Ο Γιάννης Κορρές και η Ελίνα Ψύκου θα είναι οι σκηνοθέτες που θα μοιραστούν με το κοινό τα μυστικά της δουλειάς τους κατά τη διάρκεια των Ημερών Κινηματογράφου Αντιπάρου που για 4η συνεχή χρονιά θα λάβουν χώρα στο νησί των Κυκλάδων (21-24 Ιουλίου). Ο μεν Κορρές θα παρουσιάσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Οντως φιλιούνται;» που έκανε πρεμιέρα στο περασμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (πρόσφατος σταθμός το Φεστιβάλ Bafici του Μπουένος Αϊρες), η δε Ψήκου την πρώτη ταινία της «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» (θυμίζουμε ότι η τελευταία ταινία της «Ο γιος της Σοφίας» απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο φεστιβάλ της Tribeca στη Νέα Υόρκη).
Μαθήματα κινηματογραφικής γλώσσας
Τις Ημέρες Κινηματογράφου στην Αντίπαρο, όπου έχουν γίνει τα γυρίσματα αρκετών ταινιών –από τη «Μανταλένα» ως το «Suntan» –συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Αντιπάρου μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αντιπάρου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και σε παραγωγή της εταιρείας διανομής One from the Heart. Στη δράση συμμετέχει επίσης ο κινηματογράφος Cine Oliaros όπου γίνονται οι προβολές και η αίθουσα τέχνης Αντί. Τα μαθήματα γίνονται στην αίθουσα Καμουδά του δήμου, δίπλα στο σχολείο. Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, στόχος είναι «η ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας και ενός νεότερου κινηματογραφόφιλου κοινού μακριά από τα αστικά κέντρα. Επιδιώκουμε το κοινό να έρθει σε επαφή με τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας και τη γνώση των βασικών αξόνων της κινηματογραφικής γλώσσας».
Εμφαση στο ντοκιμαντέρ
Εφέτος οι προβολές περιλαμβάνουν μία επιλογή από τις καλύτερες και βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους της περασμένης χρονιάς που προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ. Ανάμεσά τους το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη και η «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου. Στο πρόγραμμα θα βρούμε επίσης τα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Ερικ» των Φαίδωνα Γκρέτσικου – Πάνου Τράγου, «Τρου Μπλου» του Χάρη Ραφτόγιαννη και «4.1 Miles» της Δάφνης Ματζιαράκη που έχουν γυριστεί αντιστοίχως στα νησιά Θάσος, Ικαρία και Λέσβος (θυμίζουμε ότι το «4.1 Miles» ήταν εφέτος υποψήφιο για Οσκαρ Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους). Εξάλλου, εφέτος στην Αντίπαρο το ντοκιμαντέρ θα έχει τη δική του, ξεχωριστή θέση με δύο πρόσφατες ξεχωριστές παραγωγές.
Η πρώτη είναι «Η τελευταία παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Ντάβιντε Ντελ Ντέγκαν που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών το 2016, ακολουθώντας στη συνέχεια μια μακρά πορεία σε φεστιβάλ αλλά και στις αίθουσες της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Μάλιστα, ο Θάνος Αναστόπουλος ήταν διδάσκων στις Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου το 2015 καθοδηγώντας με επιτυχία την ομάδα μαθητών του στη δημιουργία του μικρού μήκους Cine που προβλήθηκε στο τέλος της εκδήλωσης.
Το δεύτερο ντοκιμαντέρ που προβάλλεται είναι το «The extra mile» της Βικτώριας Βελλοπούλου που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και σε επιλεγμένες προβολές σε αίθουσες.

HeliosPlus