Κυκλοφόρησαν ξανά τα «Συριανά γράμματα», η σπουδαία Επιθεώρηση Λόγου και Τέχνης που εκδίδει ο Δημήτρης Βαρθαλίτης. Στη «δεύτερη ζωή» του το περιοδικό ενισχύει τη θεματική του, με μελέτες που αφορούν στην ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον, την καινοτομία, τις τέχνες. Στην πρώτη περίοδο το περιοδικό είχε τρίμηνη περιοδικότητα.

Τώρα θα κυκλοφορεί ανά εξάμηνο και αριθμεί 322 σελίδες,. Τα «Συριανά γράμματα» πρωτοεκδόθηκαν τον Ιανουάριο του 1988 και διέτρεξαν δεκάμισυ έτη ζωής και 43 τεύχη μέχρι το Ιούλιο του 1999. Παρά τη βραχύβια σχετικώς παρουσία τους, άφησαν διακριτό αποτύπωμα στην κυκλαδική περιοδικογραφία. Διακρίθηκαν για την πλούσια, ποικίλη και ποιοτική θεματογραφία τους και την καλαίσθητη εμφάνιση, τις αξιόλογες μελέτες και έρευνες σε πολλά πεδία της γνώσης και της ζωής. Όλα αυτά τα πνευματικά και καλλιτεχνικά στοιχεία έχουν κληροδοτηθεί και στη νέα τετράχρωμη, καλά σχεδιασμένη έκδοση. Ήταν, όπως διακήρυσσαν την πρώτη περίοδο του βίου τους, «όργανο διαχρονικής μελέτης και παρουσίας του συνολικού πνευματικού βίου των Κυκλάδων» ή αυτή τουλάχιστον ήταν η φιλοδοξία τους που κατά το μάλλον ή ήττον επιδίωξαν και πέτυχαν.

Ύστερα από μια μακρά 20ετή περίοδο εκδοτικής αγρανάπαυσης, ο Δ. Βαρθαλίτης, που μόλις εξέδωσε το δίτομο έργο του «Μάρκος Βαμβακάρης, από τον μύθο στην ιστορία, 1600-2017», αποφάσισε την επανέκδοση των «Συριανών γραμμάτων».
Το πρώτο τεύχος της νέας περιόδου είναι αφιερωμένο στην Απάνω Μεριά της Σύρου, που αποτελεί, κατά τον εκδότη, την πολύτιμη κιβωτό του νησιού, λόγω των αρχαιολογικών τόπων, της πλούσιας χλωρίδας και της ανεκτίμητης γεωλογικής σημασίας της. Μάλιστα, από το εξώφυλλο κιόλας μάς προετοιμάζει για το περιεχόμενο των μελετών και την οπτική αντιμετώπισης των προβλημάτων, με εστίαση στην πολιτισμική και περιβαλλοντική διάσταση: «Στη σημερινή ταχύτατη αλλαγή των δεδομένων κάθε τόπου, η επικαιροποίηση και η συνεχής καταγραφή των αποτιμημένων, αλλά και των μη αποτιμημένων πόρων του, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την υποστήριξη της αξίας του έναντι κάποιων καιροσκοπικών, πιεστικών και βραχυπρόθεσμων αναπτυξιακών σχεδίων. Η Απάνω Μεριά Σύρου αποτελεί για το νησί τη φυσική του τράπεζα, από την οποία μπορεί, με σεβασμό στην αειφορία, να εξασφαλίσθεί δανεισμός για πρωτοποριακή ανάπτυξη». Θέματα όπως: Η ταυτότητα της Σύρου και η Άνω Μεριά, Η Απάνω Μεριά της Σύρου «απέ το έκπαλαι», Τοπωνύμια της Απάνω Μεριάς, Στο άντρον του φιλοσόφου Φερεκύδη, Το περιβάλλον της Σύρου και η αγροτική οικονομία του νησιού κατά τον 17ο-18ο αιώνα κλπ κοσμούν την έκδοση. Στο τέλος ο Δ. Βαρθαλίτης ασχολείται με τα Συριανά τοπωνύμια του τεύχους, ενώ σε παράρτημα καταχωρίζεται η πολεοδομική, αρχαιολογική και περιβαλλοντική νομοθεσία προστασίας της Απάνω Μεριάς.
Το επόμενο τεύχος του Σεπτεμβρίου θα είναι αφιερωμένο στη Γυάρο.