Είναι σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών. Με τα χρόνια έγινε και ένα από το πλέον επιτυχημένα μιούζικαλ…
nnn
«Les Miserables».
nnn
Είναι «Οι Αθλιοι» του Βικτόρ Ουγκό (στη φωτογραφία η γκραβούρα-σύμβολο του έργου). Ενα έργο που έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη και στο οποίο έχουν παίξει εξαιρετικά σημαντικοί ηθοποιοί –και έπονται κι άλλοι. Ο Γιάννης Αγιάννης και ο Ιαβέρης, η Φαντίν και η Κοζέτ, και όλοι μαζί έχουν ταυτιστεί με τη Γαλλική Επανάσταση.
nnn
Τα τελευταία τριάντα δύο χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1985, «Οι Αθλιοι» έγιναν μιούζικαλ με τη μουσική του Claude-Michel Schönberg. Η πρεμιέρα δόθηκε στο θέατρο Barbican, στον Λονδίνο, στις 8 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, και έκτοτε η επιτυχημένη του πορεία συνεχίζεται, εντός και εκτός Αγγλίας, εντός και εκτός Ευρώπης πια, με χώρες όπως η Βραζιλία και η Ιαπωνία να το έχουν φιλοξενήσει.
nnn
Την προσεχή θεατρική σεζόν, και αφού ολοκληρωθεί στο Ακροπόλ η δεύτερη χρονιά για το «Mamma mia!», η Θέμις Μαρσέλου θα παρουσιάσει τους «Αθλίους» α λα ελληνικά.
nnn
Σε δική της διασκευή και σκηνοθεσία, θα παραδώσει άλλη μια δική της δουλειά, σε έναν δύσκολο τομέα, που ως χώρα δεν έχουμε ούτε παράδοση ούτε τίποτα. Κι όμως η Μαρσέλου με έναν έντιμο τρόπο, μπορεί να μη μεγαλουργεί, φτιάχνει όμως καθαρές παραστάσεις.
nnn
Κι όσο και αν ξενίζει η απόδοση των στίχων στα ελληνικά, το τελικό αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές τη δικαιώνει.
nnn
Ωστόσο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ως χώρα υστερούμε στο μιούζικαλ, στις φωνές, στην κίνηση. Γιατί ακόμη και αν υπάρχουν τα ταλέντα, λόγω της περιορισμένης ενασχόλησης με το αντικείμενο η εξέλιξη δεν μπορεί να είναι η αναμενόμενη. Και σίγουρα δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε όλα επί ελληνικής σκηνής.
nnn
Τον Ιανουάριο του 2018, που θα ανέβει στη σκηνή, θα μπορούμε να πούμε αν οι «Αθλιοι» θα πετύχουν τον στόχο τους.
nnn
Την περασμένη εβδομάδα, μεσούντος του Φεστιβάλ, προτού ακόμη ξεκινήσουν τα Επιδαύρια, ανακοινώθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2018 –άντε και του χρόνου…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ