Από τα πολύ αγαπημένα συγκροτήματα των ελλήνων μουσικόφιλων και των ελληνικών ραδιοφώνων, οι Monophonics, μια πενταμελής μπάντα από την Καλοφόρνια που ειδικεύεται στην «psychedelic soul», έρχονται ξανά στην Αθήνα για να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη συναυλία. Στις 12 Ιουλίου θα εμφανισθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων πριν από την LP, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 10 χρόνια του Gazarte και περιλαμβάνει επίσης live από τη Lola Marsh και τη «δική μας» Angelika Dusk.
Η βάση σας είναι το Σαν Φρανσίσκο, όμως η μουσική σας έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Με το ελληνικό κοινό, δε, σας συνδέει μια πολύ ξεχωριστή σχέση. Πώς εξηγείτε τη δημοτικότητά σας στη χώρα μας;
«Ενα από τα πιο σημαντικά κατορθώματά μας ως μπάντας είναι το γεγονός πως η μουσική μας είναι παγκόσμια και απευθύνεται σε τύπους ανθρώπων από εντελώς διαφορετικά background. Αγαπάμε πολύ την Ελλάδα. Τους ανθρώπους, το τοπίο, την κουλτούρα, το φαγητό και το πάθος. Αυτό το τελευταίο είναι, πιστεύουμε, που μας ενώνει μαζί σας. Φτιάχνουμε τους δίσκους μας και τις συναυλίες μας με πολύ πάθος. Είμαστε «έξω καρδιά» και πιστεύουμε πως υπάρχει ομοιότητα στον παράφορο τρόπο με τον οποίο ζούμε και δημιουργούμε και στην υπερβολή που χαρακτηρίζει τα συναισθήματα των Ελλήνων».
Το τελευταίο άλμπουμ σας με τίτλο «The Sound of Sinning» υπογραμμίζει την προσήλωσή σας στον ήχο παλαιότερων δεκαετιών, κυρίως του ’60 και του ’70. Θα σας ενδιέφερε να χρησιμοποιήσετε στο μέλλον πιο σύγχρονα, ηλεκτρονικά για παράδειγμα, στοιχεία στα τραγούδια σας;
«Η δημιουργική διαδικασία που ακολουθούμε είναι οργανική και κάνουμε αυτό που νιώθουμε και ακούγεται στα αφτιά μας σωστό. Αν το να εντάξουμε τέτοια στοιχεία, ή μια πιο μοντέρνα προσέγγιση, υπηρετεί τα τραγούδια και μας βρίσκει όλους σύμφωνους τότε ναι. Δεν υπάρχουν κανόνες στην τέχνη. Αγκαλιάζουμε ό,τι είναι καλύτερο για τη μουσική».


Σας ενοχλεί όταν σας κατηγοριοποιούν ως μια ρετρό μπάντα με νοσταλγική διάθεση;
«Οχι, καθόλου. Ο καθένας θα έχει άλλους λόγους για να του αρέσουμε ως μπάντα. Δεν μας ωφελεί σε κάτι να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι και πώς μας περιγράφουν. Ο πρώτος κανόνας που ακολουθούμε είναι να φτιάχνουμε μουσική που αγαπάμε και να δημιουργούμε ό,τι μιλάει πρώτα σε εμάς. Το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι σε αυτό ή πώς το περιγράφουν είναι δική τους δουλειά. Εμείς είμαστε χαρούμενοι που απολαμβάνουν τη μουσική και χαίρονται να τη μοιράζονται και με άλλους».
Ποιες είναι οι πιο αστείες ιστορίες που σας έχουν συμβεί στις περιοδείες και στις ζωντανές εμφανίσεις σας;
«Η περιοδεία που κάναμε με τον φίλο μας και σπουδαίο καλλιτέχνη Ben L’Oncle Soul θα μας μείνει αξέχαστη γιατί περάσαμε πάρα πολύ ωραία. Εχουμε επίσης περάσει καταπληκτικά, με πολλά γέλια, σε τουρνέ με ένα συγκρότημα από το Λος Αντζελες που λέγεται Orgone, έχουμε γίνει πλέον με αυτούς μια μεγάλη οικογένεια. Πέρυσι ένας γυμνός άνδρας κατάφερε να περάσει τη γραμμή των σεκιούριτι και ανέβηκε στη σκηνή μαζί μας. Γελάσαμε πολύ με αυτό. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλες τέτοιες ιστορίες τώρα, αλλά μας έχουν συμβεί διάφορα ευτράπελα και πάντα βρίσκουμε τον χρόνο να γελάσουμε και να περάσουμε καλά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ