Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Δάσους θα κρατήσει συντροφιά σε όσους κατοίκους ή επισκέπτες επιλέξουν να περάσουν το καλοκαίρι τους στη Θεσσαλονίκη. Από τις 7 Ιουνίου και για τρεις περίπου μήνες οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κορυφαίες καλλιτεχνικές παραγωγές στο θέατρο, στη μουσική αλλά και στον χορό. Εφέτος ωστόσο, στο πρόγραμμα εντάσσεται μία νέα εμπειρία για τους λάτρεις του θεάτρου, καθώς εγκαινιάζεται το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 14 Ιουλίου.
Μιλώντας στο «Βήμα», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Γιάννης Αναστασάκης τόνισε τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου η Κρατική Σκηνή της Βόρειας Ελλάδας να έρθει σε επικοινωνία με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων και να μοιραστεί θεατρικές εμπειρίες με τον κόσμο. «Την προηγουμένη χρονιά παραστάσεις του ΚΘΒΕ ταξίδεψαν στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στη Ρουμανία, ακόμη και στο Βιετνάμ, ενώ από εφέτος κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ με παραστάσεις από τον διεθνή χώρο» είπε ο κ. Αναστασάκης. Η επιλογή των θεατρικών έργων προήλθε από επιτροπή με πρόεδρο τον κ. Σάββα Πασαλίδη και μέλη τις κυρίες Μαρία Τσιμά και Αμαλία Κοντογιάννη. Οι τρεις τους επέλεξαν παραστάσεις διαφορετικού ύφους και χώρας προέλευσης προκειμένου να ικανοποιούν ένα μεγάλο φάσμα των φίλων του θεάτρου.
Ανάμεσα στις επτά παραστάσεις που θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ ξεχωρίζει η «Τρικυμία» από τη Ρουμανία, σε σκηνοθεσία του Αλεξάντερ Μορφόβ (όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Πρόσπερο υποδύεται ο σαιξπηρικός ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου του Βουκουρεστίου Ιων Καραμήτρου), το έργο από την Πολωνία με τίτλο «Medeas: On Getting Across» που στηρίζεται στον μύθο της Μήδειας (μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη) αλλά και ο «Κύκλωπας» του Ευριπίδη, μια ελληνική συμμετοχή σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη με γυναίκες ηθοποιούς.
Η ελληνική συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα της αμφίδρομης συνεργασίας με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπου το ΚΘΒΕ συμμετέχει με δύο παραγωγές: οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, ανοίγουν τιμητικά τα Επιδαύρια 2017 στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου –καθώς παρουσιάζονται για δεύτερη συνεχή χρονιά –και η «Οικογενειακή Γιορτή» (Festen) σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου θα παρουσιαστεί από 6 έως 9 Ιουλίου στην Αίθουσα Δοκιμών, κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου. Η παράσταση «Κύκλωπας» του Ευριπίδη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Θέατρο Δάσους, ενώ λίγο αργότερα θα φιλοξενηθεί στη Μικρή Επίδαυρο.
Εκτός από τις παραπάνω συμμετοχές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες. Θεατρικές παραγωγές από τη Σλοβενία, την Ισπανία και το Ισραήλ. Τα θεατρικά έργα από τις δύο τελευταίες χώρες σχετίζονται με το κουκλοθέατρο και το θέατρο εμψύχωσης αντικειμένων, μία εναλλακτική πτυχή του θεάτρου που, όπως επισημαίνει ο κ. Αναστασάκης, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο ΚΘΒΕ μέσα από παρόμοιες παραστάσεις που απευθύνονταν τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους. Ωστόσο, το «Αllegro ma non troppo» από την Ισπανία και το «Plastic Heroes» από το Ισραήλ είναι κατάλληλα μόνο για ενηλίκους.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συμμετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι διεθνείς θίασοι θα προσφέρουν δωρεάν θεατρικά εργαστήρια σε επαγγελματίες και σπουδαστές δραματικών σχολών (για κάθε εργαστήριο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα).
«Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια του ΚΘΒΕ να διοργανώσει μία εκδήλωση με διεθνή χαρακτήρα την τελευταία δεκαετία, ίσως και εξαιτίας της κρίσης. Παλαιότερα γίνονταν τέτοιες προσπάθειες, όπως το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου» υποστηρίζει ο κ. Αναστασάκης. Το Φεστιβάλ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, εξασφάλισε χρηματοδότηση για δύο συναπτά έτη και οι τιμές των εισιτηρίων δεν υπερβαίνουν τα 15 ευρώ. Δημιουργήθηκε επίσης ειδική κάρτα για το Φεστιβάλ, που επιτρέπει σε κάποιον να παρακολουθήσει έξι παραστάσεις με συνολικό κόστος τα 60 ευρώ.
Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους
l
Σάββατο 1, Κυριακή 2 Ιουλίου: Σλοβενία – «Ρόουζ Μπερντ» του Γκέρχαρτ Χάουπτμαν (ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
l
Τρίτη 4, Τετάρτη 5 Ιουλίου: Ισπανία – Αllegro ma non troppo (ή… αν η αγάπη είναι τυφλή… γιατί μας κοιτάζει;) (ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
l
Τετάρτη 5, Πέμπτη 6 Ιουλίου: Ρουμανία – «Τρικυμία» (ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ).
l
Πέμπτη 6, Παρασκευή 7 Ιουλίου: Ισραήλ – «Plastic Heroes» του Ariel Doron (ΦΟΥΑΓΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
l
Δευτέρα 10, Τρίτη 11, Πέμπτη 13 Ιουλίου: Πολωνία – MEDEAS ON GETTING ACROSS (ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
l
Τετάρτη 12, Πέμπτη 13 Ιουλίου: Πολωνία – «Armine, Sister» (ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ).
l
Πέμπτη 13 Ιουλίου: Ελλάδα – «Κύκλωπας» του Ευριπίδη (ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ).