Αναμένεται να γίνει μια μεγάλη επιτυχία της εφετινής καλοκαιρινής περιόδου (διανέμεται στην Ελλάδα στις 31 Αυγούστου) πέρα από το ότι ανήκει ήδη στις πιο ακριβές και εντυπωσιακά γυρισμένες παραγωγές όλων των εποχών. Βασισμένη στο πρωτοποριακό graphic novel των Πιερ Κριστέν και Ζαν-Κλοντ Μεζιέρ «Βαλέριαν και Λόρελιν», η ταινία φαντασίας «Ο Βαλέριαν και η Πόλη με τους Χίλιους Πλανήτες» στην οποία αναφερόμαστε υπήρξε όνειρο ζωής του δημιουργού της Λικ Μπεσόν («Απέραντο γαλάζιο», «Λεόν», «Πέμπτο στοιχείο», «Lucy»), που δικαιωματικά μπορεί να θεωρηθεί ο πιο επιτυχημένος ευρωπαίος σκηνοθέτης των καιρών μας.

Ο Μπεσόν ανακάλυψε το κόμικ όταν ήταν παιδί και σύντομα τα 22 τεύχη της σειράς έγιναν το απόλυτο φυλαχτό του, κυριολεκτικά μια εμμονή. Εν τέλει, αυτή η εμμονή έμελλε να επηρεάσει τον Μπεσόν και στον κινηματογράφο, κυρίως στο «Πέμπτο στοιχείο». Και στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε πάντα την ιδέα μιας δικής του κινηματογραφική μεταφοράς. Κάποτε.

Η ταινία γυρίστηκε με προϋπολογισμό 197 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει στην κορυφή των ακριβότερων παραγωγών στα κινηματογραφικά χρονικά της Γαλλίας, με μεγάλη διαφορά από τη μέχρι πρότινος κάτοχο της πρωτιάς, «Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Η σύνοψη έχει ως εξής: Στον 28ο αιώνα, ο Βαλέριαν και η Λόρελιν είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της τάξης στις περιοχές που κατοικούνται από ανθρώπινα όντα. Ακολουθώντας τις εντολές του Κυβερνήτη, οι δύο νέοι ξεκινούν για μια αποστολή στην εκπληκτική πόλη Αλφα –μια αναπτυσσόμενη μητρόπολη, όπου οι φυλές από ολόκληρο το Σύμπαν μοιράζονται γνώσεις, ευφυΐα και πολιτισμούς.

Υπάρχει ένα μυστήριο στο κέντρο της Αλφα, μία σκοτεινή δύναμη, η οποία απειλεί την ειρηνική συμβίωση της Πόλης των Χιλίων Πλανητών, και ο Βαλέριαν με τη Λόρελιν πρέπει να αγωνιστούν προκειμένου να εντοπίσουν την απειλή και να προστατεύσουν όχι μόνο την Αλφα αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ευφυής Μπεσόν, πίσω στη δεκαετία του ’90, μπορούσε να αντιληφθεί ότι η τότε τεχνολογία των visual effects, σε πρώιμο ακόμη στάδιο, δεν θα ήταν επαρκής για την υλοποίηση του οράματός του. Επρεπε να περιμένει αρκετά και αυτό έκανε. Αντιλήφθηκε ότι η ώρα του Βαλέριαν πλησίαζε όταν ο αμερικανός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, άλλος μέγας μετρ του sci fi, τον κάλεσε στα γυρίσματα της ταινίας του «Avatar» είπε ο Μπεσόν. «Οταν γυρίστηκε το «Avatar», έκανε τα πάντα να φαντάζουν πιθανά. Θυμάμαι ότι σκέφτηκα πως μια μέρα θα χρησιμοποιήσω όλη αυτήν την απίστευτη τεχνολογία για να φτιάξω τον Βαλέριαν».

Και πραγματικά για την υλοποίηση των πρωτοποριακών οπτικοακουστικών εφέ που βλέπουμε στην ταινία «συμμάχησαν» τρεις από τις κορυφαίες εταιρείες ειδικών εφέ: Weta Digital, ILM και Rodeo FX.

Το καστ είναι κι αυτό εντυπωσιακό, με τον Μπεσόν να δίνει τη μεγάλη ευκαιρία στον νεαρό ηθοποιό Ντέιν Ντε Χάαν που κρατά τον ρόλο του «κουλ» και συγχρόνως ρομαντικού διαστημικού. Η Κάρα Ντελεβίν υποδύεται τη Λόρελιν, ενώ στους δεύτερους ρόλους βρίσκουμε τον Κλάιβ Οουεν (Κυβερνήτης), τη Ριάνα, τον Ιθαν Χοκ και τον Τζον Γκούντμαν. Στις 20 Ιουλίου αναμένεται η κυκλοφορία του soundtrack που έγραψε ο Αλεξάντρ Ντεσπλά ενώ τα σχόλια που έχουν ήδη γραφεί στα κοινωνικά δίκτυα από τους θεατές που είδαν την ταινία σε δοκιμαστικές προβολές είναι διθυραμβικά.

HeliosPlus