ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ παρουσιάζει αξεπέραστα έργα του Νίκου Τσιφόρου, του συγγραφέα που με το ανατρεπτικό χιούμορ, τη σάτιρα και τον σαρκασμό κατάφερε να έχει ένα κοινό τόσο φανατικό όσο λίγοι ομότεχνοί του. Στο πλούσιο θεατρικό, συγγραφικό και κινηματογραφικό έργο του, ο Νίκος Τσιφόρος υπερασπίστηκε το «λούμπεν προλεταριάτο», διακωμώδησε τους νεόπλουτους της εποχής και αντιτάχθηκε στον δεσποτισμό ασκώντας ευφυέστατη κοινωνική κριτική.

Η διαχρονικότητα του έργου του Νίκου Τσιφόρου περιγράφεται εύστοχα στο βιβλίο του Νίκου Καμπάνη «Φροντιστήριο Ζωής από τον Νίκο Τσιφόρο» (Εκδόσεις Ερμής):

«Διαχρονικός συγγραφέας ο Τσιφόρος, έγραψε με την ίδια άνεση για τα κουσούρια των Σταυροφόρων και για τις ανθρώπινες αδυναμίες των Παιδιών της Πιάτσας. Βασικό του πιστεύω που βγαίνει έντονα μέσα από τα γραπτά του, είναι ότι οι άνθρωποι παραμένουν ίδιοι στο πέρασμα των αιώνων.

»Αλλάζουν μόνο κοστούμια, όπλα και γλώσσες επικοινωνίας. Κατά τα άλλα γεννιούνται με προβλήματα, μεγαλώνουν με περισσότερα προβλήματα και πεθαίνουν με ακόμα πιο πολλά προβλήματα, αφού στο μεταξύ έχουν ερωτευθεί μία, δύο, τρεις, δέκα φορές, έχουν βοηθήσει στη διαιώνιση του ανθρώπινου γένους, έχουν πει εκατοντάδες ψέματα και έχουν αντιληφθεί ακόμα περισσότερες πικρές αλήθειες».

Την Κυριακή 16 Ιουλίου, το δεύτερο μέρος από το κλασικό έργο, «Τα παιδιά της πιάτσας».

Σύμφωνα με τον Νίκο Τσιφόρο, οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό είναι «αληθινές», τις έχει ζήσει μαζί με τα «παιδιά της πιάτσας» και τις μεταφέρει στη δική τους αληθινή γλώσσα, κάτι που είναι απαραίτητο, έστω και αν «ξινίσουν λίγο οι συντηρητικοί». Πρόκειται για επεισόδια από τον υπόκοσμο, ο οποίος, όπως έχει σημειώσει ο συγγραφέας, «έχει νόμους δικούς του κι έθιμα δικά του».

Κλεφτοκοτάδες και κλεφτομπουγάδες, ύποπτα μαγαζιά, τυχερά παιχνίδια και εκμετάλλευση γυναικών, λαθρεμπόριο, μόρτες, αλάνια και παλικαράδες σε μια γλαφυρή τοιχογραφία του αθηναϊκού υποκόσμου, στα ευθυμογραφήματα που για πρώτη φορά δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» από τον Αύγουστο του 1960 έως τον Νοέμβριο του 1961.