Η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» επανεκδίδει ένα αξεπέραστο έργο, εξαντλημένο από χρόνια, το οποίο εξετάζει τη διαμόρφωση ενός ηγέτη, του Ανδρέα Παπανδρέου, η πολιτική προσωπικότητα του οποίου σφράγισε τον ελληνικό 20ό αιώνα.

Η παρούσα έκδοση, σε αυτόν τον δεύτερο τόμο της, που κυκλοφορεί την Κυριακή 2 Ιουλίου, ξεκινά με το βάπτισμα πυρός του στην πολιτική, στις εκλογές του 1961, οπότε συμπαραστάθηκε στον Γεώργιο Παπανδρέου και στον «Ανένδοτο αγώνα» που εκείνος κήρυξε κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στη συνέχεια, εξετάζει την ένταξή του στα ψηφοδέλτια της Ένωσης Κέντρου το 1964 και τον εκλογικό του θρίαμβο στην Αχαΐα. Από εκεί μας οδηγεί στον σάλο που ξέσπασε με την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και στην Αποστασία. Ακολουθεί η σύλληψή του στο Ψυχικό το βράδυ της 21ης Απριλίου 1967 και η αντιδικτατορική του δράση έως τη μεταπολίτευση˙ η ίδρυση του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ) στη Σουηδία το 1968. Στο τελευταίο κεφάλαιο του τόμου, ο αναγνώστης παρακολουθεί την επάνοδό του στην Ελλάδα το 1974, την ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), την πορεία του προς την εξουσία το 1981. Στο τέλος, παρατίθεται Βασική Βιβλιογραφία.

Το έργο «Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η εποχή του» πρωτοεκδόθηκε το 2006 από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, σε δύο μεγάλους τόμους, με την ευθύνη και την επιστημονική επιμέλεια του ιστορικού και ομότιμου διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασίλη Παναγιωτόπουλου, με την πεποίθηση, όπως εκείνος σημείωνε, ότι «η ιστορία δεν είναι ένα προϊόν του παρελθόντος, είναι ένα προϊόν του παρόντος». Ο πρώτος, και περισσότερος βιογραφικός, τόμος της έκδοσης του 2006 επανεκδίδεται από το ΒΗΜΑ σε καινούργια διάσταση, με νέα σελιδοποίηση σε δύο μέρη (Α΄: 1919-1963 –διανεμήθηκε μαζί με την εφημερίδα την προηγούμενη Κυριακή 25 Ιουνίου 2017– και Β΄: 1963-1981), χωρίς περαιτέρω παρεμβάσεις, ακριβώς διότι πρόκειται για έργο συλλεκτικό, το οποίο επιπλέον διατηρεί αμείωτη την αξία του ως εργαλείου για τη βαθύτερη γνωριμία μας με την πολύπλευρη, ενίοτε αντιφατική, προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου. Του ηγέτη, ο οποίος, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, τα φωτεινά και τα σκοτεινά σημεία του, εξακολουθεί ακόμη να διχάζει ως προς την αποτίμησή του.

Σήμερα, την εποχή κατά την οποία ο αναστοχασμός είναι επιβεβλημένος, έχει ουσιαστικό νόημα να επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε το πρόσφατο παρελθόν της πολιτικής ιστορίας μας, αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής της οποίας υπήρξε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τα εμπεριστατωμένα κεφάλαια του έργου αυτού, καθώς και οι μαρτυρίες που τα πλαισιώνουν, συμβάλλουν σε μια νηφάλια αποτίμηση του πολιτικού άνδρα που έχει πολύ υμνηθεί και πολύ επίσης κατηγορηθεί, που έχει γίνει αντικείμενο λατρείας αλλά και έχθρας για ό,τι έκανε ή για ό,τι δεν έκανε. Και διάγουμε την εποχή, που η νηφαλιότητα μας είναι απαραίτητη.