Η ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί τίμησε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων με μια επίσκεψη σε ξενώνα όπου φιλοξενούνται κορίτσια πρόσφυγες στην Κένυα, τα οποία εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους χωρίς τη συνοδεία ενηλίκων ή χωρίστηκαν από τους γονείς τους ενώ έφευγαν για να γλυτώσουν από τις συρράξεις.

Η διάσημη ηθοποιός επισκέφθηκε τουλάχιστον 20 κορίτσια σε ένα κέντρο φιλοξενίας στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι. Τα παιδιά αυτά προέρχονταν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία, το Μπουρούντι και τη Ρουάντα, επισήμανε η UNHCR σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Σχεδόν όλες τους είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και πολλές έμειναν έγκυες και τεκνοποίησαν αφού βιάστηκαν.
«Η σεξουαλική κακοποίηση είναι ακόμη χειρότερη όταν τη διαπράττει κάποιος με στολή που έχει πάρει όρκο να προστατεύει» τους αθώους πολίτες, δήλωσε η Τζολί.

«Επομένως, είναι ευθύνη όσων φορούν στολή να ηγηθούν τώρα (και) να αποκαταστήσουν όσα έγιναν και να παραδειγματίσουν αναλαμβάνοντας νέες δεσμεύσεις».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Κένυα φιλοξενεί 491.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 101.713 είναι από το Νότιο Σουδάν, όπου όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ εκτυλίσσεται η ταχύτερα διογκούμενη προσφυγική κρίση παγκοσμίως.