«Πολλές φορές πεθύμησα να γράψω τον βίο και την πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, ενός γέρου εργάτη που πολύ αγάπησα.
nnn
Στη ζωή μου, οι πιο μεγάλοι μου ευεργέτες στάθηκαν τα ταξίδια και τα ονείρατα· από τους ανθρώπους, ζωντανούς και πεθαμένους, πολύ λίγοι βοήθησαν τον αγώνα μου.
nnn
Ομως, αν ήθελα να ξεχωρίσω ποιοι άνθρωποι άφησαν βαθύτερα τ’ αχνάρια τους στην ψυχή μου, ίσως να ξεχώριζα τρεις-τέσσερις: τον Ομηρο, τον Μπέρξονα, τον Νίτσε και τον Ζορμπά.
nnn
Ο πρώτος στάθηκε για μένα το γαληνό κατάφωτο μάτι –σαν τον δίσκο του ήλιου –που φωτίζει με απολυτρωτικιά λάμψη τα πάντα· ο Μπέρξονας με αλάφρωσε από άλυτες φιλοσοφικές αγωνίες που με τυραννούσαν στα πρώτα νιάτα· ο Νίτσε με πλούτισε με καινούριες αγωνίες και μ’ έμαθε να μετουσιώνω τη δυστυχία, την πίκρα, την αβεβαιότητα σε περηφάνια· κι ο Ζορμπάς μ’ έμαθε ν’ αγαπώ τη ζωή και να μη φοβούμαι τον θάνατο».
nnn
Ετσι συστήνει ο Νίκος Καζαντζάκης τον Αλέξη Ζορμπά, στον πρόλογο του βιβλίου «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», και κάπως έτσι ξετυλίγεται και ο μίτος της παράστασης που ετοιμάζεται για το καλοκαίρι.
nnn
Είναι το σχέδιο που είχαν μοιραστεί εδώ και κάποια χρόνια ο Γρηγόρης Βαλτινός με τον Σταμάτη Φασουλή, και το οποίο είχε μείνει στα χαρτιά. Ηδη από το 2012 σχεδίαζαν την παράσταση για το Παλλάς. Κι αν τότε δεν τα κατάφεραν, τώρα, όπως όλα δείχνουν αυτός ο «Ζορμπάς» φτάνει πλέον στον προορισμό του, που δεν είναι άλλος από το κοινό.
nnn
Με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ως «προαπαιτούμενο», οι πρόβες προχωρούν και η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιουλίου, στην Κρήτη –πού αλλού.
nnn
Αλλωστε ο «Ζορμπάς» στη διασκευή των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα, τιμώντας έτσι και το Ετος Καζαντζάκη (2017), που σηματοδοτεί τα 60 χρόνια από τον θάνατο του.
nnn
Στην Κρήτη του Μεσοπολέμου, μέσα στο σκηνικό του Μανόλη Παντελιδάκη, θα πραγματοποιηθεί αυτός ο μοναδικός «διάλογος» σάρκας και ψυχής, νου και καρδιάς, ανάμεσα σε έναν «καλαμαρά» και έναν άνθρωπο του λαού…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ