Τι σημαίνει άραγε για τον καθένα από εμάς η άφιξη του καλοκαιριού; Το Summer Nostos Festival έρχεται να μας βοηθήσει να το ανακαλύψουμε. Πρόκειται για το νέο φεστιβάλ της πόλης που διοργανώνει και χρηματοδοτεί αποκλειστικά το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ στο Φάληρο και εφέτος θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18-25 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο, περιλαμβάνοντας περισσότερες από 75 διαφορετικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή 130 ξένων και 160 ελλήνων καλλιτεχνών. Ελεύθερος χρόνος, ανεμελιά, μουσική, παιχνίδι, δημιουργικότητα και συναντήσεις με νέους τόπους, ανθρώπους και ερεθίσματα είναι μερικά μόνο απ’ όσα περικλείουν η έννοια του καλοκαιριού και η φιλοσοφία της διοργάνωσης. «Μια ομαδική επιστροφή σε εμπειρίες και συναισθήματα που μας κάνουν να νιώθουμε οικεία, σε στιγμές που μας έχουν διαμορφώσει αλλά και η λαχτάρα να ζήσουμε και πάλι τις νότες του καλοκαιριού» όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι διοργανωτές. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Μίλυ Πασχάλη, υπεύθυνη του σχεδιασμού και του συντονισμού του καλλιτεχνικού προγράμματος, Nostos είναι και η επιστροφή στην πατρίδα, στο μέρος που νιώθει κανείς σπίτι του. Ετσι, λοιπόν, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το Summer Nostos Festival επιστρέφει μια φορά τον χρόνο, ως ενεργός συμμέτοχος, στο σπίτι που έφτιαξε για όλον αυτόν τον κόσμο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το ταξίδι γνωριμίας και επαφής του ΚΠΙΣΝ με το ευρύ κοινό άρχισε το 2015 όταν το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος άνοιξε τις πόρτες τού υπό κατασκευήν τότε ακόμη ΚΠΙΣΝ μ’ ένα τετραήμερο εκδηλώσεων με δωρεάν είσοδο. Και ήταν αυτό ακριβώς το τετραήμερο που σηματοδότησε την αρχή μιας διοργάνωσης η οποία συνεχίζεται για τρίτη χρονιά και πλέον θεσμοθετείται ως ετήσια συνάντηση.
Εντός και εκτός των κτιρίων
Την εφετινή χρονιά, στο ευρύτερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο έχει επιμεληθεί η ομάδα του ΙΣΝ σε συνεργασία με τη Λίμορ Τόμερ, γενική διευθύντρια συναυλιών και διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, καθώς και μια ομάδα συμβούλων-ειδικών στον εκάστοτε τομέα, περιλαμβάνονται συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής, ροκ, τζαζ, χιπ χοπ και ποπ μπάντες, παραστάσεις και εγκαταστάσεις, ομιλίες και προβολές ταινιών με ζωντανή ορχήστρα, DJ sets, χορός και πολλά ακόμη δρώμενα. Ολα αυτά σε πολλαπλά σημεία του ΚΠΙΣΝ, σε χώρους εντός και εκτός των κτιρίων ενώ θα στηθούν δύο σκηνές στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή στο κανάλι. «Οπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ έχει κάποιο σκοπό: να ανοίξει τους χώρους στο ευρύτερο κοινό και να προβάλει το ελληνικό καλλιτεχνικό δυναμικό σε συνεργασία με τους ξένους καλλιτέχνες» λέει η Μίλυ Πασχάλη. Και εξηγεί: «Μια ιδέα από το εξωτερικό «παντρεύεται» με ξένους καλλιτέχνες. Δεν είναι όλες οι εκδηλώσεις έτσι αλλά το στοιχείο αυτό είναι αρκετά έντονο. Θεωρούμε πως μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουν πολλά να μάθουν και οι μεν και οι δε». Αναφορικά με τις προοπτικές της διοργάνωσης, η Μίλυ Πασχάλη λέει πως για την επόμενη πενταετία θα υπάρχει και θα αναπτύσσεται, θα υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος εξελισσόμενο σε θεσμό. «Μακάρι να συνεχίσει να υπάρχει και πέραν της πενταετίας και μακάρι να ανοίξει την πόρτα διεθνών συνεργασιών για το ΚΠΙΣΝ». Σχολιάζοντας την πολυσυλλεκτικότητα των εκδηλώσεων λέει πως το «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν έχει την πολυτέλεια να στοχεύει σε ένα ειδικό κοινό. Χωράνε όλοι και όλοι θα βρουν κάτι να κάνουν».
Melanie de Biasio και Λυρική
Η μουσική κατέχει ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα. Το ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκου, η συναυλία των Yo La Tengo, μιας από τις επιδραστικότερες μπάντες στην ιστορία της αμερικανικής indie σκηνής, η βρετανική The Cinematic Orchestra, η βελγίδα τραγουδίστρια της τζαζ Melanie de Biasio είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει κανείς. Στην ίδια ενότητα εντάσσεται και η παράσταση «The Night Dances» στην οποία συμμετέχουν δύο εμβληματικές καλλιτέχνιδες, η Charlotte Rampling και η μουσικός Sonia Wieder-Atherton, σε μια περφόρμανς που συνδυάζει την ποίηση της Σίλβια Πλαθ και τη μουσική του Μπέντζαμιν Μπρίτεν. Παράλληλα, η ραδιοφωνική παραγωγός Kafka (Κατερίνα Καφεντζή) θα επιμελείτει και θα συντονίζει συζητήσεις μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών, οι οποίες θα προηγούνται των «ζωντανών» εμφανίσεων.
Τη ριζοσπαστική χορογράφο Ελίζαμπεθ Στρεμπ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η ενότητα του χορού. Τα μέλη της ομάδας της συνδυάζουν δεξιοτεχνία και τεχνική. Οι performers περπατούν ανάποδα, περιστρέφονται ο ένας επάνω από τον άλλο, κάνουν βουτιές με το κεφάλι, δένονται επάνω σε περιστρεφόμενες κατασκευές, συγκρούονται με τοίχους και κάνουν οτιδήποτε μπορεί να ακούγεται αρκετά επικίνδυνο ώστε να το επιχειρήσουν. Στην ίδια ενότητα, η Αποστολία Παπαδαμάκη συμπράττει με την ομάδα Heidi Latsky Dance.
Στον χώρο των εικαστικών τεχνών και της αρχιτεκτονικής, ο Robert Storr σε συνεργασία με καταξιωμένους επιμελητές θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα «Only Connect», εμπνευσμένοι από την ομώνυμη ρήση του βρετανού νοβελίστα E.M. Forster, έναν κύκλο θεματικών βίντεο και performances που καταπιάνονται με την έννοια της «σύνδεσης» σε μια εποχή όπου η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων –ως άτομα, ομάδες, κοινότητες ή έθνη –βρίσκεται υπό έντονη αμφισβήτηση. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του SNFestival θα παρουσιάζεται η έκθεση «Renzo Piano Building Workshop – Piece by Piece», η οποία περιλαμβάνει μακέτες, σχέδια, φωτογραφίες και βίντεο αρχιτεκτονικών έργων των τελευταίων 30 ετών από το διεθνές γραφείο Renzo Piano Building Workshop. Με τη φιλοξενία της στο ΚΠΙΣΝ η έκθεση, η οποία προβλήθηκε πρώτη φορά το 2013 στην Gagosian Gallery στη Νέα Υόρκη, με την αποκλειστική υποστήριξη του ΙΣΝ, ολοκληρώνει τον κύκλο περιοδείας της. Ενδιάμεσα παρουσιάστηκε το 2014 στην Πάντοβα στο Palazzo della Ragione στο πλαίσιο της International Biennial Architecture, καθώς και το 2015 στο Power Station of Art στη Σανγκάη. Ο αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ, Renzo Piano, θα βρεθεί και εφέτος στην Αθήνα και θα μιλήσει για το έργο, τη φιλοσοφία και την έμπνευσή του σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον κριτικό αρχιτεκτονικής των «New York Times», Michael Kimmelman.
Στο πλαίσιο των συνεργασιών, στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν τόσο η Εθνική Λυρική Σκηνή όσο και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Ξεναγήσεις, προβολές, συζητήσεις, δημιουργικά και ψυχαγωγικά προγράμματα για παιδιά αλλά και τα μαγικά κόλπα του διεθνούς θαυματοποιού Mark Mitton περιλαμβάνονται επίσης στην εβδομάδα εκδηλώσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ