Ανερχόμενοι κινηματογραφιστές από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία λαμβάνουν μέρος στο 2o Εργαστήριο Σεναριογραφίας για Χώρες της Μεσογείου που συνδιοργανώνουν η ελληνική εταιρεία παραγωγής Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου και το Sundance Mediterranean Screenwriters Workshop από τη Δευτέρα 3 ως και την Κυριακή 9 Ιουλίου στην Costa Navarino της Μεσσηνίας. Πρόκειται για εντατικό Εργαστήριο Σεναριογραφίας για έργα μεγάλου μήκους και απευθύνεται σε νέους δημιουργούς οι οποίοι αποκτούν την ευκαιρία να δουλέψουν σε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την καινοτομία και το δημιουργικό ρίσκο.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τρεις από τους κινηματογραφιστές που λαμβάνουν μέρος στο Εργαστήριο είναι Ελληνες και ένας είναι Κύπριος. Αναλυτικότερα οι επιλεγμένοι σεναριογράφοι και τα σχέδιά τους:
Δάφνη Χαιρετάκη –We kiss in dark nightclubs and I explain (Eλλάδα)
Η ιστορία του σεναρίου της αφορά μία μέρα στη ζωή δύο νεαρών κοριτσιών που περιπλανιούνται στους δρόμους της Αθήνας, σκορπίζοντας το χάος. Η Δ. Χαιρετάκη αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού 8 Saint-Denis και από το Fresnoy, National Studio of Contemporary Arts. Οι ταινίες της συνδυάζουν τη μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ και έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ όπως τα IFF Rottedam, Visions du réel, Hors Pistes Pompidou, Entrevues de Belfort.
Γιώργος Γεωργόπουλος –Patty (Ελλάδα)

Στην «Patty» μια έφηβη προπονείται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο τζούντο και έρχεται αντιμέτωπη με τη μέγιστη πρόκληση –να κάνει το σωστό ή να κερδίσει πάση θυσία. Ο Γιώργος Γεωργόπουλος είναι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της εξαιρετικής ταινίας «Tungsten» (ντεμπούτο). Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα και εργάζεται ως μοντέρ, σκηνοθέτης και παραγωγός, κυρίως για ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά διαφημιστικά.
Λουκιανός Μοσχονάς –No god, no master (Ελλάδα)

Ενα ασύνηθες ταξικό μελόδραμα που αναδύεται μέσα από μια ατελείωτη κατεδάφιση και ανακαίνιση ενός αθηναϊκού διαμερίσματος και της σχέσης ανάμεσα στον εύπορο ανιψιό του ιδιοκτήτη του κτιρίου και ενός μεσήλικα αλβανού εργάτη, αλλά και ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο φανταστικό.
O Λουκιανός Μοσχονάς σκηνοθετεί διαφημιστικά, ντοκιμαντέρ και θέατρο και έχει βάση την Αθήνα. Η μικρού μήκους ταινία του Manodopera έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Λοκάρνο και στο New Directors / New Films. Το «Κανένας Θεός, Κανένας Αφέντης» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.
Σταύρος Πάμπαλλης –My friend, Goliath (Κύπρος)

1020 π.Χ. Mε την επιδρομή των Φιλισταίων στο Ισραήλ σε αδιέξοδο, ένας πολεμιστής και ο υπασπιστής του επιλέγονται για μια εδική και άκρως καθοριστική αποστολή. Ο πρώτος θα γίνει πασίγνωστος. Αυτή είναι η ιστορία του δεύτερου.
Ο Σταύρος Πάμπαλλης είναι κινηματογραφιστής και heavy metal nerd με βάση τη Λευκωσία της Κύπρου. Παρότι εργάζεται κυρίως ως σεναριογράφος, θα δουλέψει ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, «The Siege On Liperti Street», η οποία θα μπει στο στάδιο παραγωγής της στις αρχές του 2018, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή και καθοδηγητή ομαδικών συνεδριών κρατά εφέτος ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Γκιούλα Γκάζνταγκ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εργαστηρίου Σκηνοθετών του Ινστιτούτου Sundance, ενώ η σκηνοθέτρια Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη («Chevalier» – παραγωγή Faliro House, «Attengberg»), συνιδρύτρια και συνδιευθύντρια του Eργαστηρίου μαζί με τον Χ. Κωνσταντακόπουλο, θα είναι και εφέτος στην ομάδα των δημιουργικών συμβούλων. Δημιουργικοί σύμβουλοι του Εργαστηρίου είναι επίσης η σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή («Ακρόπολις»), η σκηνοθέτρια Λίζα Τσολοντένκο («Τα παιδιά είναι εντάξει»), η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Ζιλί Ντελπί («Πριν τα μεσάνυχτα»), ο σκηνοθέτης Τζεφ Νίκολς (του οποίου η ταινία «Ο εκλεκτός της νύχτας» είναι παραγωγή της Faliro House), ο σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Οστλουντ, γνωστός από την ταινία «Ανωτέρα βία» και κάτοχος του εφετινού Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών για την ταινία «The Square», ο αμερικανός σκηνοθέτης-σεναριογράφος Αϊρα Σακς (του οποίου οι ταινίες «Μικροί άνθρωποι» και «Η αγάπη είναι παράξενη» είναι συμπαραγωγές της Faliro House) και ο Zακ Σκλαρ, σεναριογράφος του «JFK».
Την ομάδα των συμμετεχόντων κινηματογραφιστών συμπληρώνουν οι Πιέτρο Μαρτσέλο – Μαουρίτσιο Μπράουτσι με το σχέδιο «Martin Eden» (Ιταλία), Ρόσιο Μέσα με το σχέδιο «Tobacco barns» (Ισπανία), Aντρέ Σάντος – Μάρκο Λεάο με το σχέδιο «Nowhere» (Πορτογαλία) και Σαλόμε Λάμας με το σχέδιο «Fatamorgana» (Πορτογαλία).
Η Faliro House έχει συμμετάσχει στην παραγωγή περισσότερων από 40 κινηματογραφικών έργων, συμπεριλαμβανομένων των «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους, «Song To Song» του Tέρενς Mάλικ, «Αστακός», του Γιώργου Λάνθιμου, «Park» της Σοφίας Εξάρχου, «Πριν τα μεσάνυχτα» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, «Το μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη και «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά.
Επερχόμενα έργα στα οποία συμμετέχει, μεταξύ άλλων, είναι το «Love me not» του Αλέξανδρου Αβρανά, το «Cosmic Candy» της Ρηνιούς Δραγασάκη, το «The tunnels» του Πολ Γκρίνγκρας, και «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη.

HeliosPlus