Με θεματική η οποία εστιάζει στη γυναικεία δραστηριότητα μέσα από αρχειακές πηγές γιορτάζουν εφέτος την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, στις 19.30, στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ (Δάφνης 61, Ψυχικό).

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν τα ΓΑΚ, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΡΤ και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και περιλαμβάνει σχετικές ομιλίες, έκθεση αρχειακού υλικού, ψηφιακού και πρωτοτύπου, των συμμετεχόντων φορέων, καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Περισκόπιο – Ελληνικό Φεμινιστικό Έντυπο» από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Θα μιλήσουν: Άννα Μιχοπούλου: «Η ιστορία του ελληνικού φεμινισμού (19ος-20ός αι.) και οι αρχειακές συλλογές της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου – ΓΓΙΦ», Βίκυ Ασκητή: «Ειρήνη (Ρένα) Ζαφειρίου (1912-2002): «Η πρώτη Ελληνίδα οικονομολόγος με διδακτορικό δίπλωμα στα οικονομικά», Xριστίνα Σάρρα: «Προσεγγίσεις της γυναικείας παραβατικότητας μέσα από τις αρχειακές συλλογές των ΓΑΚ», ∆έσποινα Ζερβού: «Η οπτικοακουστική μνήμη και το αρχείο της ΕΡΤ», Κώστας Φέρρης: «Μαρία Πλυτά, η πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτις». Συντονίζει η δημοσιογράφος Ματρώνη ∆ικαιάκου.

Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Περισκόπιο – Ελληνικό Φεμινιστικό Έντυπο» (Παραγωγή: ΕΡΤ 1987, Σκηνοθεσία: Χρήστος Ακρίδας).

Η πλούσια συλλογή αρχειακού υλικού για το συγκεκριμένο θέμα, τεκμήρια της οποίας θα εκτεθούν στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., οι ομιλίες που θα παρουσιαστούν, καθώς και η προβολή της ταινίας, θα αναδείξουν τον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση ως βασικό θεμέλιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας και ως παράμετρο συνδιαμόρφωσης της ελληνικής ιστορίας.