Το «Αίνιγμα», η δεκάλεπτη 3D animation ταινία των Αντώνη Ντούσια και Αρη Φατούρου που προβλήθηκε και στις ελληνικές αίθουσες τον χειμώνα που μας πέρασε, συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην πόλη Aνσί της Γαλλίας (από τη Δευτέρα 12 Ιουνίου ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017). Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της ταινίας διότι το Διεθνές Φεστιβάλ του Annecy αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως στον τομέα του κινουμένου σχεδίου: αυτομάτως τα βραβεία του προκρίνονται στην προεπιλογή των βραβείων Οσκαρ, ενώ ως σημείο προβολής αποτελεί κόμβο της διεθνούς αγοράς κινηματογραφικών και τηλεοπτικών κινουμένων σχεδίων.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το «Αίνιγμα» επελέγη μεταξύ 45 ταινιών από όλον τον κόσμο, ενώ συνολικά στο φεστιβάλ υποβλήθηκαν υποψηφιότητες από 2.600 ταινίες!
Εμπνευσμένο από το εικαστικό έργο του Θεόδωρου Πανταλέων το υπερρεαλιστικό «Αίνιγμα» γεννήθηκε στις κινηματογραφικές εκβολές της ζωγραφικής και αποδεικνύει ότι μια ταινία κατ’ εξοχήν εικαστική μπορεί να συγκινήσει και να συναρπάσει. Είναι ένα τρισδιάστατο ρέκβιεμ για τη Μορφή, τη Γυναίκα-θεά, την αιώνια Εύα, την Τέχνη. Από την εξιδανίκευση και την ιερή λατρεία, στην ηδονή και στη γονιμοποίηση, στη μεταμόρφωση και στην αναπαραγωγή, στη φθορά και στη σήψη, στη βεβήλωση και στον βανδαλισμό, στην καταδίκη και στην υποταγή, στην πτώση στο άχρονο σκοτάδι. Στο όνειρο της αναγέννησης.
Η ταινία των Φατούρου – Ντούσια ταξιδεύει στο εξωτερικό με σημαντικές προοπτικές και προσδοκίες, έχοντας ήδη στις «αποσκευές» της το Βραβείο ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που απονεμήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, μόλις εφέτος εγκαινιάστηκε αυτό το βραβείο (Καλύτερης Ταινίας Animation) στην Ακαδημία Κινηματογράφου. Το «Αίνιγμα» έλαβε επίσης το Βραβείο Καλύτερου Animation στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας με το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής να συνοψίζεται ως εξής: «Αυτή η ταινία απλώς μας άφησε άφωνους! Ηταν μια οπτική γιορτή, αλλά επίσης πέτυχε κι ένα αξιοσημείωτο επίπεδο συναισθηματικού βάθους, καθώς ζωντάνευε τη ζωγραφική του Θεόδωρου Πανταλέων πάντοτε εν κινήσει και επεκτείνοντας τους ορίζοντές μας… Καταλήξαμε ευχαριστημένοι, ο καθένας από τη διαφορετική οπτική του γωνία, έτσι όπως μόνο μια σπουδαία ταινία μπορεί να πετύχει. Πίσω απ’ όλα αυτά βρισκόταν μια δυνατή πραγματική ιστορία για την υποταγή των γυναικών». Το «Αίνιγμα» τιμήθηκε και με Εύφημη Μνεία Εικαστικής και Τεχνικής Επίτευξης στο εθνικό τμήμα του ίδιου φεστιβάλ.
Η δημιουργία της ταινίας βρήκε οικονομική ενίσχυση από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, αλλά και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Φ. Κωστοπούλου και τη χορηγία (σε τεχνικό εξοπλισμό) των καταστημάτων Πλαίσιο. Επίσης, η Συμμαχία για την Ελλάδα στηρίζει πολύπλευρα την προσπάθεια αυτή, ενώ η Aegean Airlines ταξιδεύει με τα φτερά της τους δημιουργούς της ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ.
Εκτός από τη σκηνοθεσία και το σενάριο μαζί με τον Αρη Φατούρο, ο Αντώνης Ντούσιας είχε επίσης την ευθύνη για την καλλιτεχνική διεύθυνση, το animation και το μοντάζ του «Αινίγματος». Οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας είναι: Μουσική Σύνθεση – Σχεδιασμός Ηχου: Μάριος Αριστόπουλος. Φωνητικά: Αννα Λινάρδου, Τάσος Αποστόλου. Βοηθός Αnimator: Νάντια Ζερβάκου. Μιξάξ: Κώστας Βαρυμποπιώτης, Παραγωγός: Μιχάλης Σαραντινός / Steficon. Εκτελεστικός παραγωγός: Μαρία Κοντογιάννη / Steficon. Συμπαραγωγοί: Χρήστος Γαρταγάνης, Πάνος Μπίσδας / Authorwave, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης / t-shOrt.

HeliosPlus