Κάννες, αποστολή

Τον Χρυσό Φοίνικα του 70ού φεστιβάλ των Καννών απέσπασε η σουηδική ταινία «Η πλατεία» («Thesquare»), πρώτη συμμετοχή εντός διαγωνιστικού τμήματος στις Κάννες του Ρούμπεν Οστλουντ (γνωστού από την «Ανωτέρα βία» που προβλήθηκε πριν από δύο χρόνια στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του ιδίου φεστιβάλ κερδίζοντας το πρώτο βραβείο).

Ο Οστλουντ δέχθηκε το βραβείο του από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ (πρόεδρο της κριτικής επιτροπής) και την ηθοποιό Ζιλιέτ Μπινός μέσα σε ένα παραλήρημα ενθουσιασμού λίγο πριν όλοι οι νικητές συγκεντρωθούν στην πλατεία της GrandTheatreLumiere για την καθιερωμένη φωτογράφηση.

Στην αρχή της τελετής ο Γιώργος Λάνθιμος ανέβηκε στην σκηνή για να παραλάβει το βραβείο σεναρίου που κέρδισε (μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου) για την ταινία «Ο φόνος του ιερού ελαφιού». Το βραβείο μοιράστηκε με την Λιν Ράμσεϊ για την ταινία «Youwereneverreallyhere» («Δεν ήσουν ποτέ πραγματικά εδώ»).

Η Γερμανίδα ηθοποιός Νταϊάν Κρούγκερ κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την γερμανική ταινία «Inthefade» (Στο σκοτάδι) του Φατίχ Ακίν όπου υποδύεται μια γυναίκα αναγκασμένη να ζήσει μέσα στον πόνο της απώλειας του συζύγου και του γιού της ύστερα από τρομοκρατικό κτύπημα νεοναζιστών. Η ταινία έχει γυριστεί και στην Ελλάδα, ενώ ρόλο στην ιστορία παίζει και η Χρυσή Αυγή.

Ο Χοακίν Φίνιξ, πρωταγωνιστής στην ταινία της Ράμσεϊ, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας έχοντας παίξει έναν πρώην πράκτορα του FBI και βετεράνο πολέμου, ο οποίος αναλαμβάνει την σωτηρία μιας κοπέλας από δίκτυο sextrafficking. H εξαιρετικά σκληρή, βουτηγμένη στο αίμα και τους φόνους ταινία της Ράμσεϊ, ήταν η μόνη που κέρδισε δύο βραβεία.
Το μεγάλο βραβείο της επιτροπής δόθηκε στην ταινία «120 κτύποι ανά λεπτό» του Ρομπέν Καμπιλό που αναφέρεται στον ακτιβισμό στην Γαλλία όταν η νόσος του ΑIDS έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στα χρόνια της δεκαετίας του 1980, ενώ ένα αουτσάιντερ, η Σοφία Κόπολα, κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία «Τhebeguiled».
Οσο για το «Χωρίς αγάπη» του Ρώσου Αντρέι Ζβάγκιτζεφ, η ταινία στην οποία κατά την γνώμη μας άξιζε ο εφετινός Χρυσός Φοίνικας (σίγουρα κάτι καλύτερο) αρκέστηκε με το βραβείο της επιτροπής.

Τέλος, την Χρυσή Κάμερα (Camera D’ Or) που δίδεται σε Πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, κέρδισε η Λεονόρ Σεράιγ για την γαλλοβελγική συμπαραγωγή «Jeune Femme», ενώ το ειδικό βραβείο για τα 70 χρόνια του φεστιβάλ δόθηκε στη Νικόλ Κίντμαν, μια ηθοποιό της οποίας η καριέρα έχει συνδεθεί άμεσα με το φεστιβάλ. Στον ευχαριστήριο λόγο της (που παρουσιάστηκε μέσω βίντεο), η Αυστραλέζα ηθοποιός ευχαρίστησε πολλούς συνεργάτες της ανάμεσα στους οποίους και τον Γιώργο Λάνθιμο στην ταινία του οποίου “Ο φόνος του ιερού ελαφιού” πρωταγωνιστεί.

Αναλυτικά οι νικητές

Χρυσός Φοίνικας: The Square (Ρούμπεν Έστλουντ)

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: 120 Beats Per Minute (Ρομπίν Καμπιγιό)

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Σοφία Κόπολα (The Beguiled)

Βραβείο της Επιτροπής: Loveless (Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ)

Ανδρικής Ερμηνείας: Χοακίν Φοίνιξ (You Were Never Really Here)

Γυναικείας Ερμηνείας: Νταϊάν Κρούγκερ (In the Fade)

Βραβείο Σεναρίου: Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου (A Killing of a Sacred Deer) και στη Λιν Ράμσεϊ (You Were Never Really Here)

Επετειακό βραβείο 70ής απονομής: Νικόλ Κίντμαν

Μικρού Μήκους: A Gentle Night, Τσιού. Ειδική μνεία: Katto, Τέππο Αϊραξίνεν

Camera D’ Or: Jeune Femme, Λεονόρ Σεράιγ

Queer Palm: 120 Beats Per Minute

Queer Palm (Μικρού Μήκους): Islands