμπλέκεται σε μια απόπειρα αυτοκτονίας.

Και ο Αϊνστάιν έγινε σίριαλ
Ερχεται το «Urban Myths» να προστεθεί δίπλα στο «Feud» στον μακρύ κατάλογο των ψυχαγωγικών σειρών που αφορούν υπαρκτά πρόσωπα. Εναν κατάλογο που διαρκώς εμπλουτίζεται, καθώς η μυθοπλασία αναζητεί έμπνευση και στην πραγματική ζωή. Ετσι, για να αναφερθούμε σε μερικές μόνο πρόσφατης εσοδείας σειρές: Το «Crown» του Netflix αναφέρεται στη βασίλισσα Ελισάβετ (την ερμηνεύει η Κλερ Φόι) και στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Στο «Narcos» της ίδιας πλατφόρμας βλέπουμε τη ζωή και τα έργα του εμπόρου ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο πρώτος κύκλος του «Genius» του National Geographic αφορά τον Αλμπερτ Αϊνστάιν, ενώ ο δεύτερος, που θα παιχτεί το 2018, θα είναι αφιερωμένος στον Πάμπλο Πικάσο.
Στο μεταξύ, στο «American Crime Story» (FX) μετά τον πρώτο κύκλο με τον τίτλο «The People v. O.J. Simpson» έρχεται η δολοφονία του Βερσάτσε: στο «The assassination of Gianni Versace» τον διάσημο μόδιστρο υποδύεται ο Εντγκαρ Ραμίρεζ, την Ντονατέλα Βερσάτσε η Πενέλοπε Κρουθ και τον εραστή του Βερσάτσε Αντόνιο ντ’ Αμίκο ο Ρίκι Μάρτιν. Ο τρίτος κύκλος θα ασχοληθεί με το πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα» από τη Νέα Ορλεάνη. Η Ανέτ Μπένινγκ θα υποδυθεί την πρώην κυβερνήτη της Λουιζιάνας Κάθλιν Μπλάνκο, ο Μάθιου Μπρόντερικ τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων Μάικλ Μπράουν και ο Ντένις Κουέιντ τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.
Οσο για τον δεύτερο κύκλο του «Feud» (FX), θα ασχοληθεί με την ιστορία του πρίγκιπα Καρόλου και της λαίδης Νταϊάνα. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το τελικό αποτέλεσμα των δύο σειρών. Αλλά και τις αντιδράσεις που (δεν) μπορεί (παρά) να προκαλέσουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ