Ξεκίνησε με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, όπου ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής. Καθ’ οδόν προς την Επίδαυρο με τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» ο Κώστας Καζάκος βρέθηκε με άλλον παραγωγό και χωρίς πλέον να κατέχει το αξίωμα στο δημοτικό θέατρο.
nnn
Το ΔΗΠΕΘΕ βρήκε «πολλά τα λεφτά» για την παραγωγή της αρχαίας τραγωδίας του Σοφοκλή και έτσι αναζητήθηκε αλλού, νέα οικονομική στήριξη. Και βρέθηκε σε μια μεταφορική εταιρεία, η οποία μάλιστα φαίνεται να θορυβήθηκε από τα απόνερα των δηλώσεων Καζάκου περί νέων και προδοσίας…
nnn
Στη σχολική ύλη δεν περιλαμβάνεται το μάθημα του Θεάτρου και στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού που υπήρχε, σταδιακά καταργήθηκε από το υπουργείο Παιδείας.
nnn
Κι ας έχει αποφασίσει, το ίδιο υπουργείο, μέσα από την αντίστοιχη πανεπιστημιακή σχολή, να δίνει πτυχία σε θεατρολόγους.
nnn
Δεν είναι άλλωστε το μοναδικό παράδοξο…
nnn
Η θεατρική παιδεία στην Ελλάδα πάσχει –φαίνεται αυτό και από την παντελή εγκατάλειψη του Θεατρικού Μουσείου.
nnn
Κι ας έπρεπε να ανήκει στα μαθήματα μιας γενικής παιδείας. Το θέατρο δεν είναι μόνο για ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους. Είναι και για τον καθένα μας. Πώς αλλιώς θα μάθουμε να το αγαπάμε; Πώς θα γίνουμε κοινό, θεατές;
nnn
Ευτυχώς στην Επίδαυρο (στη φωτογραφία, το αρχαίο θέατρο) θα λειτουργήσει και αυτό το καλοκαίρι το ειδικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά από 4 έως 12 χρόνων, των οποίων οι γονείς θέλουν να παρακολουθήσουν παράσταση.
nnn
Αντλώντας τη θεματική τους από τα έργα του εφετινού προγράμματος, τα εργαστήρια θεάτρου θα φιλοξενηθούν στους χώρους του Ξενία Επιδαύρου, από τις οκτώ το βράδυ και ως το τέλος της παράστασης, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Πληροφορίες: creativechildren@greekfestival.gr.
nnn
Η ανάμνηση από την παράσταση (σε δύο μέρη) του «Ηλιθίου» του Ντοστογέφκσι, στη σκηνοθετική εκδοχή του Στάθη Λιβαθινού επί Πειραματικής, ακόμη, του Εθνικού, παραμένει ζωντανή –για όλους εμάς που την είχαμε δει.
nnn
Κι όμως: Την άνοιξη του ’18, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα φιλοξενήσει μια νέα παραγωγή του «Ηλιθίου» σε σκηνοθεσία του Νίκου Διαμαντή, με τον Πέτρο Φιλιππίδη στον ρόλο του Πρίγκιπα Μίσκιν.
nnn
Μαζί του η Μαρία Κίτσου, η Λένα Παπαληγούρα, ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Χάρης Τζωρτζάκης, ο Ιωάννης Παπαζήσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ